IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се краде кола с помощта на Nokia 3310

Особено уязвими от този метод са моделите на Toyota и Lexus (ВИДЕО)

Наскоро ви съобщихме за нов метод за крадене на автомобили, като една от жертвите беше британски експерт по системи против кражби. Неговата чисто това Toyota RAV4 беше отмъкната само за минути от улицата пред дома му. Тогава експертът обясни, че престъпниците са а използвали специално устройство, което било свързано към кабелния сноп зад фара на колата.


кражба


Експериментът беше възпроизведен и от експерти по киберсигурност от YouTube-канала Motherboard. Хитрата джаджа се продава онлайн за няколко хиляди долара, но се състои от най-евтините компоненти. Цялата стойност на устройството е в хакерската програма.

За да не привличат много внимание, престъпниците маскират устройството като колонка JBL или дори много популярния навремето телефон Nokia 3310. Във видеото, публикувано по-долу, именно Nokia-та е свързана чрез USB-конектор към системата на автомобила. Разбира се, оригиналната Nokia никога не е имала USB-конектор, като в случая от оригиналния телефон е останала само пластмасовата опаковка, докато пълнежът е нов.



След като устройството е свързано към мрежата на автомобила, крадците могат да отключат вратите, да запалят двигателя и да потеглят, преди собственикът изобщо да разбере какво се случва. Затова и експертите призовават Toyota да добави криптографска защита за съобщенията, предавани по CAN-шината (място, на което се събира информацията от електронните блокове на автомобила.


0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 1.Имам същата равка.Ако искаш ела да видиш моята как я отвориха за 1 минута без да отварят нито капак нито врати. И клипче имам от камерата.Така че не ръси мозък като нямаш.
  • #3
    35 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Дачията дори да я оставите на пътя с отворени врати и ключа на таблото никой няма да я вземе.
  • #2
    9 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Изрязват малък отвор в пластмасата на подкалника филосове, има клипове, гледай
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Как е свързано в кабелният сноп зад фара, ако не е отворен предния капак, а той е отворен, ако достъпа до купето е свободен. Защо не напишете, че човека е забравил колата отключена и така са му я чопнали. Ако си я беше заключил, щеше малко повече да ги затрудни.