IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо, когато сменятe гума на път, трябва да включите радиото и да затворите прозорците?

Забравянето на основни правила за безопасност може да превърне пътуването ви в кошмар

Смяната на спукана или спаднала гума по време на пътуване е неприятна ситуация, но никой не е имунизиран от нея. И едва ли би трябвало да притеснява няколко. Когато обаче се стигне дотам, някои хора се изнервят и забравят правилата за безопасност. А това може да се превърне в истинско бедствие.


спукана гума


Летният сезон настъпи и все повече хора се отправят на път, като най-използваното превозно средство е автомобилът. По основните пътни артерии често се образуват задръствания и в тях мнозина пътуващи си изграждат въображаемо чувство за сигурност. Те си мислят, че случващото се през 90-те години няма да се повтори, но не е така. Все още има хора, които искат лесно да изкарат пари, още повече че по време на пандемията доходите на голяма част от населението намаляха.

Методите на престъпниците са банални и прости, като не са се променили от периода, за който вече стана дума. В крайна сметка хората на път носят много ценни неща в себе си. Парите и документите често се оставят в жабката, което ги прави лесна плячка за бандитите.

Схемата е проста – първо се набелязва жертва, като това е човек, който пътува сам в колата. На паркинг или бензиностанция гумата на автомобила се пробива с остър предмет, за да почне бавно да спада. Така собственикът открива проблема по-късно, когато се е отдалечил от мястото. Той спира и вдига колата на крик, за да смени гумата. В това време престъпниците, които карат след него, отварят вратата и отмъкват всичко ценно от салона. А заетият шофьор забелязва липсата, когато вече е късно.


спукана гума


Има прост метод за предотвратяване на подобна ситуация. Необходимо е само да усилите радиото в колата и да затворите прозорците и вратите. Разбиването на заключена врата няма да бъде проблем за професионални крадци, но щом го направят и отворят вратата, звукът от радиото ще се усили и ще предупреди шофьора, че някой влиза в колата му.

Разбира се, има риск престъпниците да нападнат водача, но той е малък, тъй като все това се случва на път, откъдето минават и други превозни средства. И нещата ще се усложнят значително, още повече че нападението минава по друг член от Наказателния кодекс. Най-вероятно нападателите ще избягат, без да докоснат нищо или никого.

0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 15 rate down comment
    Тихомир Атанасов ( преди 10 месеца )
    Журналистът който е писал тази статия разполага със стар автомобил. При по-новите и модерни автомобили когато искаш контактният ключ, се загася и радиото така че какъв е смисъла да оставиш радиото пуснато когато ключа е на контакта
  • #3
    34 rate up comment 6 rate down comment
    Джоган 157 ( преди 10 месеца )
    Тази гума на снимката е спаднала,ама не напълно-само долната част!
  • #2
    24 rate up comment 9 rate down comment
    Хайко ( преди 10 месеца )
    Пълни глупости. Никой не те чака да сменяш гума, схемата е друга. Един те занимава с гумата която вече е спукал, а другия през това време отваря колата.
  • #1
    34 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    То няма да ти направи впечатление че като си спрял насред нищото или още повече в аварийната лента на магистралата и край теб спре кола. А на бензиностанцията няма хора и най-вече камери, които да притеснят извършителя.