IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо да налеете 10 литра в резервоара е по-добре, отколкото да го напълните догоре

По-полезно е да посещавате бензиностанциите по-често, особено ако сте с бензинова кола

В мрежата има много спорове дали си струва да зареждате колата догоре или пък да сипвате за по двайсетина лева, но по-често. Някои казват, че няма разлика. Други възразяват, че според тях винаги пълен резервоар ще спести много проблеми. Опитваме се да разрешим или пък да задълбочим този спор.


бензиностанция


В полза на пълния резервоар е фактът, че ще карате по-дълго, а и рискът от така нареченото обезвъздушаване на горивната помпа (особено при дизелите) също е значително намален. Този подход има обаче и недостатъци. 

Преди дълго пътуване много водачи се опитват да заредят гориво буквално до ръба. Ако колата е стара, каквито са голяма част от автомобилите по родните пътища, тогава с лошо завинтена капачка част от горивото може да се излее. Потенциално може дори да завърши с пожар.

Ако разгледаме съвременните автомобили, то те имат много сложна система за вентилация на резервоара. Пълненето до очните ябълки може да наруши работата на този дизайн. Горивото ще влезе във вентилационната тръба и оттам направо в адсорбера . Разпространявайки се, той ще запуши цялата система с въглени, които са вътре в механизма. В резултат на това ще светне Check Engine на таблото и разходът също ще се увеличи.

Опасно преливането и изтичане на гориво през отвора на резервоара по невнимание, това също не е добре. Последствията са могат да са тъжни, тъй като често горивото попада върху различни гумени части (и е агресивно към тях), окабеляване или спирачна система.

Тоест, много по-безопасно (и по-изгодно) е просто да посещавате бензиностанции по-често, като купувате по 10 литра, особено ако сте с бензинова кола. Това също има особен има смисъл, да речем, когато попаднете на място, където няма утвърдени бензиностанции, а такива със съмнителна репутация. При некачествено гориво, ниското ниво ще улесни източването му или почистването на резервоара чрез демонтиране, ако това се наложи.


0 от 500
  • #237
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Александър ( преди 9 месеца )
    В Бързия има една бензи ностанция! От селото ме предупредиха да слагам малко! Сложих дизел 2 пъти по 20 лв и колата ми започна да пали труд но! Пасат 7 с нови филт ри! Доидох си от Англия и проблемът налице!
  • #236
    31 rate up comment 0 rate down comment
    БайХой ( преди 9 месеца )
    По-гиляма глупост не бях чел ...
  • #235
    22 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    някой забравя че честите разходки до бокса също хабят гориво и време.
  • #234
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Големи глупости пишат в аутомедиа. На новите коли, ако заредиш по-малко от 12-13 литра, компютъра се шашка и започва да дава нереално количество в резервоара. Иначе ако колата не се кара е по-добре да не се пълни догоре, а да се зарежда по 15 литра, защото горивото с времето губи качеството си.
  • #233
    52 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Всъщност е мн. просто, който го кефи да си губи времето по бензиностанциите - може и по 5л. да сипва. Демокрация е все пак. Аз лично зареждам до горе от 30г. и не съм имал проблеми, доводите горе в статията са пълен смях.
  • #232
    26 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Зареждам винаги до горе, освен в случаи, когато горивото на конкретната бензиностанция е неоправдано скъпо, а се налага.
  • #231
    21 rate up comment 1 rate down comment
    пешо ( преди 10 месеца )
    Против пожара , нося си един 22 кг. пожарогасител , Ако ми стане лошо , сак с лекарства , при спукване на гума - нося две резервни . Най-добре е след теб да се движат една цистерна за гориво и една линейка .Ако ми се пие кафе- генератор и кафемашина .
  • #230
    12 rate up comment 3 rate down comment
    пешо ( преди 10 месеца )
    Потенциален пожар ? Леле , не се бях замислил .
  • #229
    4 rate up comment 1 rate down comment
    dadatata ( преди 10 месеца )
    ko da
  • #228
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Grafa ( преди 10 месеца )
    Абсолютни глупости. Това не е вярно. Казвам го от личен опит.