IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо, когато сменятe гума на път, трябва да включите радиото и да затворите прозорците?

Забравянето на основни правила за безопасност може да превърне пътуването ви в кошмар

Смяната на спукана или спаднала гума по време на пътуване е неприятна ситуация, но никой не е имунизиран от нея. И едва ли би трябвало да притеснява няколко. Когато обаче се стигне дотам, някои хора се изнервят и забравят правилата за безопасност. А това може да се превърне в истинско бедствие.


спукана гума


Летният сезон настъпи и все повече хора се отправят на път, като най-използваното превозно средство е автомобилът. По основните пътни артерии често се образуват задръствания и в тях мнозина пътуващи си изграждат въображаемо чувство за сигурност. Те си мислят, че случващото се през 90-те години няма да се повтори, но не е така. Все още има хора, които искат лесно да изкарат пари, още повече че по време на пандемията доходите на голяма част от населението намаляха.

Методите на престъпниците са банални и прости, като не са се променили от периода, за който вече стана дума. В крайна сметка хората на път носят много ценни неща в себе си. Парите и документите често се оставят в жабката, което ги прави лесна плячка за бандитите.

Схемата е проста – първо се набелязва жертва, като това е човек, който пътува сам в колата. На паркинг или бензиностанция гумата на автомобила се пробива с остър предмет, за да почне бавно да спада. Така собственикът открива проблема по-късно, когато се е отдалечил от мястото. Той спира и вдига колата на крик, за да смени гумата. В това време престъпниците, които карат след него, отварят вратата и отмъкват всичко ценно от салона. А заетият шофьор забелязва липсата, когато вече е късно.


спукана гума


Има прост метод за предотвратяване на подобна ситуация. Необходимо е само да усилите радиото в колата и да затворите прозорците и вратите. Разбиването на заключена врата няма да бъде проблем за професионални крадци, но щом го направят и отворят вратата, звукът от радиото ще се усили и ще предупреди шофьора, че някой влиза в колата му.

Разбира се, има риск престъпниците да нападнат водача, но той е малък, тъй като все това се случва на път, откъдето минават и други превозни средства. И нещата ще се усложнят значително, още повече че нападението минава по друг член от Наказателния кодекс. Най-вероятно нападателите ще избягат, без да докоснат нищо или никого.

0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 месеца )
    Знаете ли какво се прави ако се спука гума или ви спукат гумата?Газ до ламарината за да избягате от мястото.После като се приберете си сменяйте гумата
  • #13
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 7 месеца )
    2013 ми се случи точно , това.На Лидъла на Б.шосе ми спукаха пр.д.гума . После на Б.шосе посока Враждебна правех гумата и ми откраднаха лични документи и ш.книжка.На 112 звънях...дълга и широка..разправия.Оказаха се румънски ***.
  • #12
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Оптимист ( преди 10 месеца )
    Отдавна не съм пукал гума, дано не се случва, но радиото едва ли ще го чуя. Защото съвсем доскоро (12 години вече ), имах една ***, питбул, навсякъде с мен, гласът и се чуваше през два квартала. Един такъв бумтящ, когато иска забавление, приятели са пътували с длани на ушите. Скочи веднъж през прозореца да се състезава с колата. Към хората беше изключително добронамерена, но повечето не вярваха. Мисля си сега, като чета статията, в бъдеще ако търся друго куче, да бъде по-сериозно.
  • #11
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Anonimen ( преди 10 месеца )
    До 7Има пътна помощ към СБА - за 100 лв за година за страната и чужбина. С включен ГТП, т .е половината пари ги избиваш с ГТП, другата половина къде не си дал 50 лв, та не знам как това не го правят масово хората, ми като стане проблем викат репатрак който от моя опит от зона б 5 до Дружба - 70 лв, ако си извън населено място е трицифрена сумаИначе самата статия е безумна.Като съм сам и спирам за нещо - оставям колата отключена и запалена - да им е по - лесно , кво ще чупят стъкла хах
  • #10
    16 rate up comment 4 rate down comment
    Най-изтривания ( преди 10 месеца )
    Трябва да си супер кух, че да си оставиш парите в жабката. Пък и кой вече носи големи суми кеш? Тая статия е изкопирала сюжета на някой евтин филм.
  • #9
    4 rate up comment 11 rate down comment
    Дам ( преди 10 месеца )
    Гадна работа, така обраха баща ми преди повече от 20г., тегли пари от банката за 1/2 от апартамента и му заминаха 5-6к лева,.м@.й.на.та му на парите, после поскъпнаха жилищата и ги х3 направихме. Добре, че сега сичко е по банков път.
  • #8
    42 rate up comment 7 rate down comment
    ОцелялОтСДС-Чумата ( преди 10 месеца )
    Простотии!Най-добре е водачът да се изсе.. е върху седалката,та когато крадецът седне зад волана с намерение да я краде, да се намаже с вайна ,а от миризмата ще побегне,вместо да краде автомобила.А!? Как така и защо не сте се сетили все още за този трик та да напишете подробна статия - как,в кой момент да се извърши сраньето!?
  • #7
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 10 месеца )
    Абе най добре да си имате абонамент за пътна помощ. На запад е ок. 100 евро за цяла година, колко ще е в БГ? Предполагам под 100 лв. Което са 8лв на месец. Особено с тия по стари коли всичко може да стане. Дори за една гума много неща могат да се объркат. Колата е изгнила и няма здраво място за крика. Нямате крик или е повереден. С лети джанти сте и болтовете са твърде дълги за рез. гума. Самата тя е мека или повредена. Спътниците ви са *** и събарят колата както е на крика. Жените го могат!
  • #6
    26 rate up comment 12 rate down comment
    Ефрейтора ( преди 10 месеца )
    Поредната безсмислена статийка...
  • #5
    14 rate up comment 7 rate down comment
    до 4 ( преди 10 месеца )
    Да като се извади ключа радиото спира автоматично, НО можеш да го пуснеш ръчно отново.