IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ето как Европа ще се справя със старите батерии от електромобилите

Най-голямата компания за рециклиране на литиево-йонни акумулатори отвори завод в Германия

Канадската Li-Cycle Holdings Corp., най-голямата компания за рециклиране на литиево-йонни батерии, отвори първия си европейски завод. Фабриката, наречена Germany Spoke, се намира в Магдебург, Германия. На територия от 20 000 квадратни метра са инсталирани две основни линии, които могат да обработват до 10 000 тона батерийни блокове годишно. Едната от тях вече е пусната, а втората ще започне да работи до края на 2023 година.


завод за рециклиране


В бъдеще е възможно да се инсталира допълнителна линия с подобен капацитет. В този случай капацитетът на завода ще достигне 30 000 тона годишно. Така германският завод ще стане най-големият в Европа и в портфолиото на компанията и като цяло. Заедно петте обекта на Li-Cycle в Магдебург (Германия), Кингстън (Канада), Рочестър (Ню Йорк), Гилбърт (Аризона) и Тускалуза (Алабама) ще обработват до 81 000 тона батерийни пакети годишно.

След преработката на старите батерии от завода излиза така наречената "черна маса", която включва ценни материали като литий, никел и кобалт. В бъдеще Li-Cycle планира да и нови центрове, кадето от впърсоните материали да могат сами да правят нови батерии.

Първият такъв център се изгражда в Рочестър. Пускането му в експлоатация се очаква в края на тази година. През февруари 2023 година Министерството на енергетиката на САЩ отпусна заем от 375 милиона долара за изпълнението на този проект. Вторият хъб ще бъде построен в Европа. Швейцарският минен гигант Glencore ще бъде партньор на Li-Cycle с участие 50:50 в този проект. Партньорите планират да пренасочат част от съществуващия металургичен комплекс на Glencore в Портовесма, Италия. Той ще се казва Portovesme Hub.

В момента се извършва технико-икономическата обосновка на проекта. Ако успее, това ще бъде един от най-големите източници на рециклиран литий, никел и кобалт за батерии в Европа. Очаква се хъбът в Портовесма да обработва 50 000 - 70 000 тона "черна маса" годишно.


0 от 500
  • #66
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    Продажбите на фотоволтаични централи от съдия изпълнител,те също ли са наша измислица,тесльо?А факта,че лично ти влагаш в имоти?Защо не продадеш имотите си,да направиш една фотоволтаична централа и с остатъка от пари да си купиш електромобил,който може да връща енергия в мрежата.Познах,няма да го направиш. Приятна вечер,приятелю.
  • #65
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Чети бързо, докато не са я изтрили отновоed-energy.eu/sites/default/files/Solar-rad.JPGБихте ли оставили линка поне малко за да го прочете турбо, преди да го изтриете! Благодаря предварително!
  • #64
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Хайде да те улесня. Ето ти карта за добива в различните региони на България, за да не си говорим празни приказки. Къде трябва да е инсталирана тази централа с 833 kwh/kWp? Очевидно има някаква фундаментална грешка при проектирането или нещо дефектно, за да получава 50% по-малко добив
  • #63
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Разликата между Хасково и Габрово е не повече от десетина процента. А разликата между Германия и Габрово е 20-тина процента. Дори в Германия от 30 kW ще изкарат повече електрическа енергия отколкото на лаика, който е на загуба. Разбира се този лаик е ваша измишльотина, защото няма такава фотоволтаична централа с такъв добив в България. Можеш да провериш и да докладваш колко е специфичното производство за инсталиране на киловат в Габрово и Хасково. Да не си говорим с митове и легенди, а с факти
  • #62
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Но си прав, че фотоволтатите са рискова инвестиция защото скоро ще станат много и цената на тока ще падне. Тогава ще останат тези които инвестират за да спестяват, а не печалбарите. Всяко предприятие или фирма ще си върне инвестицията много по-бързо е сигурно дори при нулеви цени на тока, в сравнение с тези които продават и чакат печалба.
  • #61
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    Слънцето грее ли еднакво в Хасково и Габрово?
  • #60
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    Зависи къде се намира централата.Има населени места в България,където няма много слънце лятото.Може да е някъде в Балкана,на северен склон,не съобщават къде са.
  • #59
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    За самоучастие за баничарката дадох старата баничарка,която оцениха на 10800 лв. Инвестицията в баничарка е губеща,но аз си върша работата с нея и приемам загубата.За апартамента и гаража ми поискаха минимум 30% самоучастие.
  • #58
    0 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Е така де но и двамата имат абсолютно една и съща мощност на централата а единия е на печалба, а другия на загуба. Производството на енергия трябва да е приблизително еднакво, но единия има 40% по-голям добив от онзи другия, който нито знае каква марка са му панелите, нито колко му е годишният добив, но пък е дал повече пари на банката и е на загуба, защото се е захванал с нещо което не разбира.
  • #57
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Турбо ( преди 8 месеца )
    Върнах се назад в темата да прочета какво казват.Единит теглил 45 х.лв има да връща 60. Втория теглил 40 х.лв ще връща 60.