IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да познаете дрогиран шофьор на пътя?

Само за ден полицията хвана нови 22-ма водачи с наркотични вещества

Катастрофи с фатален край, предизвикани от шофьори, употребили наркотични вещества, отново фокусираха общественото внимание. И вчера в Сливен дрогиран водач уби 69-годишна жена. Тя е пресичала не на пешеходна пътека, а между два паркирани автомобила, когато е блъсната от кола с висока скорост. 29-годишният шофьор избягал и опитал да скрие следите от удара в автосервиз. По-късно е задържан и му е взета кръвна проба за алкохол и наркотици, като тестът му за амфетамин, метаамфетамин и канабис е положителен. Арестуваният има шофьорска книжа от 2011 г. и съставени 5 акта и 12 глоби.

 

Policia

 

При поредната специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата само за един ден са установени 36 водачи зад волана след употреба на алкохол, а трима са отказали тест. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 22 души.

Статистиката е изключително тревожна и в тази връзка от СБА обърнаха внимание на проблема и това как да разпознаете дрогирани шофьори, за да предпазите себе си и останалите участници в движението.

 

Marihuana

 

Пияните зад волана се разпознават по-лесно. Как може да се установи шофьор, който е употребил марихуана? Когато става въпрос за управление на МПС в нетрезво състояние, веднага след алкохолните напитки се нарежда марихуаната. Макар да се смята за по-безобидна от наркотици като кокаин, амфетамини и други синтетични опиати, въобще не е така. Симптомите, които могат да се забележат дори с просто око са следните:

- миризма на марихуана (от човек или от превозното средство)

- червени, кръвясали, сълзящи очи

- разширени зеници

- затруднения при изпълнение на инструкции

- треперене на клепачите

- треперене на тялото

- безгрижно отношение

- бавни, летаргични движения

- затруднение при извършване на повече от едно действие наведнъж - поддържане на колата в нейната лента, докато шофьора гледа за насрещния трафик

Наличието на няколко от тези улики са показателни за водач, управляващ под въздействието на марихуана. Тя обаче не е единственият накркотищ, употребяван от шофьорите. Стимуланти като амфетамини и кокаин ускоряват дейността на тялото, което води до повишена сърдечна честота и кръвно налягане, тревожност и повишено чувство за способности. Външните признаци са следните:

- затруднения с вниманието

- склонност към нервност

- агресивно и опасно шофиране

- повишено поемане на риск

- прекалена увереност в шофьорските умения

Някой, който наскоро е приемал метамфетамин или кокаин, е по-вероятно да превиши скоростта, да минава на червено и да шофира неправилно. При употреба на LSD, магически гъби и подобни се наблюдава промяна в настроението, възприятието и когнитивните процеси, включително халюциногенни ефекти. Приемането на тези наркотици може да доведе до виждане или чуване на неща, които всъщност не съществуват, или до изживяване на реални неща по изкривен начин. Ефектите варират и могат да имат непредвидими ефекти върху способността за шофиране, поради следното:

- халюцинации

- объркано мислене

- замъглено зрение

- намалена координация

Смесването на различни видове наркотици, може да повлияе на мозъка и тялото по начини, които са опасни за шофиране. Ефектите от комбинирането на различни опиати могат да бъдат непредвидими, а рискът от тежка катастрофа с жертви, под въздействието на две или повече вещества е огромен.

Приемането на един опиат също може да ви направи по-малко осведомени за ефектите на друг. Ако сте пили алкохол и сте употребявали амфетамини, може да не почувствате потискащия ефект на алкохола, тъй като той е маскиран от стимулиращия ефект на амфетамините. Това означава, че може да се чувствате способни да шофирате, но в действителност може да сте в нетрезво състояние.

 

 

0 от 500
  • #29
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И още нещо - комунизмът е религия, която е избила много хора. Освен това са и гнусни *** - Брежнев се мляскаше непрекъснато, както и Ленин( заради което и хванал сифилис). Дълго време използваха дрогата от колумбия и афганистан да тровят запада, но после ефектът се върна като бумеранг. Но много лесно може да се мине от канабис на кокаин, после на хероин и накрая на новите дроги като "крокодила", който предикзвиква сепсис. Но като ще спорите поне нещо от нещо прочетете.
  • #28
    6 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Момченце, заплашваш ли? Нелеп си. По време на опиумната война са умрели стотици милиони. А откакто има наркобарони като Пабло Ескобар са умрели още много милиони. Тезата ти е НЕЗАЩИТИМА. С прости думи за продавачите на смърт отношението трябва да е същото като към престъпленията срещу мира и човечеството. Много внимавай как псуваш, защото никой не е истински анонимен.
  • #27
    16 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От това което чета тук, виждам че обществото е в абсолютен упадък. До къде стигнахме, някакви наркомани свободно да обясняват, че марихуаната и другите наркотици трябвало да се декриминализират. Пушенето на трева е забранено и щом излезе на теста, че имаш наличие, независимо дали си под въздействие, трябва да влезеш в затвора, защото си употребил нещо което е наказуемо в НК. На който не му изнася, нека да си ходи в някоя бяла държава, да се друса, да се запише като *** и да му разорат двора.
  • #26
    1 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Можеш да напишеш и есе в защита на канибалите. Така и не каза къде удряш чертата? Но имаш наглостта да говориш за логика.
  • #25
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези, които не допускат всяко мнение, много често се оказват фенове на един небезизвестен номенклатурен апарат и обикновено демагогията е основното им оръжие, когато биват притиснати с логика и мисъл.
  • #24
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Има причина да не допускаме всяко мнение. Можеш да напишеш и есе в защита на дрогата, твоя си работа.
  • #23
    6 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сега ще ти обясня нещо много просто. Докато се правиш на голямото добро утро и на всезнаещ дърт мъдрец, хората отдавна са измислили как да се справят с този проблем. Има цивилни коли, които се пласират в трафика и съответно след като си толкова хитър, знаеш какво следва. Само дето, заради такива умници като теб нямаме гражданско мнение и позиция и едни нискообразовани простаци си лежат по храстите да дънят безсмислени рутинни проверки. Имам прекрасен живот и успешен бизнес. Бъди жив и здрав.
  • #22
    8 rate up comment 7 rate down comment
    до 19 ( преди 1 година )
    Моето момченце, докато има защитници на дрогата като теб, ще има и дрогирани на пътя. Много станахте тънкообидни нещо. Липсата на трудности и конфликти ви изнежи и ви трябва малко "тревичка" да се "поотпуснете", нали? Виждам, че нямаш намерение да защитаваш тежките наркотици, но може би се сещаш, че разликата е много тънка, което значи че сам се поставяш в незащитима позиция. "Пафкай" си "трева", но не се сърди, ако лежиш в следствения арест.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 18 ( преди 1 година )
    Сравняваш сухия режим с опиумните войни? Хитро, много хитро. Я ти ми кажи как вървят наркокартелите в мексико и колумбия?
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До#14 ( преди 1 година )
    Ами като дадеш урина и нея има следи от марихуана или други наркотици, то просто забравяш да караш. Нито една фирма, ама наистина нито една, няма да те наеме на работа! Веднага влизаш в черният списък и си дотам. Пък ти си мисли, че това е нещо безобидно. Хванат ли те с какъвто и да е алкохол в кръвта, забрави да караш. Ако направиш беля - затвор.