IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо да налеете 10 литра в резервоара е по-добре, отколкото да го напълните догоре

По-полезно е да посещавате бензиностанциите по-често, особено ако сте с бензинова кола

В мрежата има много спорове дали си струва да зареждате колата догоре или пък да сипвате за по двайсетина лева, но по-често. Някои казват, че няма разлика. Други възразяват, че според тях винаги пълен резервоар ще спести много проблеми. Опитваме се да разрешим или пък да задълбочим този спор.


бензиностанция


В полза на пълния резервоар е фактът, че ще карате по-дълго, а и рискът от така нареченото обезвъздушаване на горивната помпа (особено при дизелите) също е значително намален. Този подход има обаче и недостатъци. 

Преди дълго пътуване много водачи се опитват да заредят гориво буквално до ръба. Ако колата е стара, каквито са голяма част от автомобилите по родните пътища, тогава с лошо завинтена капачка част от горивото може да се излее. Потенциално може дори да завърши с пожар.

Ако разгледаме съвременните автомобили, то те имат много сложна система за вентилация на резервоара. Пълненето до очните ябълки може да наруши работата на този дизайн. Горивото ще влезе във вентилационната тръба и оттам направо в адсорбера . Разпространявайки се, той ще запуши цялата система с въглени, които са вътре в механизма. В резултат на това ще светне Check Engine на таблото и разходът също ще се увеличи.

Опасно преливането и изтичане на гориво през отвора на резервоара по невнимание, това също не е добре. Последствията са могат да са тъжни, тъй като често горивото попада върху различни гумени части (и е агресивно към тях), окабеляване или спирачна система.

Тоест, много по-безопасно (и по-изгодно) е просто да посещавате бензиностанции по-често, като купувате по 10 литра, особено ако сте с бензинова кола. Това също има особен има смисъл, да речем, когато попаднете на място, където няма утвърдени бензиностанции, а такива със съмнителна репутация. При некачествено гориво, ниското ниво ще улесни източването му или почистването на резервоара чрез демонтиране, ако това се наложи.


0 от 500
  • #247
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Костадинов ( преди 3 месеца )
    Карането с почти празен резервоар особено при дизелите има редица недостатъци, а именно: - Зимно време по стените на резервоара се образува конденз, който скъсява живота на компонентите; - Малкото количество гориво замръзва по-лесно при ниски температури; - При горещо време заради циркулацията на излишното гориво и малкото количество в резервоара температурата му се повишава значително. При по-висока температура мазилните свойства на дизела се влошават и се увеличава износването.
  • #246
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Рб ( преди 7 месеца )
    Съжалявам, че прочетох тази простотия, написана от първокласник в голямото междучасие!
  • #245
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Всеки бензинаджия е щастлив от подобни статии. Ако зареждате по 10 литра, а не догоре, никога не можете да хванете колко ви наливат. Изпаренията пък са максимални. Загубата на време също, както и попадането на повече *** в резервоара. Руменчо, ОСТАВКА!
  • #244
    23 rate up comment 0 rate down comment
    anonimen ( преди 7 месеца )
    някой може ли да обясни смисълът от тази статия ?
  • #243
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    За мотоциклетистите е все едно.
  • #242
    30 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Пълни глупости! Написалият тази простотия е пълен профан на тема автомобили!
  • #241
    22 rate up comment 0 rate down comment
    КО? Не! ( преди 8 месеца )
    Служебна кола и чужда жена се пълнят догоре
  • #240
    46 rate up comment 0 rate down comment
    do 12 ( преди 8 месеца )
    По-големи глупости скоро не бях чела. А казанчето за чистачките догоре ли да се пълни или по-добре на две пръскания да го допълваш по 20 грама ?
  • #239
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Иван ( преди 8 месеца )
    Ааа,и като налеете до горе,ставате много тежки и на магистралата ще те изреже някой,и еб***х ти чип-тунинга.
  • #238
    39 rate up comment 0 rate down comment
    Шофьор ( преди 8 месеца )
    Кой ви плаща за да пишете глупости???