IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се краде Tesla за няколко секунди?

Нужни са двама души и смартфон, но не е толкова лесно (ВИДЕО)

Автомобили се крадат непрекъснато по света, но с усъвършенстването на технологиите крадците също трябва да са на друго, по-високо ниво. Именно за такъв момент съобщава Еlectrek, като е приложено видео как може да се открадне един от най-защитените в това отношение електрически автомобили в днешно време – Tesla.

 

thief-tries-to-disarm-car-security-systems

 

Видео, публикувано от консултантската фирма за сигурност IOActive, показва кратък клип на двама души, които крадат Tesla Model Y. Процесът изглежда много бърз и сравнително лесен, но може да се окаже труден. Слабото място тук е NFC-технологията на Tesla за достъп до колата. Чрез тази технология собственикът влиза в автомобила, като докосне NFC-картата си до В-колоната. И именно това се използва от бандитите.

Може да звучи сложно и всъщност не е нужно да го разбирате напълно, за да знаете, че е възможно. Когато гледате краткото видео, ще разберете повече. След като собственикът на Tesla излезе от колата и започне да се отдалечава, един човек трябва да е близо до автомобила и да е готов да го отключи. Междувременно другият престъпник трябва да се приближи много, ама много близо близо до собственика на Tesla - на 5 см до неговата ключова NFC карта или смартфон.

 

security-web-1024x637

 

Накратко – специалистите „крадци“ от IOActive използват протокола, от който превозните средства на Tesla се нуждаят за комуникацията между автомобила и ключовете му. След това „крадците“ използват устройство Proxmark RDV4.0, което се поставя до NFC четеца на автомобила и предава NFC комуникациите чрез Bluetooth и/или Wi-Fi на друго устройство. Това друго устройство - таблет, компютър или за целите на този пример смартфон, е във втория „крадец“ до NFC картата на „жертвата“. И чрез копирането на тази комуникация човекът до автомобила вече има достъп до него и може да го включи и подкара.

Тук обаче идва нов проблем. След като изключи автомобила, крадецът не може да го рестартира отново, защото някой отново трябва да е близо, ама много близо до оригиналната NFC карта на собственика на автомобила. Така остава вариант „Б“ – откраднатата машина да се разглоби за части. Не е изключено, но...

 

 

 

Колите на Tesla не са на първо място в списъка на най-крадените в САЩ, където са и най-много. Всяка Tesla се доставя с вградена функция за сигурност Sentry Mode, базирана на камера, а също така има опционална функция „PIN to Drive“, която се използва за повишена сигурност. Това е 4-цифрин PIN код, който всеки шофьор трябва да вкарва, когато потегля. Но практиката е показала, че собствениците на Tesla масово изключват тази функция.

Целта на хората от IOActive е да покажат, че дори и най-напредналите технологично автомобили имат слаби места. Най-вероятно от Tesla ще вземат мерки и ще засилят сигурността след този случай със софтуерната актуализация. От IOActive предполагат, че „атаката“ може да бъде извършена и от по-далечни разстояния, но все още не са го тествали.

 

 

0 от 500