IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа ще забранява хрома по автомобилите

Ограничението трябва да влезе в сила от 2024 година

Европейският съюз предлага да се забрани използването на хром в автомобилната индустрия от 2024 г., като това се отнася по-специално за декоративните външни елементи по превозните средства.


хром забрана


Предстоящата забрана дължи на факта че в процеса на хромиране се образува шествалентен хром, който е силен канцероген. Неговите емисии се считат за 500 пъти по-токсични от тези дизеловото гориво, като това вещество допринася за развитието на рак на белия дроб. За намаляване на емисиите на хром се използват химически средства,но те съдържат перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFAS), които също са силно токсични.

Инициативата на ЕС беше подкрепена и от други региони, като сред тях е американският щат Калифорния. Потенциалната забрана ще принуди производителите на автомобили да преосмислят един от най-често използваните материали, за да придадат на продуктите си първокласен вид.

Ако не се намери алтернатива, това значително ще повлияе на дизайна на превозните средства. Това беше признато и от главният дизайнер на Renault Жил Видал, който заяви, че индустрията продължава да търси екологосъобразни решения. Като алтернатива на хрома той посочи използваните от Renault от шисти и коркови покрития, както и 60% рециклирана алкантара.

Хромът също така се използва широко в ежедневието - по-специално в санитарно оборудване, осветителни тела и кухненски прибори. Хромът покрива колесниците на самолетите и риболовните принадлежности.


0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    После защо глобалистите искаме редукция ...
  • #16
    1 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 13 - Англия съжалява, защото за излизането си, беше "наказана".
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Уоууу уоууу уоуу! Чакай малко бе! Ай сиктир!
  • #14
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Dinoas ( преди 9 месеца )
    Алтернатива от много време има, дори е в цветове... Има хромови покрития направени с боя, не с хромова галванация или нещо друго. Просто е малко по скъпо и те нямат интерес от това
  • #13
    13 rate up comment 3 rate down comment
    До 12 ( преди 9 месеца )
    По какво прецени, че се разпада така чу от Възраждане ли? Англичаните вече съжаляват, че излязоха защото голяма част от брекзитърите вече не са сред живите, а само Русия и Беларус не са кандидатки за ЕС щото са прекалено демократични ест
  • #12
    6 rate up comment 11 rate down comment
    ЕС ( преди 9 месеца )
    Занимават се с несвойнствени неща, докато Европа се разпада
  • #11
    11 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 9 месеца )
    Хайл Путрел и Тръмп те ще ни спасят от лошите хора с мозък
  • #10
    8 rate up comment 10 rate down comment
    Класика ( преди 9 месеца )
    Трябва народен съд!!!!!?!Измислиха ковид,предизвикаха войната,предизвикаха срив на икономиките,свирепо изтриват християнството с родител 1 ,3 2 ,7 5 и още родители накуп и с обърнати хастари!!!!! Лансират свирепо климатичния убиец ел колите... Това са свирепи идеологисти,по страшни от Хитлер!!!!!......* Няма нищо по страшно от ляво- либерален мозък изпаднал в прелест*....!!!!!!!
  • #9
    10 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 9 месеца )
    Абе ти нормален ли си конете знаеш ли колко метан и СО2 отделят? :D
  • #8
    12 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 9 месеца )
    Скоро ЕС ще разрешава само конски впрягове и природосъобразен живот в стил 16 век .