IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Европа ще забранява хрома по автомобилите

Ограничението трябва да влезе в сила от 2024 година

Европейският съюз предлага да се забрани използването на хром в автомобилната индустрия от 2024 г., като това се отнася по-специално за декоративните външни елементи по превозните средства.


хром забрана


Предстоящата забрана дължи на факта че в процеса на хромиране се образува шествалентен хром, който е силен канцероген. Неговите емисии се считат за 500 пъти по-токсични от тези дизеловото гориво, като това вещество допринася за развитието на рак на белия дроб. За намаляване на емисиите на хром се използват химически средства,но те съдържат перфлуороалкилови и полифлуороалкилови вещества (PFAS), които също са силно токсични.

Инициативата на ЕС беше подкрепена и от други региони, като сред тях е американският щат Калифорния. Потенциалната забрана ще принуди производителите на автомобили да преосмислят един от най-често използваните материали, за да придадат на продуктите си първокласен вид.

Ако не се намери алтернатива, това значително ще повлияе на дизайна на превозните средства. Това беше признато и от главният дизайнер на Renault Жил Видал, който заяви, че индустрията продължава да търси екологосъобразни решения. Като алтернатива на хрома той посочи използваните от Renault от шисти и коркови покрития, както и 60% рециклирана алкантара.

Хромът също така се използва широко в ежедневието - по-специално в санитарно оборудване, осветителни тела и кухненски прибори. Хромът покрива колесниците на самолетите и риболовните принадлежности.


0 от 500
  • #27
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    "Аутомедия ако не изтриете и коментара на Тинтири щом изтрихте моя значи сте проруска медия" - Брат .. Гръмни се и ше е най-добре за всички нас.
  • #26
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 23 - Това сие моят бял дроб и ще орвя с него, каквото си пожелая ... Или в Москва не давате така?
  • #25
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 21 -Писна ни от откапалници като теб. За вас всичко е в някакви абсолютни крайности.
  • #24
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Карам ново Рено с еко хромирани елементи и определено не изглеждат по-зле от мръсните, и салона им от рециклирана еко кожа е ок, друг е въпроса колко ще е траен :)
  • #23
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 9 месеца )
    Кое не рзбрахте от "допринася за развитието на рак на белия дроб"
  • #22
    10 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 ( преди 9 месеца )
    Европа: "Забраняваме никому необходим декоративен елемент по колите". Москофил: "ЕС се превръща в диктатура!" Московия: "Да приемем закон за задължително осеменяване на жените, които не са родили до 24 г." Москофил: "Московия е най-великата!"
  • #21
    8 rate up comment 2 rate down comment
    До 20 ( преди 9 месеца )
    Така е предполагам вече има първи желаещи *** да се преместят от еврозоната в Русия или още не съществуват такива индивиди?
  • #20
    5 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 13 - На последните местни избори в Холандия повечето гласове отидоха за партии, които могат да се опишат, като "евроскептици". Немската икономика е в засилваща се рецесия и всеки гледа, да си изкара парите и производството от там. Бъдешето на Еврооа не изглежда сигурно.
  • #19
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 9 месеца )
    Най-вреден е живота. Всеки жив, умира!
  • #18
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 9 месеца )
    Ако знаеха същите тези които ще забраняват хромирането, колко са вредни лютите чушки и боба!? Ще ни затрият, като нация.