IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Общините ще връчват фишове за неплатени глоби на шофьорите

Над 500 000 наказателни постановления не са стигнали до нарушителите

Депутатите са приели на първо четене четири проекта за промени в Закона за движение по пътищата. В него е заложено шофьорите, които не са платили глобите си, да получават фиш при заявление за друга административна услуга в общината. По този контролът ще се завиши,тъй като нарушителите ще получават наказателните си постановления в кратък срок.


превишена скорост


„Законопроектът мина на първо четене с консенсусно мнозинство. Трябва да се доработи до второ гласуване, като 70% от приходите от платените глоби да остават бюджетите на общините. Трябва ясно да се регламентира за какво да се харчат тези средства и те да бъдат насочени към пътната безопасност”, заяви депутатът Александър Ненков.

С парите от глобите ще бъде закупено оборудване за контрол на движението по пътищата - най-вече камери, които ще бъдат поставени на основни кръстовища и на други опасни участъци от пътя..

„Когато сте засечен от такава камера, това се изпраща към МВР, респективно към КАТ, от където издават наказателното постановление, което да може да бъде връчено и от общините. Това означава, че общините ще бъдат аангажирани много по-сериозно в пътната безопасност, превенцията и санкционирането на водачите”, поясни депутатът.

Още по темата - вижте в Dnes.bg

0 от 500
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    iskoni ( преди 5 месеца )
    Е сега я загазихме,ако приемат закона всяка една камера, ще ни засича за висока скорост .
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 7 месеца )
    "И ви питам едно и също ли е да чистиш стария път за морето през Стара Загора, които са 2 платна ... или сега чистиш 6. И поддържаш 6. Или околовръстно на София, което беше козя пътека, а сега са 12 ленти?" - Бойко Методиев Борисов
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    PLAID ( преди 7 месеца )
    #6, точно! Мани ги разни Тинтири и сие, събирателен образ на българския мрънкач с ръцете отзад.. "Световната банка даде доклад. Има го официално може да го прочетете. България има пътища колкото Екватора. 44-45 хил. км път. За да се поддържа тази пътна мрежа, трябват м/у 800 и един милиард годишно - казват най-добрите експерти. От винетки прихода е 300 млн. Сиреч 700 млн. не достигат, за да не пускате в "Моята новина" сутрин "Тея пътища с дупките!" (следва продължение)
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    18, през Сло товарни камиони почети няма, за Италия.пък съвсем. Транзитен трафик само за Хърватска и Босна на юг и Сърбия и на изток.Погледни картата и хвани покарай малко там прреди да приказваш. Минават през Австрия, по А22, покрай Инсбруг на юг Гардазее и т.н.
  • #20
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Жалко но факт ( преди 7 месеца )
    Колеги, преди време някъде четох, че постъпленията от ТОЛ - системата едва покриват разходите, предполагам че с винетките е нещо подобно.
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Аз да ви обадя ( преди 7 месеца )
    Смятай, при мен фишът от Германия беше в пощенската кутия в Испания преди да се прибера от отпуската. Пък тези 20 години в една малка държава не могат да успеят да раздадат глобите.
  • #18
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Да те поправя, Словения може да е малка по население, но през нея минава огромен товарен трафик по оста Италия - Австрия/Германия.
  • #17
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До #15 ( преди 7 месеца )
    Кво са 3 мил за 10 дни? Общо взето нищо, дори и да е вярно. Имаш интензивен трафик около 2 месеца, по твоите сметки около 20 милиона. Относно математика, ясно е колко си в час, математик си! Прихода от годишните са в пъти повече. Махаш винетката за уикенда, седмичната става 20-25 лв. Останалите мърдат леко, годишната примерно 130лв. Така прибираш повече от транзита...Потъващите пари са друга тема
  • #16
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    и само да те допълня, Словния, като население са колко София в работен ден Трафика е мижав. Имат 2 магистрали, кото са на Х и се пресичат в Любляна и това е, Общо колкото София-Бургас. Извън тах, има не толкова поддържани пътища, но се свежда до това, че парите от таксите се използват за поддръжка. Но не можеш да ме убедиш, че 1км магистрла СЛО е примерно 1мил, а в БГ е 1.5мил+,при положение че в БГ труда е в пъти по-евтин
  • #15
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    14ти ***, явно си много зле с математиката. Направи си едни елементрани сметки, после се отваряй. Проблема е че парите поъват. Само от тразитния трафик, за 10д (общо) влизат над 3мил лв. Колко влизат от годишни? Ако цените на винетките станат като А или СЛО, дали няма да оревете оралъка?!? Ако пътния данък стане колко Германия? Спрямо местние стандарти, парите са ок, но пак казвам, ползват се да запълват други дупки в бюджета. Затова и зор глоби.. къде отиват парите? Еми пак потъват..