IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-продаваните стари коли: България догонва Албания

Mercedes има най-голям пазарен ръст от лидерите на пазара втора ръка, вече диша във врата на VW

България е на път да стане едва втората страна в света след Албания, в която Mercedes е най-продаваната марка автомобили, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР. През първото полугодие на 2023 най-често купуваната кола втора ръка у нас си остана Volkswagen, но с все по-малък аванс пред премиум производителя от Щутгарт. Двете марки все повече се доближават от няколко години, но сега темпото се ускорява: Mercedes има цели 20.1% ръст спрямо миналата година, докато при VW той е само 7.8%.
   
     
Mercedes 2006
    
         
Mercedes e и единствената марка в Топ 6, която расте над средното за пазара (12.3%). При третия BMW увеличението спрямо миналата година е 9.7%, при четвъртия Audi - 3%, регистрациите на Opel са пораснали с едва 0.1%, а на Toyota - с 2.2%.
   

Топ 10, марки
VW - 14,200
Mercedes - 11,723
BMW - 7,828
Audi - 7,235
Opel - 5,859
Toyota - 5,663
Ford - 4,723
Peugeot - 4,445
Honda - 3,656
Renault - 3,353

Марката с най-голям ръст като цяло на вторичния пазар в България е, разбира се, Tesla - 198% повече регистрации спрямо първата половина на миналата година (в класацията на Automedia разглеждаме само леките пътнически автомобили категории M1 и N1, иначе най-голям ръст има Iveco -  639%). Доста над средното за пазара се увеличава интересът към Dacia (47%), Dodge (38%), Porsche (35%), Lexus (32%), Kia (31%), Jeep (30%). На фона на общия ръст само няколко марки отчитат спад на годишна база - скромен при Jaguar и Suzuki, по-голям при Smart, MINI, Alfa Romeo и Ssangyong, и най-голям при Lanica (-17%) и Infiniti (-19%).

За първите шест месеца на годината в България са регистрирани 101 362 употребявани автомобила (при 90 297 за същия период на миналата година). От тях 9278 са по-нови от 5 години, 16 668 са между 5- и 10-годишни, всички останали са над 10-годишни.

Кои са най-продаваните модели втора ръка, можете да видите в галерията под статията. Като цяло популярността на германските премиум модели продължава да расте - от десетте най-продавани коли у нас цели шест са цело на Mercedes, BMW и Audi. За сравнение при новите автомобили най-челно класираният модел на германската тройка е Mercedes GLE - на 48-о място.
   
    
Най-продаваните употребявани автомобили в България (ГАЛЕРИЯ):


 
   

0 от 500
  • #8
    4 rate up comment 10 rate down comment
    nick84 ( преди 9 месеца )
    Моята бракма сама обръща на вътрешна вентилация, като усети новите Премиум класи. 2015ка опелче инсигнийка. И само да кажа за дизела и специално за този двигател 170кс( някои хора ще ме разберат) почти на 10к км е маслото Опелско и си е бистро като на добър двг на бензин. А и другото нещо е, че все още не са доказали вредите върху хората и природата естествено от бензиновите двигатели от както няма олово в бензина, а е пълен с химикали за да няма олово. А колко им трябваше да разберат за оловото
  • #7
    19 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Тия, които слагат газови уредби на S класи, A8-ци, БМВ 7-ци и Поршета, са по-зле и от албанците! Да сложиш газ на подобни автомобили е обида към марката!
  • #6
    17 rate up comment 4 rate down comment
    Вин ( преди 9 месеца )
    То затова, само като видя някой "премиум" таралясник пред мен, превантивно затварям външния поток на вентилацията. Особено на градско и в задръстване!
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Никола ( преди 9 месеца )
    Пичове сте...туч туч туч
  • #4
    15 rate up comment 16 rate down comment
    Бип ( преди 9 месеца )
    75 000 автомобила на 10 години и повече.... ?!? И това за 6 месеца! Хора, какво точно купувате ?!? Разбирам, че на много хора няма да им хареса, но това трябва да се спре по някакъв начин...
  • #3
    48 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Нормално, България е пълна с комплексари! Нормално е вместо един по-нов автомобил от среден клас, да се регистрират 20 годишни S Класи на газ, които в нормална държава не могат да минат преглед и биха били бракувани! Панелка, саниране с 5-6 цвята изолация и стари S класи отпред! Класика!
  • #2
    23 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Туаран не си виждал, щото съществува само в главата ти. Има Туран и Туарег
  • #1
    12 rate up comment 25 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Туаран не съм виждал никога, повечето стари коли в БГ са BMW, Audi и Mercedes - видя ли такъв на пътя се пазя абе направо отбивам да минава, че не е добре с главния прекъсвач.