IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Чехия разрешиха шофиране със скорост до 150 км/ч

Това ще важи само за модернизираните участъци от магистралите

По предложение на Министерството на транспорта на Чешката република бяха направени промени в Закона за движение по пътищата на страната. По-специално, на участъци от магистрали ще бъде разрешено да се достига скорост до 150 км/ч. Сега ограничението на скоростта е 130 км/ч.


максимална скорост


От транспортното министерство предупреждават, че скоростта ще се вдигне не по всички магистрали в страната. Максимално разрешената скорост ще може да се увеличава само в новите и модернизираните участъци, където параметрите и интензивността позволяват това.

Предложената от правителството поправка въвежда и възможност за шофиране на автомобил под надзора на наставник от 17-годишна възраст. Тази мярка трябва да допринесе за по-голяма пътна безопасност. Идеята е да се придобие шофьорски умения под наблюдението на опитен шофьор. От 18-годишна възраст младите чехи ще могат да шофират и сами.

Чешките парламентаристи внесоха корекции и в глобите за шофиране в нетрезво състояние - те бяха увеличени от 20 000 крони (около 850 eвро) на 25 000 крони (около 1050 евро).


0 от 500
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    5-ти, неъм този който питаш, но да ти сподля. Карам от над 20г, и над 35к на година. Електричка досега ме е минавала само 1, и то на 200+. Но нямяа и 5мин по-късно, рязко го загубих в огледалата и повече ни чул ни видял. Иначе, масово карат 120-140 (някои са спънати на 180). Промянта е единствено, че вече НЕ се крият зад камиони за да стигнат до зарядно, и ако изпреварват, но са бавни (под 130) и ги настиснеш малко, ускорявт да прикючат и да те пропуснат (за което, респект).
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 10 месеца )
    Въпросът не е колко електрички са те изпреварили докато караш със 140 - 150. Въпросът е ти колко електрички си задминал последната година? Ако са тръгнали само 10 минути преди или след тебе и карат със същата скорост нито ти ще ги застигнеш нито те ще те изпреварят. Но щом пътуваш от три години, ще се радвам да споделиш впечатленията дали се е променило нещо в скоростта с която се движат? Защото преди три години нямаше нито една бърза зарядна колонка, а сега са над 50 и могат да карат бързо.
  • #4
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ниските скорости по магистралите в цивилизованата Европа са и с цел екология, тук такива правила не важат а и са много малко местата където е безопасно със 150.
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    До #2 ( преди 10 месеца )
    Как пък за толкова много ходения до Бургас и обратно, нито една електричка не ме задмина? Може би 50-тина пъти за последните 3г. Шофирам със 140-150 км/ч. Зареждали ли са? От думите ти става ясно че вървят с толкова, за да го вземеш разстоянието под 3ч
  • #2
    6 rate up comment 8 rate down comment
    До 2 ( преди 10 месеца )
    Е за къде да бързаш? Тук има една групичка антиелектрици, които твърдят, че по българските магистрали няма къде да вдигнеш повече от 90 км в час и затова си карат автомобилите с толкова по магистралите и не повече, защото не бързали за никъде. Е как да ги разбере човек, че нямат дори 10 мин. за спиране до тоалетна и зареждане на електромобил по пътя,, защото от София до Бургас стигат за повече от 4 часа, а при нормално шофиране електромобил стига за по-малко от 3 ч. със спиране за зареждане.
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    то много бабичките карат с толкова забравш за къде си тръгнал