IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли откъде всъщност идва петролът?

Отговор на този въпрос ни дават учените

На много от нас някога са казвали, че петролните продукти, което използваме за гориво, идват от останките на динозаври. Завладяващата картина да напълните колата си с останките на тиранозавър все още преследва мнозина. Това общоприето мнение обаче не е вярно, а доказателство за това бе публикувано в IFLScience .


добив на петрол


Райдар Мюлер, геолог от университета в Осло, обясни, че истинският източник на петрол не са динозаврите, а трилиони малки водорасли и планктон. Тези микроскопични организми са живели в нашия океан преди десетки и стотици милиони години. Умирайки, те се утаяват на дъното на океана и с течение на времето се покриват с множество слоеве седиментни скали.

Гледайте на това като на вид тенджера под налягане на природата, защото след милиони години на интензивен натиск в среда с много малко кислород, тези някога живи организми са се превърнали в черно, вискозно вещество, което познаваме като петрол. Това своеобразно масло обаче не стои неподвижно. Тя се опитва да се придвижи нагоре, но когато се натъква на определени скални слоеве, които не може да пробие, се озовава в капан. Това е мястото, където ние, хората, се включваме в този процес: ние пробиваме кладенци, за да получим и извлечем този ценен ресурс.

Що се отнася до морските динозаври и дори легендарния тиранозавър, въпреки че може да са се озовали на дъното на океана след смъртта си, вероятността да се превърнат в нефт е доста малка. Основната причина за това се крие във факта, че дъното на океана е много оживено място. Когато същество, голямо като динозавър, умре, то не просто лежи там и чака да се превърне в масло. Вместо това се превръща в празник за по-малките морски обитатели, които бързо ги поглъщат, оставяйки след себе си само кости, които се простират в безкрайните простори на морското дъно, обяснява Мюлер.

Така че следващия път, когато някой спомене за „динозавърски бензин“, можете да споделите малко научно подкрепена информация. Не могъщи динозаври, а малки, незабележими водорасли и планктон захранват нашия свят, подчертава Мюлер. Това още веднъж доказва свръхсложната структура на природата, показвайки, че дори най-малките организми могат да окажат колосално влияние върху нашия свят дори милиони години след изчезването им.


0 от 500
  • #19
    0 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    При фотоволтаиците оставяш замърсяването в тоалетната и стоиш на чисто. При дървата взимаш мръсотията от тоалетната и я дишаш от разхвърляните по пътищата и градовете ***. В единия случай изпражненията са веднъж на 30 години в малки количества, които си остават локално в някой край на света, А в другия случай ги взимаме от другия край на света за да ги пръснем в градовете и в жилищата си ежедневно ежегодишно за да ни е по-комфортно. Изберете сами!
  • #18
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Отговорът е ***. Като го изгориш днес ще се възобнови още за внуците ти след няколко милиона години, като процесът започне с днешната слънчева енергия. Другият вариант е да ползваш тази същата слънчева енергия днес сега и на момента, а не след милион години и да не цапаш в процеса. При дървата има по-бърз кръговрат - само 20-30 100 год. Разликата е в замърсяването. При фотоволтаиците оставяш замърсяването в тоалетната и стоиш на чисто. При дървата взимаш мръсотията от тоалетната и я дишаш
  • #17
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Въпрос: ( преди 6 месеца )
    След като петрола е с източник от природата, можем ли да го смятаме възобновяем. Същото и за въглищата. Както са дървата за огрев например.
  • #16
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Но пък като говорим с факти, къде е построена фабриката на Тесла в която е планирано да се изгради най-големият завод за производство на батерии в Европа? Знам че никой не ми отговаря на въпросите защото не може да понесе отговорите. А отговорът е че е построен върху вододайната зона на столицата на Германия, където са най-злобните зелени в света. Е колко пък да е мръсно производството на батерии и колко да замърсява водата? Питейната вода на столичаните на Германия. Питейната!!!
  • #15
    0 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Ти пък кога или какво ли си разбрал след като си призна че си тук единствено и само за да си доставяш удоволствие от упражняване на вербална агресия към събеседниците, като ги обсипваш с откровени лъжи и обиди и ако някой не се съгласи с лъжата ти задължително го пращаш в лудница, дали има смисъл да ти отговарям за неща които вече съм написал? Като например че 40-50 годишен преход са смешно кратък срок и е важна посоката и търпението? Посоката за горене, било то и на синтетични горива е грешна.
  • #14
    2 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Ех колко полезни коментари! И научих колко е лесно едни добивни машини всяка от които струва стотици и милиони долари, с предвиден експлоатационен живот от 30-40 години, могат ей така да бъдат заменени с такива, захранвани от устойчива енергия! Ей така, щрак, машини за милиарди ще отидат за скрап и ще сложим нови машини за милиарди, но на устойчива енергия и въпреки тия милиарди изхарчени ей така с щрак, всичко ще поевтиние! Ех, колко полезни коментари! Шапка свалям и се покланям!
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    РУК ( преди 6 месеца )
    Ех колко полезни коментари!Днес научих,че преобразуването на рудите в метали, замърсява основно от аспусите на добивните и преработващи машини!Цели 95%!Даже не се използва капка вода ама хич и тя даже не се замърсява!Чрез фотосинтеза се случват нещата!А при добива на настоящите основни елементи на батериите също се замърсява само от асупусите на багерите!Лъжа е,за хилядите тонове безвъзвратно замърсена вода на килограм полезен материал!Все пак избягвайте да се кълнете в децата си с тези 95%!
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    Престанете да мислите черно-бяло. Истината винаги е някъде по средата. Тези дни ми омръзна да споря както с тези, които си мислят, че можем да затворим тецовете и да ги заместим с възобновяеми източници, така и с тези които обясняват, че не може да се разчита на възобновяемите източници. Е нито едната от страните не е права. И преди да тръгнеш да спориш, първо гледай да се образоваш по темата. В 500 кг батерия Има само десетина кг литий, като голяма част от тях не се добива от вода, а не мина
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    До 10. Ето това ви е проблема. Това е tiktok мисленето всичко да се случи в рамките на 10 секунди и да питате утре къде ще зареждаме 2 милиона електромобила. Какво са 10 20 години в рамките на човешката цивилизация? Това е по-малко от едно мигване с очите. Не можеш да решиш проблем трупан с векове за някакви си 10 години. Погледнато от тази гледна точка, точно както при отглеждането на деца, засаждането на растения и други дейности, първоначално замърсяването ще се вдигне за производството.
  • #10
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 9 ( преди 6 месеца )
    Теорията е едно, фактите съвсем друго. Фактите сочат че в следващите 20 години нищо няма да се промени при добивът и преработката на ресурсите. Там техниката и машините са установени и не може ей така се подменят когато ни скимне. Напишете в google: lithium mines и вижте за какво става въпрос. Най малкото къде се намират тия мини. Какви зелени технологии какви ще сложим там? Това са глупости. Тука говорим за сериозни дейности. С батерийки няма да стане работата.