IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Британци създадоха уникална пожарна за гасене на електромобили

Потушаването на огъня става само за 10 минути и с много по-малко вода

Британска компания създаде уникална пожарна, която е специализирана за потушаване на пожари в електрически коли, което е огромен проблем. Гасенето на електромобили е много по-трудно от тези с двигатели с вътрешно горене, а задачата се усложнява, ако пожарът възникне в ограничено пространство, например в подземен или многоетажен паркинг.

 

Hiload-6x6-Toyota-Hilux-Firefighting-Vehicle-1

 

Пожарният автомобил Hiload (6×6) Rapid Intervention Vehicle е разработен от компанията Prospeed Motorsport върху компонентите и възлите на Toyota Hilux.

Подсилената структура позволява да се увеличи общото тегло до 5600 кг, а полезният товар е до 3000 кг – три пъти повече в сравнение с Toyota Hilux и други пикапи от същия сегмент. Товарното отделение е удължено с 1230 мм, което позволява на Hiload да носи много вода и цялото необходимо оборудване.

 

Hiload-6x6-Toyota-Hilux-Firefighting-Vehicle-4

 

Общата височина е 1850 мм, което е по-малко от много SUV и е достатъчно ниска, за да влезе в повечето подземни и многоетажни паркинги.

В същото време големият пътен просвет и високите нива на сцепление от шестте офроуд гуми правят Hiload подходящо превозно средство за гасене на горски пожари, носещо много повече вода и оборудване от стандартните пикапи в неравни терени. Модификации по екстериора също така включват офроуд броня, багажник на покрива и допълнителни светодиоди.

 

Hiload-6x6-Toyota-Hilux-Firefighting-Vehicle-5

 

Друга характеристика на Hiload е иновативна пожарогасителна система за автомобилни акумулатори, наречена Coldcut Cobra Ultra High Pressure Lance (UHPL). Със специално оборудване се пробива дъното на автомобила и се впръсква вода в корпуса на батерията при много високо налягане (300 бара), като в крайна сметка охлажда модулите и предотвратява разпространението на пожара.

Според независимо изследване на Шведската агенция за управление на извънредни ситуации, тази технология може ефективно да елиминира пожари на батерии само за 10 минути. За да се постигне това има нужда само от 240 л вода, т.е. една пета от целия запас на Hiload. Това е много по-практичен начин от потапянето на електрическа кола във вана с вода за дълго време.

 

Hiload-6x6-Toyota-Hilux-Firefighting-Vehicle-3

 

Пожарната Hiload в момента се тества в Чехия. Prospeed Motorsport също така работи и в отбранителния сектор. Компанията е разработила военни модели HILOAD 4x4 и 6x6 с бруто тегло съответно 5000 и 6500 кг, предназначени да заменят остарелия автопарк на Land Rover Defender и Pinzgaurer.

 

 

0 от 500