IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли откъде всъщност идва петролът?

Отговор на този въпрос ни дават учените

На много от нас някога са казвали, че петролните продукти, което използваме за гориво, идват от останките на динозаври. Завладяващата картина да напълните колата си с останките на тиранозавър все още преследва мнозина. Това общоприето мнение обаче не е вярно, а доказателство за това бе публикувано в IFLScience .


добив на петрол


Райдар Мюлер, геолог от университета в Осло, обясни, че истинският източник на петрол не са динозаврите, а трилиони малки водорасли и планктон. Тези микроскопични организми са живели в нашия океан преди десетки и стотици милиони години. Умирайки, те се утаяват на дъното на океана и с течение на времето се покриват с множество слоеве седиментни скали.

Гледайте на това като на вид тенджера под налягане на природата, защото след милиони години на интензивен натиск в среда с много малко кислород, тези някога живи организми са се превърнали в черно, вискозно вещество, което познаваме като петрол. Това своеобразно масло обаче не стои неподвижно. Тя се опитва да се придвижи нагоре, но когато се натъква на определени скални слоеве, които не може да пробие, се озовава в капан. Това е мястото, където ние, хората, се включваме в този процес: ние пробиваме кладенци, за да получим и извлечем този ценен ресурс.

Що се отнася до морските динозаври и дори легендарния тиранозавър, въпреки че може да са се озовали на дъното на океана след смъртта си, вероятността да се превърнат в нефт е доста малка. Основната причина за това се крие във факта, че дъното на океана е много оживено място. Когато същество, голямо като динозавър, умре, то не просто лежи там и чака да се превърне в масло. Вместо това се превръща в празник за по-малките морски обитатели, които бързо ги поглъщат, оставяйки след себе си само кости, които се простират в безкрайните простори на морското дъно, обяснява Мюлер.

Така че следващия път, когато някой спомене за „динозавърски бензин“, можете да споделите малко научно подкрепена информация. Не могъщи динозаври, а малки, незабележими водорасли и планктон захранват нашия свят, подчертава Мюлер. Това още веднъж доказва свръхсложната структура на природата, показвайки, че дори най-малките организми могат да окажат колосално влияние върху нашия свят дори милиони години след изчезването им.


0 от 500
  • #39
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    До 36 колега не се занимавай с *** и нобелисти за кислорода на земята. ДВа оди да диша в океана а ние в гъстите балкански гори да видим кой повече ще се надиша с кислород..
  • #38
    1 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Това със звездичките не е никаква обида. Оправете си сайта! Това е думата и д и. Какво обидно има в това да пратиш някой да отиде някъде да провери?
  • #37
    0 rate up comment 0 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Пак ли "не знам как ама не е така" и "аз не знам как е, ама можеш да питаш google"? Да приемем, че аз греша и моите числа са грешни. Кажи правилните щом ги знаеш? Или просто си признай че не ги знаеш и не ти се ВЯРВА на моите. Същото стана с 3, 50 паунда постигната производствена цена във Великобритания за синтетичното гориво, което уж вече се произвеждало А се оказа че цената била за 2030 година като си провери източника. Хайде *** да си го провери и колко от кислорода се произвежда от океана?
  • #36
    2 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Не са 50% гений такъв, нито на Амазонка са 6-9%! Ако беше прочел малко по различна информация от космическите блогове в които се буташ, щеше да знаеш защо и от къде идва вариацията! Но то акъл трябва!
  • #35
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Виждаш ли как учиш много неща от мен въпреки че в момента си в период на отрицание? Ако потърсиш информация ще видиш, че наистина е така. Например че Амазонка всъщност е отговорна само за 6-9% от кислорода на планетата, а океана за 50%
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 6 месеца )
    Абе не знам ама за мен е по-логично нефта да идва от изпражненията на динозаврите, много цапааа и миришеее.
  • #33
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Уикипедия не смогва да си редактира статиите, Нобеловия комитет е обявил над 1300 работни места за нови сътрудници за да могат да обработят само днешните отрития! А къде е още края на годината! Обявено е извънредно заседание за да изяснят дали всички нобелови отличия за годината могат да бъдат връчени на един човек!Какъв ден, какъв ден!!! Каква поредна футболна драма!
  • #32
    1 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Боже, не издържам! Всяка минута епохално откритие! Кой ме благослови да попадна в този сайт на знанието и познанието! Лития е като солта! Урана като доматито! Океаните, а не горите поемата въглердния двуокис при фотосинтезата и отделят кислород!И затова са белите дробове! Боже! Някой веднага да се обади на президента на Бразилия и да му каже, че без проблем могат да изсичат Амазонските джунгли! Няма смисъл от тях! Заблуда са! Сечете другари! Хвала на този откривател! Евала! Поклон до земи!
  • #31
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Като намериш безплатен интернет и успееш да гледаш този клип, в който точно както е в поморийските солници се добива литиева сол в Чили, може и да ми благодариш. https://youtu.be/cWQKUrNJ3go шегувам се разбира се, чак толкова пък не вярвам в дядо Коледа, че да очаквам да ми благодариш за каквото и да било! Докато намериш безплатен интернет, ще ти кажа че минните дейности са всъщност изпомпване на солена саламура от пустинята атакама, която се излива в езера, за да се изпари водата. Какво замърся
  • #30
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Все още не си го научил, но сега много хора ще научат и друго, като разбия мита за белите дробове на планетата, които произвеждат кислорода който дишаме. Всъщност белите дробове на планетата са океаните, а не горите както ни учат в училище и се тръби по медиите. 50% от кислорода всъщност идва от океаните, а останалите 50% се делят между горите и всички останали растения на сушата. Тоест за горите остават по-малко от 50%. Хайде кажи, че го знаеше, за да си отдъхна!