IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерт нарече електронната ръчна спирачка „идиотско изобретение“

Според популярен автомобилен механик класическото устройство е много по-добро и надеждно (ВИДЕО)

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с електронна ръчна спирачка. Шофьорът трябва само да натисне или издърпа бутона, за да активира своето електрическо задвижване. Актуаторите създават необходимия въртящ момент, за да могат задните спирачки да вършат работата си.


електронна спирачка


Така вече не е необходимо да дърпате ръчната спирачка с всички сили, а колата няма потегли. Всичко е просто и елегантно, тъй като изобретяването на това електронно устройство освободи място в купето и позволи на дизайнерите да проектират по-хармонични интериори, без лостът на ръчната спирачка да се издига над централния тунел и да пречи.

Не всички автомобилни експерти обаче са съгласни, че електронната ръчна спирачка по-безопасна и удобна. Популярният американски автомеханик Скоти Килмър, който поддържа блог в YouTube, например, счита точно обратното. Той отговори на собственик на Subaru, който по-рано му писа и му разказа в каква история се е забъркал поради повреда на електронната ръчна спирачка.

„Един ден електрониката на колата се повреди и колата блокира. В този момент автомобилът беше под наклон, но тъй като липсваше захранване, нямаше как да активирам ръчната спирачка и трябваше да седя в колата и да натискам спирачни педал. За щастие, случаен минувач ми помогна, като сложи камъни пред колелата и не позволи на колата да потегли“, разказва собственикът.



Тази история определено разгневи Скоти Килмър. Той посочи, че ръчната спирачка е необходима като авариен резерв, но в описаната по-горе ситуация се оказа абсолютно безполезна.

„Класическата механична ръчна спирачка е по-надеждна и по-евтина. А електрическата е идиотско и опасно изобретение“, категоричен е популярният автомобилен механик.

0 от 500
  • #6
    13 rate up comment 33 rate down comment
    До 3 ( преди 1 година )
    Имал съм случай да дръпна ръчната и да изпусне накрайника на жилото и до там с ръчната .. Кое става по-лесно според теб - някой да ти подаде ток за 2 мин. и да си запалиш колата и да си пуснеш ръчната, или да сменяш жило на ръчна? Меки китки искали бутони, а? А "мъжагите" като теб искат твърда, дебела дръжка да стискат в дланта си и да я изпънат на макс?!?
  • #5
    13 rate up comment 37 rate down comment
    Мда ( преди 1 година )
    Статистически, новите технологии се отричат най-вече от хора на които им е скъпо да си ги позволят. В България това важи с огромна сила! 60-70% от съвремените екстри били**** Ама ако ти връчат ключовет за едно А6 модел 2022 г, ще си удариш гъзъ в таван от кеф и ще "преглътнеш" всички съвремени екстри в него, нали?!?! Даже на кон семето ще преглътнеш, само да ти я дадат тая кола без пари с "гадните" и екстри! Друго си гоуф тройката, нали!
  • #4
    12 rate up comment 28 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Имал съм повече проблеми с механична ръчна спирачка,от колкото с електронна такава!Разбира се повечето "експерти","рейсъри" и "дрифтаджии" няма да се съгласят,но е факт!По горния случаи - и "експерта" е толкова експерт и питащия е толкова шофьор!Първо какво значи "електрониката на колата се повреди" електрониката на кое?Цялата кола без ток?ОК - натискаш спирачката,местиш скорстния лост на P и субарото си седи на едно място дори на наклон!Щото пък механична не може да изтърве когато най ти трябва
  • #3
    40 rate up comment 4 rate down comment
    Е. Не е ли идиотско ( преди 1 година )
    Нали идеята на ръчната спирачка е Да е ръчна ? На електронната кое и е ръчното ? Ако си дръпнал (натиснал бутона) на електронната спирачка и на другия ден няма ток в акумулатора, какво правим ? Сега изнежени полу умни и (не) красиви мамини протестърчета ще ме оплюят и ще кажат че е по лесно да натиснеш бутон отколкото (не дай си боже) да дърпаш ръчка, да не им се счупи меката китка !
  • #2
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 1 година )
    Напълно съм съгласен
  • #1
    38 rate up comment 2 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 1 година )
    То не е нужно да си екперт за да го разбереш... едно 60-70% от съвременните екстри са откровено ***