IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се гаси електромобил? Заравя се в пясък за няколко седмици

Новият метод бе изпробван от американски пожарникари върху самозапалил се Jaguar I-Pace (ВИДЕО)

Пожарите при електрическите автомобили са сериозна опасност, за която продължава да се търси ефективно решение и едно такова се прилага от пожарната служба във Финикс (САЩ) – използване на мокър пясък.

 

Пожар на електромобил

 

Този метод е приложен при пожар на електрически Jaguar i-Pace, модифициран от Waymo, който се е запалил в съоръжение на компанията във Финикс, Аризона. Инцидентът е засегнал само този автомобил, въпреки, че е бил вътре в хале и неподвижен.

Какво е предизвикало запалването, все още не е известно, но пристигналите пожарни екипи информират, че тяхната официална процедура за пожари в електромобили вече е да ги покриват с мокър пясък и така да престоят седмици след потушаването, информира Carscoops.

 

Пожар на електромобил-1

 

Американската компанията Waymo, известна преди като Google Self-Driving Car Project, разработва технологии за автономно шофиране и е със седалище в Маунтин Вю, Калифорния. Това е дъщерно дружество на Alphabet Inc., компанията майка на Google.

На мястото на инцидента са изпратени над 60 пожарникари, както и експерти по опасни материали, каквато реакция ще бъде стандартна за всички бъдещи пожари, свързани с EV. Батериите на електрическите превозни средства са толкова енергийно плътни, че изгарят при много висока температура и е изключително трудно да се изгасят. 

 

 

 

Като се има предвид естеството на пожарите и относително новата технология на електрическите коли, представители на пожарната информират, че непрекъснато се разработват нови стратегии за борба с тези пожари.

В този случай екипи са работили за потушаване на пламъците с вода. След като пожарът утихнал, автомобилът е преместен навън и поставен в контейнер, заровен в мокър пясък. Така ще остане три седмици, преди да бъде взето решение за рециклирането на колата.

 

 

0 от 500