IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се гаси електромобил? Заравя се в пясък за няколко седмици

Новият метод бе изпробван от американски пожарникари върху самозапалил се Jaguar I-Pace (ВИДЕО)

Пожарите при електрическите автомобили са сериозна опасност, за която продължава да се търси ефективно решение и едно такова се прилага от пожарната служба във Финикс (САЩ) – използване на мокър пясък.

 

Пожар на електромобил

 

Този метод е приложен при пожар на електрически Jaguar i-Pace, модифициран от Waymo, който се е запалил в съоръжение на компанията във Финикс, Аризона. Инцидентът е засегнал само този автомобил, въпреки, че е бил вътре в хале и неподвижен.

Какво е предизвикало запалването, все още не е известно, но пристигналите пожарни екипи информират, че тяхната официална процедура за пожари в електромобили вече е да ги покриват с мокър пясък и така да престоят седмици след потушаването, информира Carscoops.

 

Пожар на електромобил-1

 

Американската компанията Waymo, известна преди като Google Self-Driving Car Project, разработва технологии за автономно шофиране и е със седалище в Маунтин Вю, Калифорния. Това е дъщерно дружество на Alphabet Inc., компанията майка на Google.

На мястото на инцидента са изпратени над 60 пожарникари, както и експерти по опасни материали, каквато реакция ще бъде стандартна за всички бъдещи пожари, свързани с EV. Батериите на електрическите превозни средства са толкова енергийно плътни, че изгарят при много висока температура и е изключително трудно да се изгасят. 

 

 

 

Като се има предвид естеството на пожарите и относително новата технология на електрическите коли, представители на пожарната информират, че непрекъснато се разработват нови стратегии за борба с тези пожари.

В този случай екипи са работили за потушаване на пламъците с вода. След като пожарът утихнал, автомобилът е преместен навън и поставен в контейнер, заровен в мокър пясък. Така ще остане три седмици, преди да бъде взето решение за рециклирането на колата.

 

 

0 от 500
  • #20
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Муахаха ( преди 11 месеца )
    До 19 - да де, подготвените - "над 60 пожарникари, както и експерти по опасни материали" тоова е общия брой пожарникари в София град и София област! *** ли ти праим!
  • #19
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До ха ха му ( преди 11 месеца )
    Не че и ти не си от същия дол дренки. Неподготвените пожарни служби гасят с много вода, но както виждаш подготвените вместо да чакат автомобила да се пали да гасят отново и отново докато му падне заряда на батерията и спре да се пали от късите съединения заради нарушената изолация, вместо да хабят вода и да стоят дежурни покрай автомобила, просто го покриват с мокър пясък и го вадят от там след седмици без да го мислят повече. Така отива по-малко вода отколкото за бензинов.
  • #18
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До ха ха му ( преди 11 месеца )
    Е то как да не ви обърка човек с това ха-ха-ха-ха-ха ха-ха-ха-ха-ха му муму уууууууу.Ето с кой те обърках:Хвалипръц ( преди 1 ден )До 1: Ха-ха-ха, *** си мисли че батерията гори само докато има заряд и в момента в който се разреди спира! Ха-ха-ха-ха! Със всеки коментар тресьо поставя нов рекорд по техическа неграмотност.
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 13 ( преди 11 месеца )
    да бе, те затова много фериботни превозвачи спряха да допускат електрички на фериботите си!
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Муахаха ( преди 11 месеца )
    До 14 - ти някаква фобия си развил от мен,а? Когато точно съм казвал, че електричка се пали без да има заряд в батерията?! Тя какво ще прави тази кола на пътя без заряд?!Или че боята си остава при пожар?! Какви точно са тези глупости които си съчинил?!Винаги съм казвал, че за гасенето на една електричка отива страшно много вода,която на всичко отгоре вече е отровна и че всяка запалила се кола може да се възпламени отново докато има заряд в елементите на батерията!Това са факти!
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Мда ( преди 11 месеца )
    Пожарогасителите вече ще са заменини с котки! Като ти се запали елктричката, пускаш котката за се изкенза на покрива, и защото е чисто чивотно и по инстинкт си заравя акитата в пясъка, тя ще ти зарови колата за да изгасне! Гениално!
  • #14
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Какво става бе муха ха-ха-ха и турбо-антиелектрик? Особено първия? Няма ли да обясните как батериите се палят без да са заредени и как напълно изгорял бял автомобил си запазва чисто белия цвят, без дори да бъде *** да не говорим поне боята да е изгоряла?
  • #13
    0 rate up comment 9 rate down comment
    До 12 ( преди 11 месеца )
    Гаси се много по-лесно от бензинов автомобил паркиран между 100 други бензинови автомобила.
  • #12
    8 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Как се гаси електромобил в паркинг със други 100 електромобила?
  • #11
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До 10 ( преди 11 месеца )
    Ето това ако не е тролене, здраве му кажи. Гледа че запаления и изгасен електромобил дори не се опушил, но обяснява, че е изгорял напълно. Представям си ако нямаше картинки и видеоклип какви луди съчинения щеше да има по темата, като на оня пръдливия!