IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Общините ще връчват фишове за неплатени глоби на шофьорите

Над 500 000 наказателни постановления не са стигнали до нарушителите

Депутатите са приели на първо четене четири проекта за промени в Закона за движение по пътищата. В него е заложено шофьорите, които не са платили глобите си, да получават фиш при заявление за друга административна услуга в общината. По този контролът ще се завиши,тъй като нарушителите ще получават наказателните си постановления в кратък срок.


превишена скорост


„Законопроектът мина на първо четене с консенсусно мнозинство. Трябва да се доработи до второ гласуване, като 70% от приходите от платените глоби да остават бюджетите на общините. Трябва ясно да се регламентира за какво да се харчат тези средства и те да бъдат насочени към пътната безопасност”, заяви депутатът Александър Ненков.

С парите от глобите ще бъде закупено оборудване за контрол на движението по пътищата - най-вече камери, които ще бъдат поставени на основни кръстовища и на други опасни участъци от пътя..

„Когато сте засечен от такава камера, това се изпраща към МВР, респективно към КАТ, от където издават наказателното постановление, което да може да бъде връчено и от общините. Това означава, че общините ще бъдат аангажирани много по-сериозно в пътната безопасност, превенцията и санкционирането на водачите”, поясни депутатът.

Още по темата - вижте в Dnes.bg

0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    1,2 - абсолютно си прав. Камерите и глобите не са пътна безопасност, а пълнене на хазната по лесния начин и замазване на очите. Къде са парите от винетки, тол-такси? Годишно са милиони, които поътват някъде барабар с инфраструктурата, която потъва в разруха. А останалите проемени са предните безумия, родени от празни глави. Ако вържат 200 магарета в парламента, ще изваят по-добри закони. Абсолютно всичко в този разграден двор е пълен Т..Ш..К
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    проблема на хората е държавата и конкретно нищо не правещите служители в администрацията трябва да се канселират всички органи на изпълнителната съдебната и законодателната власт и да се ресетне системата
  • #2
    9 rate up comment 8 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
    Докато Нестимир Ананиев, който дори няма книжка е шеф на комисията по пътна безопасност - не очаквайте безопасност! Същите са и останалите около него. ПО новия закон, щели да ти дадат право да платиш глоба, за която не си уведомен. Ако си бил млад шофьор си нямал бил право да караш освен ако не е кола с *** - всякакви глупости нито една от които всъщност няма общо с пътната безопасност! НО!!!! *** бе! Вие ги избирате такива едноклетъчни и позволявате да се гаврят с вас! Те вас убиват!
  • #1
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
    Поредните глупости! Ще използват парите от глоби от камери за още камери - това не е пътна безопасност и никога няма да бъде ИНФРАСТРУКТУРАТА е пътна безопасност! И не говоря за асфалт - инфраструктурата е по-скоро всичко около асфалта, което предпазва и което помага. Депутатите просто искат да смъкват пари и правят една добре работеща касичка - мога да хвана бас с всеки, че това няма да реши проблемите на пътя!