IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето ги лекарствата, които дават фалшив положителен резултат за наркотици

Употребата на ибупрофен може отчете наличие на марихуана при тестване

Шофьорите в Българиясе тестват с определен вид полеви тестове, като пробата се взема от слюнка. Тестовете отчитат едновременно 6 вида забранени субстанции, включително канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини. Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути.


лекарства


Лекарства от няколко фармацевтични групи биха могли да са причина за положителен полеви тест за забранени субстанции, тъй като се екскретират в малки количества и в слюнката, и при изследване могат да наподобят някои от забранените субстанции.

Парадоксът е, че дори еднократният прием на лекарство, което в аптеките се отпуска без лекарско предписание, би могъл да стане причина за отнемане на шофьорска книжка и задържане на шофьора. Нестероидните противовъзпалителни средства, например, са сред лекарствата, които се улавят от полевите тестове. Така например употребата на ибупрофен може да даде положителен тест при тестване за марихуана, барбитурати и бензодиазепини.

Приемът на друг продукт – трамадолът, който се използва като силен аналгетик, но може да доведе до фалшиво положителни резултати при проверка на фенциклидин и опиати.

Деконгестантите, които представляват лекарства, приемани при хрема, също крият неприятни изненади. Такова е псевдоефедринът, който е част от състава на много лекарства, продавани без лекарско предписание. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и поради това при тестване може да се получи фалшиво положителен резултат за амфетамини.

Кои други лекарства могат да причинят неприятности на шофьорите, както и още по-темата – четете на puls.bg


0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 2 rate down comment
    До 11 от 8 ( преди 8 месеца )
    Съгласен съм с всичко, което си написал. Това са неща, които трябва да бъдат оправени. Но аз наблягам на това, че грешните тестове са малък процент, а се надига истерия сякаш преобладават. За мен отнемането на колата трябва да става след излизането на резултата на кръвната проба, ако е поискана такава. Но отнемането трябва да остане като вариант, защото повечето глоби така или иначе не се събират, а карането без книжки също е масово, когато са отнети.
  • #12
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    И допълнение (до #8): "Стават грешки"???!!! Ами не може в един закон да се приема по презумпция, че ... стават грешки.
  • #11
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    До #8: Не става дума за това дали повечето или по-малко тестове за наркотици са фалшиви (грешни) - важното е, че са ненадеждни и на базата на тях не би трябвало да се вземат решения, още по-малко да се квалифицират хората като наркомани или пък безумието да се отнема автомобил просто "по подозрение". Би било редно все пак сътворилите този закон??? да погледнат колко конституционни разпоредби са нарушили със сътворения на коляно закон!
  • #10
    16 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Ай господи Х. Петров като е такъв специалист да пие един Оклис с 600мг ибупрофен защото го боли кръста и да му вземат колата и после 6 месеца да си чака кръвната проба, през това време да няма как да си кара децата на училище и градина, а накрая като му върнат колата половината да липсва защото някой си е набрал части.
  • #9
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Х. Петров ( преди 8 месеца )
    Трамадол -- лекарството цитирано в статията не е просто силен аналгетик, то е производно на морфина, т.е. то също е наркотик. Нормално е да дава положителен резултат. Не е НОРМАЛНО да се продава СВОБОДНО, т.е. без рецепта. Тази " СУБСТАНЦИЯ " е от реда препарати наречени ОПИАТИ!
  • #8
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Наистина ли мислите, че повечето положителни проби за наркотици са фалшиви? Стават грешки, но затова има и по-подробни изследвания от полевите. И за алкохол ли са фалшиви. Бая хора се притесниха, че може да им вземат колите.
  • #7
    9 rate up comment 0 rate down comment
    АЗ ( преди 8 месеца )
    Има самолети без пилоти.Защо няма парламент без ***.и?!
  • #6
    10 rate up comment 0 rate down comment
    АЗ ( преди 8 месеца )
    Има кафе без кофеин,цигари без никотин,самолети без пилоти .Защо няма парламент без ***?!
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    .... ( преди 8 месеца )
    Мдааа
  • #4
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Настинка? ( преди 8 месеца )
    Пиеш Тайлол хот и си чао, вече си тежък наркос