IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Чехия разрешиха шофиране със скорост до 150 км/ч

Това ще важи само за модернизираните участъци от магистралите

По предложение на Министерството на транспорта на Чешката република бяха направени промени в Закона за движение по пътищата на страната. По-специално, на участъци от магистрали ще бъде разрешено да се достига скорост до 150 км/ч. Сега ограничението на скоростта е 130 км/ч.


максимална скорост


От транспортното министерство предупреждават, че скоростта ще се вдигне не по всички магистрали в страната. Максимално разрешената скорост ще може да се увеличава само в новите и модернизираните участъци, където параметрите и интензивността позволяват това.

Предложената от правителството поправка въвежда и възможност за шофиране на автомобил под надзора на наставник от 17-годишна възраст. Тази мярка трябва да допринесе за по-голяма пътна безопасност. Идеята е да се придобие шофьорски умения под наблюдението на опитен шофьор. От 18-годишна възраст младите чехи ще могат да шофират и сами.

Чешките парламентаристи внесоха корекции и в глобите за шофиране в нетрезво състояние - те бяха увеличени от 20 000 крони (около 850 eвро) на 25 000 крони (около 1050 евро).


0 от 500
  • #16
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До 10 ( преди 10 месеца )
    Е колко да е дълъг този път? Ти само за зареждане ли ще спираш на него? Колко резервоара ще напълниш за да го изминеш? За да спестиш два часа ще трябва да пътуваш две денонощия без да спираш. Ти сериозен ли си даже да си го помислиш?
  • #15
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Класика ( преди 10 месеца )
    Урсула ще подивее!.. този свиреп ръководител на рушащата всичко секта и прекъсваща радостта от живота: Урсула Трюдо Макрон Шолц Нехамер Байдън и още няколко престъпника!... Браво на Чехия!
  • #14
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Чешки комплексари ( преди 10 месеца )
    Защо да се возиш на кола със 150 като може да се возиш на самолет с 800. А на близко разстояние за какво ти е тая скорост
  • #13
    4 rate up comment 5 rate down comment
    до 12 ( преди 10 месеца )
    Чехия е тотална дупка братчед пълна с обратни
  • #12
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Георги Анев ( преди 10 месеца )
    Ахои! Винаги съм харесвал чехите. Явно държавата им е добре устроена. Някой да е виждал чехи емигранти? За 7 години аз не видях такъв.
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    времето е измислено за да се изчисли местонахождението а скоростта е относително понятие за човешкото съзнание
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    9 еми с двг е по различно. Ако карам над 150, времето което ще спестя е много повече от времето и на зареждане.на фона че и спирам на 6-700км. На дълъг път, разликата може е дори над 2ч. Проблема при ел, че пълнят бързо само до 80%, после бавно и славно ако искаш до горе.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 и 7 ( преди 10 месеца )
    Ето че и съм си отговорил на въпроса защо карат със 140. Оттам нататък, разходът на енергия става все по-голям и ако караш с над 150 км в час и караш на дълги разстояния, няма да стигнеш по-бързо, защото спестената минута на 100 километра ако караш с 10 км повече, ще я изгубиш на зарядната станция за да заредиш допълнителната енергия. Е единственото което ще се случи е че ще платиш повече но няма да стигнеш кой знае колко по-бързо. Това ще е докато не вдигнат мощността за зареждане над 250 kW
  • #8
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Не може да сравняваш чешките магистрали с нашите.Даже въобще не може да се сравняваме с тях.Чехия и Унгария са поне 20 години преди нас
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    а колкото по темата, евала на Чехите. 130 определено ниска скорост за колите след 2010г, дори ако искате след 2000. Разликата в разхода 130-150 е доста малка. При мене е под 1/100 (дизел, 200кс, комби). При бензин е може би малко повече. При електр. подобно като при ДВГ, също ще има по висок разход на енергия.