IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Stellantis тества синтетични горива на стари двигатели

Пробите са с бензинови и дизелови агрегати, произведени от 2014 година

Групата Stellantis обяви, че приключва тестовете за синтетично гориво на 28 семейства двигатели с вътрешно горене. Корпорацията започна процедурата преди няколко месеца върху дизелови и бензинови мотори със стандарт Евро 6 от 2014 г., като измерва техните емисии на отработени газове, стартов капацитет при различни температури, изходна мощност, надеждност на компонентите, взаимодействия със смазочното масло и филтрите и горивната система.

 

fiat 500 hybrid

 

Това е важно проучване за групата, която възнамерява да анализира дали двигателите, които в момента са на пътя, могат един ден да бъдат готови да приемат синтетични горива, без обаче да изпуска от поглед ангажимента да продава само 100% електрически автомобили до края на десетилетието.

Според Stellantis синтетичните горива ще бъдат ключова част от инструментите, които могат да се използват, за да допринесат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид през следващите години. Произведени без отделяне на CO2 в атмосферата, те ще бъдат използвани в недалечното бъдеще за захранване на настоящите бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене.

 

peugeot-208

 

Компанията не навлиза в подробности кои и колко типа двигатели тества, но е възможно да се предположи, че сред тях има Fire petrol с произход FCA и PureTech PSA бензин, заедно с някои дизелови двигатели, съобщава Мotor1. Ако те реагират положително на тестовете, могат да бъдат официално одобрени да приемат горивата на бъдещето, ефективно удължавайки полезния живот на автомобилите, които в момента са на пътя. Според изчисленията това ще бъдат приблизително 28 милиона автомобила на групата.

Изпълнителният директор на Stellantis - Карлос Таварес, коментира: „Ние удвояваме усилията в борбата си срещу глобалното затопляне и тестваме въглеродно неутрално гориво като допълващо решение към нашия подход за декарбонизация. Нашата стратегия за електрификация се движи напред със стабилност и голяма инерция. В същото време ние също трябва да намерим интелигентни алтернативи за управление на емисиите на CO2 за съществуващите 1,3 милиарда автомобили с ICE.“

 

 

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    ДВГ може да работи с биоетанол,биодизел, пропан бутан,метан.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Синтетичните горива не са нещо ново.Още по време на ВСВ Германия произвежда синтетични горива.
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Първо: Света е УДВОИЛ мощностите за рафиниране на петрол. инвестициите за последната година са по-големи отколкото за последните 50 заедно! В момента проблема е добива няма достатъчно сондажи - Петрола ще поостане! Второ: синтетиката при масово производство ще е на цената на натуралния - ако се махнат акцизите за него може и по-евтино! Трето: цените на тока ще вървят нагоре! Четвърто: Европа ще остане самотен остров на безумието и ще плаща безумни цени за транспорт независимо от вида задвижване!
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Ш'Менти тинти ( преди 1 година )
    Точно синтетичните горива, за които толкова бленуваш ще сложат края на ДВГ много по-бързо отколкото тесла може да направи. Краят на ДВГ зависи единствено и само от разликата в цената на притежание на електромобил и автомобил с вътрешно горене. Когато задължат всички автомобили да преминат на синтетични горива, а само тези след 2014 година стават, тогава както автомобил за 5 000 лв ще е мечта, така и 50 лв за гориво за изминаване на 100 км ще е приятен спомен от миналото.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Синтетичните горива са единственото ЕКОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ!!! Другото са простотии имащи малко или нищо общо с екологията!
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    Какво има да тестват? То е доказано, че работи без разлика с натуралните и отделя около 15% по-малко емисии заради изкуствения ред на атомите. Не е нужно да се измисля топлата вода! Трябва само да се ползва!!! Синтетичните горива са