IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо никога да не държите крема за слънце в колата

Рискът не е за автомобила, а за собственото ви здраве

През лятото в автомобилите ни се появяват множество нови и приятно напомнящи за ваканцията вещи. Но някои от тях за нищо на света не бива да се оставят в колата, като се започне с плажното мляко, предупреждават дерматолози.
   
    
слънцезащитен крем
   
        
Слънцезащитните кремове не търпят високи температури, а през юли оставен на слънце автомобил спокойно може да се нагрее до 60 или дори 70 градуса по Целзий. Не става дума за риск от пожар или увреждане на тапицериите на автомобила, както е при някои други продукти. Но самите кремове губят напълно защитните си свойства.

"Тубите и флаконите със слънцезащитен крем не трябва да са в автомобилите - категоричен е д-р Джоузеф Чао, експерт по кожата във фондация "Сътън Пасифик Медикал". - Активните съставки като оксибензон и авобензон няма да действат, след като престоят известно време в гореща кола. Това води до неадекватна защита от вредните ултравиолетови лъчи и последващи слънчеви изгаряния, което е рисков фактор за развитие на рак на кожата.“

На пазара всъщност има два различни типа слънцезащитен крем - физически и химически. Първият е съставен от естествени съединения, които просто отразяват слънчевите лъчи. Докато химическият съдържа компоненти, които абсорбират UVA и UVB лъчите, преди да могат да проникнат в кожата. Докато носите този тип защита, UV лъчите също се абсорбират и се превръщат в топлина, която след това се освобождава.
   
    

 

0 от 500