IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли откъде всъщност идва петролът?

Отговор на този въпрос ни дават учените

На много от нас някога са казвали, че петролните продукти, което използваме за гориво, идват от останките на динозаври. Завладяващата картина да напълните колата си с останките на тиранозавър все още преследва мнозина. Това общоприето мнение обаче не е вярно, а доказателство за това бе публикувано в IFLScience .


добив на петрол


Райдар Мюлер, геолог от университета в Осло, обясни, че истинският източник на петрол не са динозаврите, а трилиони малки водорасли и планктон. Тези микроскопични организми са живели в нашия океан преди десетки и стотици милиони години. Умирайки, те се утаяват на дъното на океана и с течение на времето се покриват с множество слоеве седиментни скали.

Гледайте на това като на вид тенджера под налягане на природата, защото след милиони години на интензивен натиск в среда с много малко кислород, тези някога живи организми са се превърнали в черно, вискозно вещество, което познаваме като петрол. Това своеобразно масло обаче не стои неподвижно. Тя се опитва да се придвижи нагоре, но когато се натъква на определени скални слоеве, които не може да пробие, се озовава в капан. Това е мястото, където ние, хората, се включваме в този процес: ние пробиваме кладенци, за да получим и извлечем този ценен ресурс.

Що се отнася до морските динозаври и дори легендарния тиранозавър, въпреки че може да са се озовали на дъното на океана след смъртта си, вероятността да се превърнат в нефт е доста малка. Основната причина за това се крие във факта, че дъното на океана е много оживено място. Когато същество, голямо като динозавър, умре, то не просто лежи там и чака да се превърне в масло. Вместо това се превръща в празник за по-малките морски обитатели, които бързо ги поглъщат, оставяйки след себе си само кости, които се простират в безкрайните простори на морското дъно, обяснява Мюлер.

Така че следващия път, когато някой спомене за „динозавърски бензин“, можете да споделите малко научно подкрепена информация. Не могъщи динозаври, а малки, незабележими водорасли и планктон захранват нашия свят, подчертава Мюлер. Това още веднъж доказва свръхсложната структура на природата, показвайки, че дори най-малките организми могат да окажат колосално влияние върху нашия свят дори милиони години след изчезването им.


0 от 500
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    И за да няма някакви съмнения в искреността на моето преклонение пред този гений и че подхождам с 95% ирония, бих искал да опиша с думи, а вие си представете,как от възторг към тези днешни епохални открития, с едната ръка козирувам, с другата се държа за сърцето, а тия думи на възхвала и преклонение пиша ...с оная си работа!
  • #28
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "Аз влизам тук само да попивам знания и мъдрост!" Ето че и днес научи десетки нови неща от мен. Неща които ще отричаш още две години по часовник, защото обикновено по толкова ви отнема за да разберете какво ви говоря. Тогава ще се усетиш, че литиевата сол се добива също като натриевата и от натрия също се правят батерии. Ето ти и още нещо полезно - готварската сол всъщност е натриев хлорид. Внимавай да не се отровиш защото и натрия и хлора са отровни и вредни за човека вещества!
  • #27
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Ох какъв ден дами и господа, другари!05.10.2023!Революция в минното дело,изцяло екологичен добив на метали за батерии и производство на батерии!И лития е равен на солтта!Аз съм потресен от тези епохални научно технически открития само в рамките на половин ден! Прекланям се пред този необятен гений и се чудя къде е Нобеловата награда, по дяволите?!?!? Бих препоръчал на великите умове да пият няколко дни литиевата вода!За здраве, детоксикация и дълголетие!
  • #26
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    И като стана въпрос за вода, не всичката вода е замърсена. Ето заглавие от днес за пречистена вода 5 Октомври, 2023 07:20Напрежение в Пасифика! Япония започна второто изхвърляне на води от АЕЦ "Фукушима"япония-аец фукушимаОбщо в океана ще бъдат изхвърлени 7800 тона вода, почти същото количество, като това от първия период
  • #25
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 20. Аналогията е коректна. Изсича се от гората въглеродният диоксид събиран в био масата чрез фотосинтеза десетки години, за да се закара в града и например във вид на пелети напълно екологично да бъде изгорен в котела на детската градина, за да дишат децата всички сажди, фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и други подобни полезни вещества, за да растат здрави и щастливи и ти на това му викаш най-доброто което човек може да измисли за децата си? СО2 е най-малкият проблем в сл
  • #24
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    А колко вода е необходима, за да се произведе един килограм готварска сол знаеш ли? Хайде да спрем да я произвеждаме, за да не свърши водата в океаните, която според тебе е годна за пиене! Ех ако имаше достъп до интернет щях да ти пусна да гледаш в YouTube как се добива прословутият литий и защо е необходимо толкова много вода. Ако пък знаеш колко енергия отива за изпаряването на тази вода, от онази слънчевата възобновяемата и колко парникови емисии се отделят във вид на водни пари! Страшна рабо
  • #23
    3 rate up comment 2 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Извинявам се на изящните умове!Сигурно от силната натовареност от минната революция,са пропуснали да направят разлика между "добива на настоящите основни елементи на батериите" и "производство на батерии" има малко над 95% разлика!Но все пак - над 2 мил. литра вода са нужни за добива на тон литий.Какво са там някакви 2 мил. литра.Все пак на земята цели 10% от всичката вода е годна за пиене!Колко пък да е това замърсяване!В центъра на Берлин литий във всеки магазин,добит чрез фотосинтеза!Хвала!
  • #22
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Аз влизам тук само да попивам знания и мъдрост! Горд съм и съм благодарен, че ставам свидетел на такава революция в минното дело! Елиминирането на 95% от замърсяването от тази дейност е нещо сравнимо със сътворението на света и се радвам на контакта с хора измислили тази революция!Даже съм сигурен,че до седмици тези изящни умове ще измислят как при изгарянето на въглища в "Мариците" да се отделя кислород!И спешно това трябва да се съобщи на правителство и синдикати и протестите да спрат!Хвала
  • #21
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 6 месеца )
    От къде произлиза нефта е мистерия и учените имат само ТЕОРИИ, които не могат да докажат. Без значение какво ще напишат из местните медии или учебници, това са теории. Така че сок от динозаври или пръдня от водорасли, все тая. Съмненията остават. Звучи малко плашещо за нас, че дори не знаем откъде идва, ама го ползваме и не ни пука. Подобно на чистите редкоземни елементи, за които ни обясняват че е много кологично. Да идат да питат миньорите...
  • #20
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Забележка ( преди 6 месеца )
    По-леко с хиперболата. Дърветата не растат в тоалетната и използването им за огрев далеч не е лошо. Аналогията ви с Л****а изобщо не е коректна, макар да е въглеродно неутрална.Всяко нещо с времето си. Няма нужда от някаква нова форма на фанатизъм. Бездруго ФВ се налагат с ужасно бързи темпове, а отделно до 5 години може да има и работещо решение за съхранение на енергия.