IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко трябва да бъде мощна една кола, за да изпревари безопасно?

Експертите от ADAC посочиха правилното съотношение между теглото и конските сили

От каква мощност се нуждае една кола? Това е въпрос, с който се сблъскват много от купувачите на автомобили. В допълнение към емоционалния фактор, от огромно значение е ускорението на дадено превозно средство, което е пряко свързано с безопасността.


изпреварване


Експертите от Германския автомобилен клуб (ADAC) сравниха времената за ускорение на близо 600 превозни средства с различно задвижване. И установиха, че като цяло един нормален двигател е напълно достатъчен за да „дърпа“ една кола на пътя, но в същото време на пазара има някои превозни средства с мощност, която не е достатъчна за нормално ускорение.

Факт е, че скъпите топ-модели имат повече мощност, отколкото им е нужна. В същото време колите с по-слаби двигатели в базовите версии са привлекателни за потребителите заради по-ниската цена, както и заради разхода на гориво. Въпреки това именно капацитет за ускорение на един автомобил е от решаващо значение за безопасността, защото той играе основна роля на пътя.

Почти винаги производителите посочват време за ускорение от 0 до 100 км/ч, но всъщност много по-важна е „еластичността“ от 60 до 100 км/ч, тъй като при подобни стойности обикновена се извършват изпреварванията. Според ADAC то трябва да отнема между 5,5 и 8 секунди. Превозните средства, които се нуждаят от по-малко от 6,38 секунди, получават оценки „добър“ или „много добър“. Тези, които го правят до 8,63 секунди, се оценяват като „задоволителен“, а ако времето е 11 секунди или повече, конкретният модел получава „лош“.


изпреварване


Доброто представяне до голяма степен зависи и от теглото на превозното средство, категорични са от ADAC, като посочват и конкретни стойности. При тегло от 1000 кг обикновено са нужни 80 к.с. За 1,5 тона се препоръчва мощност от около 120 к.с. Ако едно превозно средство тежи 2500 кг., двигателят му трябва да произвежда около 200 к.с.

Тестът на ADAC показва някои интересни данни. Dacia Spring Electric 45, която има само 45 к.с., се оказва истинско изпитания за нервите на шофьора си при изпреварване. Тя ускорява от 60 до 100 км/ч за цели 14,86 секунди и се нуждае от 330 метра, за да го направи, а това е сериозен риск за безопасността.

При бензиновите модели най-зле се представят Fiat Panda със 70 к.с. (10,68 секунди и 237 метра), Hyundai i10 i 67 к.с. (11,09 секунди и 247 метра) и VW Up с 68 к.с. (12,89 секунди и 286 метра).



При дизелите на последните места се нареждат Renault Scenic dCi 110 (7,97 секунди и 178 метра), Dacia Dokker dCi 95 (8,08 секунди и 179 метра) и VW T6.1 Multivan 2.0 TDI със 150 к.с. (8,81 секунди и 196 метра).

Най-зле представилият се plug-in хибрид в теста е Toyota Prius 1.8 със 122 к.с. - от 7,64 секунди и 170 метра. За сравнение, победителят в тази категория Polestar 1 с 609 к.с. успя да се справи за 2,59 секунди и се нуждаеше от 58 метра.


0 от 500
  • #65
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Кр ( преди 5 дни )
    Мощност не ти трябва трябва акъл да имаш това е
  • #64
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Бабек на Баба ( преди 2 седмици )
    Не заменям нито една от старите ми коли за нова пластмаса :) :) :) Често само гумите ми струват колкото цялата нова кола на некоя измамена камила :) :) :)
  • #63
    0 rate up comment 3 rate down comment
    има смисъл ( преди 3 седмици )
    от повечко мощност, когато си зад някоя лелка, дали са
  • #62
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До #59 ( преди 3 седмици )
    +100Как да му обясниш на Баба Реза ли къв там индианец някъв ,че новите двг заради гаранцията,изискват 2,ако не и 3 пъти на годината,повече смяна на всички масла и системни флуиди(моторни,трансмисионни,хидравлични и антифризи),от по-старите коли,ама нейсе карай тъпани бол в тоя свят :)
  • #61
    6 rate up comment 3 rate down comment
    Спонсор ( преди 4 седмици )
    От много години наблюдавам как карат новите"Софиенци"! Насреща няма никой и те не изпреварват! Когато се появи кола, тогава тръгват!
  • #60
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Тия нещо са се объркали, служебните дачии вървят най много. Да дойдат да покарат малко у нас и самите се убедят
  • #59
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Много зависи от зад кормилото устройство.....
  • #58
    17 rate up comment 5 rate down comment
    Ато ( преди 1 месец )
    ""Али Баба ( преди 2 дни )Трябва да се обложат с високи данъци всички коли на повече от 10 години."Колко си заблуден ако знаеш само от новите котури какви бангии има какъв разход на масла им дават... звучиш ми като еврокомисарка
  • #57
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 месец )
    Всъщност въртящият момент е от значение. Нищо общо с мощността.
  • #56
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Ггггг ( преди 1 месец )
    Зависи колко *** е този който го изпреварват. Повечето дават газ като ги изпреварват да не се минат. Иначе и 50кс са достатъчни.