IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla Model S Plaid или Porsche Taycan GTS – кой е по-добър на „Лосовия тест“?

Двата електрически седана спорят в още една дисциплина (ВИДЕО)

Експертите от испанското издание km77 продължават да подлагат различно автомобили на изпитанието за стабилност „Лосов тест“. Този път в рамките на няколко дни те имаха възможност да проверят възможностите на електрическите седани Tesla Model S Plaid и Porsche Taycan GTS, които са конкуренти на пазара в този сегмент.


Tesla


Целта на изпитанието е да се тества стабилността на автомобила при внезапна поява на препятствие на пътя, като колата трябва рязко да смени лентата на движение, да го заобиколи и да се върне обратно в своята лента. За добър резултат се счита справяне на теста със 77 км/ч, което се оказа много лесна задача за Tesla Model S Plaid.

В случая електрическият автомобил със задвижване на четирите колела е оборудван с 21-цолови джанти с гуми Michelin Pilot Sport 4S, което подобрява управлението, но моделът има нестандартен волан, който затруднява водача при маневриране при висока скорост. Експертите обърнаха внимание на добрата работа на системата за възстановяване на енергията при спиране, като беше подчертано, че настройките на Tesla интензивно намаляват скоростта, когато водачът пусне педала на газта. Това помага да се вмести в коридора от конуси и по този начин увеличава маневреността на електрическото превозно средство.



В крайна сметка Model S Plaid успя да се задържи в коридора, без да събори конусите и с по-висока скорост – 82 км:ч, което е само с 1 км/ч по-малко от рекорда, поставен от по-компактните модели на Tesla - както Model 3, така и Model Y завършиха това упражнение при 83 mph.

На свой ред Porsche Taycan GTS също успя безпроблемно да се справи с изпитанието при скорост от 77 км/ч. В случая германският електрически седан също като Model S Plaid разчита на задвижване на четирите колела и като всяко Porsche предлага пъргаво управление, което му помага да маневрира с по-високи скорости.



В най-добрия си опит обаче Taycan GTS се задържа в коридора само със 78 км/ч. При по-висока скорост електромобилът на Porsche влизаше в контакт с конусите, като по този начин остана далеч от постижението та американския си конкурент. Експертите все пак отчетоха, че германският модел като цяло е достатъчно стабилен и надежден.



 

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 7 rate down comment
    PLAID ( преди 8 месеца )
    Предвид долното, MythBuster, не губи време в спорове. Нулев ефект. Не можеш да промениш механиката на човешкия мозък по никакъв начин и с никакви доказателства. НО можеш да споделяш реални факти, за да може хората да правят информиран избор. Пример: "Колко пари ми спестява Tesla Model 3 LR?" видеото в канала Car life by Dani. Най-вече можеш да влияеш с личен пример. Най-много действа като виждат как си караш електроракетата по 20-30 хил.км/година (без да отваряш капака) и как й се кефиш на макс.
  • #6
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
    Апропо... абе много потънали акциите на Свети Илон бе? Кво стана с 2те хил долара... набълбукахте ли се :D :D :D
  • #5
    4 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 8 месеца )
    Все ми е тая... за четвърт век зад волана о доста над половин милион км не ми се е налагало да разчитам на това колко е макс скоростта на колата при лосов тест... Просто още един почти безсмислен параметър...
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    PLAID ( преди 8 месеца )
    В мозъка действа РАС (ретикулярна активираща система/ретикулярна формация). Тя контролира системата на вярванията. Тя набелязва и подбира САМО информация, която ги подкрепя; и филтрира/отрича всичко останало. Т.е. и да го вижда с очите си, пак ще го отрича - "Вие правите нeкви гaлимации тука!". Затова е казано: Не спори с глyпaци. Това са най-неприятните крадци. Освен че ви кpaдат от времето, ви кpадат и от настроението.
  • #3
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория ( преди 8 месеца )
    У нас лосове нема... само заблудени пешеходци, но тях ги газят, не ги заобикалят.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Сега пренебрегвайки всички цифри и факти ще те пратят да си пиеш хапчетата, защото на тях им помагало да преглътнат реалността и да пренебрегнат всички цифри и факти, които противоречат на вярванията им е да продължават да повтарят мантрите си.
  • #1
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Алекс ( преди 8 месеца )
    Нищо изненадващо.TESLA е най-доброто.