IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да познаете дрогиран шофьор на пътя?

Само за ден полицията хвана нови 22-ма водачи с наркотични вещества

Катастрофи с фатален край, предизвикани от шофьори, употребили наркотични вещества, отново фокусираха общественото внимание. И вчера в Сливен дрогиран водач уби 69-годишна жена. Тя е пресичала не на пешеходна пътека, а между два паркирани автомобила, когато е блъсната от кола с висока скорост. 29-годишният шофьор избягал и опитал да скрие следите от удара в автосервиз. По-късно е задържан и му е взета кръвна проба за алкохол и наркотици, като тестът му за амфетамин, метаамфетамин и канабис е положителен. Арестуваният има шофьорска книжа от 2011 г. и съставени 5 акта и 12 глоби.

 

Policia

 

При поредната специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата само за един ден са установени 36 водачи зад волана след употреба на алкохол, а трима са отказали тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 22 души.

Статистиката е изключително тревожна и в тази връзка от СБА обърнаха внимание на проблема и това как да разпознаете дрогирани шофьори, за да предпазите себе си и останалите участници в движението.

 

Marihuana

 

Пияните зад волана се разпознават по-лесно. Как може да се установи шофьор, който е употребил марихуана? Когато става въпрос за управление на МПС в нетрезво състояние, веднага след алкохолните напитки се нарежда марихуаната. Макар да се смята за по-безобидна от наркотици като кокаин, амфетамини и други синтетични опиати, въобще не е така. Симптомите, които могат да се забележат дори с просто око са следните:

- миризма на марихуана (от човек или от превозното средство)

- червени, кръвясали, сълзящи очи

- разширени зеници

- затруднения при изпълнение на инструкции

- треперене на клепачите

- треперене на тялото

- безгрижно отношение

- бавни, летаргични движения

- затруднение при извършване на повече от едно действие наведнъж - поддържане на колата в нейната лента, докато шофьора гледа за насрещния трафик

Наличието на няколко от тези улики са показателни за водач, управляващ под въздействието на марихуана. Тя обаче не е единственият накркотищ, употребяван от шофьорите. Стимуланти като амфетамини и кокаин ускоряват дейността на тялото, което води до повишена сърдечна честота и кръвно налягане, тревожност и повишено чувство за способности. Външните признаци са следните:

- затруднения с вниманието

- склонност към нервност

- агресивно и опасно шофиране

- повишено поемане на риск

- прекалена увереност в шофьорските умения

Някой, който наскоро е приемал метамфетамин или кокаин, е по-вероятно да превиши скоростта, да минава на червено и да шофира неправилно. При употреба на LSD, магически гъби и подобни се наблюдава промяна в настроението, възприятието и когнитивните процеси, включително халюциногенни ефекти. Приемането на тези наркотици може да доведе до виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват, или до изживяване на реални неща по изкривен начин. Ефектите варират и могат да имат непредвидими ефекти върху способността за шофиране, поради следното:

- халюцинации

- объркано мислене

- замъглено зрение

- намалена координация

Смесването на различни видове наркотици, може да повлияе на мозъка и тялото по начини, които са опасни за шофиране. Ефектите от комбинирането на различни опиати могат да бъдат непредвидими, а рискът от тежка катастрофа с жертви, под въздействието на две или повече вещества е огромен.

Приемането на един опиат също може да ви направи по-малко осведомени за ефектите на друг. Ако сте пили алкохол и сте употребявали амфетамини, може да не почувствате потискащия ефект на алкохола, тъй като той е маскиран от стимулиращия ефект на амфетамините. Това означава, че може да се чувствате способни да шофирате, но в действителност може да сте в нетрезво състояние.

 

 

0 от 500
  • #39
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дори и 5 джойнта да е изпушил човек непосредствено преди шофиране, пак има по-незначителен ефект от едно кафе. Стига сте мятали марихуаната в кюпа на наркотиците
  • #38
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До #37. Те да започнат да правят тестове на тези моралисти по-долу в коментарите, че да не се окаже, ще всичките ще са с по над 0,5 от снощи.
  • #37
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Да направят тестове на всички полицай,полетици на всички държавни чиновници
  • #36
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Истински Шопенхауер. Виртуоз на анализите. Просто гениално. Търсете решение на проблемите си, не си ги създавайте сами. Няма да се откажа от тази дискусия, защото заради подобно мислене загиват хора. Ползвайте си главите, не "робската психика".
  • #35
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Чудесна дискусия се е заформила. Много е полезно да се чете всичко. Робската психика и лешената от хуманност ценностна система се разпознават точно по такива дискусии. Да не коментираме егото, което прозира от изразните средства. Иначе, на декларация - всички сме за демокрация и т.н. общочовешки ценности. Бля, бля, бля ! - истината е тук в редовете написани под тази статия.
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 34. Щом си го констатирал, значи си се припознал.
  • #33
    9 rate up comment 4 rate down comment
    NS ( преди 1 година )
    Стадо какво се ланкате. Сега ще изгорят разни ***, студентчета напушилки, разни доктори с бело и т.н. А кварталните дилъри където си цакат на МВР такива семерджийци и подобни никой няма да ги пипне ще продължават да носят дрога на децата ви. Даже в Люлин има нова мода водят си шофьорчета с чисто крими досие и неупотребяващи дрога и алкохол и като ги спрът кат казват: ето тоя е шофера, айде да духа...
  • #32
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 27. Така е, но трябва да има желание от политиците това да се случи.
  • #31
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лапе, страшен живот живееш. Личи си колко си фрустриран.
  • #30
    4 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ей льоло, не ме заплашвай, че наистина не всеки е анонимен, ясно ли ти е? Нещо си сипа и стана смел ли? Скривай се и ти там и недей да лаеш. Момченце!