IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето ги лекарствата, които дават фалшив положителен резултат за наркотици

Употребата на ибупрофен може отчете наличие на марихуана при тестване

Шофьорите в Българиясе тестват с определен вид полеви тестове, като пробата се взема от слюнка. Тестовете отчитат едновременно 6 вида забранени субстанции, включително канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути.


лекарства


Лекарства от няколко фармацевтични групи биха могли да са причина за положителен полеви тест за забранени субстанции, тъй като се екскретират в малки количества и в слюнката, и при изследване могат да наподобят някои от забранените субстанции.

Парадоксът е, че дори еднократният прием на лекарство, което в аптеките се отпуска без лекарско предписание, би могъл да стане причина за отнемане на шофьорска книжка и задържане на шофьора. Нестероидните противовъзпалителни средства, например, са сред лекарствата, които се улавят от полевите тестове. Така например употребата на ибупрофен може да даде положителен тест при тестване за марихуана, барбитурати и бензодиазепини.

Приемът на друг продукт – трамадолът, който се използва като силен аналгетик, но може да доведе до фалшиво положителни резултати при проверка на фенциклидин и опиати.

Деконгестантите, които представляват лекарства, приемани при хрема, също крият неприятни изненади. Такова е псевдоефедринът, който е част от състава на много лекарства, продавани без лекарско предписание. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и поради това при тестване може да се получи фалшиво положителен резултат за амфетамини.

Кои други лекарства могат да причинят неприятности на шофьорите, както и още по-темата – четете на puls.bg


0 от 500
  • #23
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    До г-н Х. Петров (#9): Има ли значение в случая дали е с рецепта или без - това прави ли този, който го е купил от аптека и го е приел, може би преди седмица, престъпник? (Според новите законови промени.) Престъпник ли е този, който е бил опериран (упойка!) или е бил при зъболекар?
  • #22
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Все пак се намери един политик (Я.Б.), който в ефир призна, че са допуснали грешка с тези законови поправки, за което дължат извинение на гражданите, и че се налага да се променят... промените.
  • #21
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    А във Франция сега обмислят отнемане на шофьорски книжки след употреба (доказана - не със съмнителни полеви тестове) на наркотици (не на лекарства), но ние тук сме... напред с материала - правим нещо и после: Ох, какво направихме, хххеее... извинявайте, то грешка.
  • #20
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    И пак до 17: Означава също и нарушаване на човешки права - не може някой фа бъде арестуван и илишен от законна собственост само по подозрение, без доказване на вина, а за твое сведение - наказанието не е превенция.
  • #19
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    До 17: Ами другото се нарича ... обир или кражба.
  • #18
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Има хора ( преди 7 месеца )
    Които цял живот не пият алкохол но пият лекарства и ще им вземат колата трябва ако е невинен МВР да плаща големи обезщетения и тогава ще се оправят нещата
  • #17
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 14 ( преди 7 месеца )
    Ако отнемането ще бъде чак след съдебно решение, то той няма да работи на практика. Закъснелите действия няма да изиграят роля за превенция.
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Оня ( преди 7 месеца )
    Ай чиститу
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    .. за това си има други законни начини.
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    До 13: Да, така е, и бих казал, че не след резултатите от кръвната проба, а след съдебно решение (както е всъщност и според закона, всичко останало е държавен произвол от времето на Османската империя), и наистина много точки от този недомислен закон трябва да бъдат оправени, въпросът е, защо влиза в сила нещо наистина неоправено, недомислено, напълно популистко (закон за конкретен случай), спорем е и въпросът, дали трябва въобще да остане - не може да бъде обосновано с несъбирането на глобите -