IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

300 евро глоба за пушене в кола в Германия

Проектозаконът все още се обсъжда, но вече е близо до гласуване

Министерството на здравеопазването в Германия планира забрана за тютюнопушене в автомобил, ако в него пътуват деца или бременни жени. Дискусията се води отдавна в страната, но проектозаконът най-накрая ще бъде гласуван.


пушенето забранено


Забраната за пушене трябва да се прилага „в затворени превозни средства в присъствието на непълнолетни или бременни жени“. От 2019 г. няколко федерални провинции стартираха подобни инициативи и наложиха глоби до 3000 евро в случай на нарушение.

Правителството на провинция Саксония мотивира забраната за пушене в колите, позовавайки се на Германския център за изследване на рака. Концентрацията на тютюн в автомобилите „може да бъде пет пъти по-висока от тази в средностатистически задимен ресторант“.

При деца и юноши това може да причини увреждане на белите дробове, респираторни заболявания и инфекции на средното ухо. Новородените, чиито майки са пушили по време на бременност или са били пасивни пушачи, често имат значително по-ниско тегло при раждане, както и намалена белодробна функция. Според оценки на Германския център за изследване на рака около един милион непълнолетни в Германия в момента са изложени на тютюнев дим в колите.

„Подобни мерки трябваше да бъде въведено по-рано, тъй като могат да настъпят трайни увреждания, особено по време на бременност и при малки деца. Те се нуждаят от по-добра защита в обществото“, категоричен е Карл Лаутербах, министър на здравеопазването.

Здравният експерт Ларс Линдеман е критичен към плановете за забрана. Той смята, че „насърчаване на отказването от тютюнопушене е по-добър начин за постигане на подобни цели". Това ще изисква силни образователни кампании, които се фокусират предимно върху вредното въздействие върху децата.

Друг здравен експерт - Тино Зорге, на свой ред се опасява, че евентуални подобни разпоредби много трудно ще бъдат приложени на практика.


0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Семо Мастиката ( преди 9 месеца )
    В моята къща и в моята кола ще правя каквото си искам. В кръчмата ще пуша и ще пия, на открито също. В детски градини, сладкарници, в пенсионерския клуб и на следобедната служба на евангелистите и адвентистите от седмия ден ще се съобразя и няма да пуша.
  • #8
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Пропуснал си нещо ( преди 9 месеца )
    Най-добрата комбинация я прави гостенина. Мастика/узо, цигари и чесън. Като го съчетая с космясалите си мишници, твърди че това е идеалът за мъж, за който мечтае всяка жена! И разбира се toyota corolla е колата мечта за жените! А даже не знае как се пие узо и го държи в камерата на хладилника мраз!
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    по противно от пушач е алколик който пуши
  • #6
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 9 месеца )
    Аз съм заклет пушач но никога не съм пушил в затворено помещение, където присъстват деца, да не говорим пък да са мои. В автомобила не пуша дори когато съм сам, защото след това мирише на пепелник от цялото купе каквито и ароматизатори да слагаш. Да не говорим че се опушва. За дезинфекцията съм съгласен и никога не съм изпадал в крайности. Не давам и лекарства за щяло и не щяло както даваха на нас и мога да кажа, че ние едно време сме боледували повече. За жалост при другите деца не е точно так
  • #5
    7 rate up comment 9 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    Днес с всички забрани, които пазят децата и плода се раждат 3 пъти повече новородени с умствени увреждания отколкото преди, когато бащите ни пушеха, ние бяхме по ресторантите и гълтахме дим, въргаляхме се къде ли не без някой да изпада в акок, че не е дизинфекцирано и бяхме вечно с одрани колене и всякакви рани! Жалко за днешните деца - ще живеят в матрицата... дори няма да разберат какво е живот!
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    В забраната има логика. Аз мразя някой да пуши в колата, и ми е супер неприятно, някой заклет пушач, дърпа последно на врата и (не)изпунал и се качва в колата - смрадта е същата. е, какво остава за деца вътре.
  • #3
    5 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    Непушач съм, но това мога да го оценя само като поредна глупост. Европа се превръща във фашистка държава! Излюзията за демокрация скоро ще падне!
  • #2
    7 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Директен удар по балканската и турската диаспора там.. :D
  • #1
    11 rate up comment 10 rate down comment
    Смешници ( преди 9 месеца )
    Скодоумието в еврогейския союз отдавна е минало границите на каквото и да е!