IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Традиционната ръчна спирачка отива в историята

Все повече автомобили са оборудвани с електронно устройство

Новите автомобили, оборудвани с традиционната ръчна спирачка, която е добре позната на повечето шофьори, стават все по-малко. Това показва проучване на сайта CarGurus, който има специален раздел, свързан със съвети за шофьорите и всякаква друга информация, свързана с автомобилите.


ръчна спирачка


Статистиката показва, че все повече производители преминават към електронна ръчна спирачка. В случая се посочват данни за Великобритания, където през 2018 г. около 37% от новите автомобили на пазара са се предлагали с традиционно устройство. В момента те са 13%, като някои производители напълно са се отказали от тази функция.

Такива са BMW и Peugeot, докато при Audi само 1% от моделите са с механична ръчна спирачка. Opel, на свой ред, е намалил с 40% броя на автомобилите, предлагани с такова устройство, а единствената марка, която продължава да залага само на него, е Abarth.


ръчна спирачка


Експерти посочват, че предстоящата забрана на продажбите на нови автомобили с ДВГ, ще доведе до отказ от механичната ръчна спирачка при всички производители. Тази забрана ще влезе в сила за всички държави в ЕС, но някои от тях, а също така и Великобритания, ще я приемат дори по-рано – още през 2030 г.

Факт е, че ръчната спирачка е по-евтина – както при покупка на автомобила, така и при ремонт. Тя предлага по-добро тактилно усещане и издава специфичен шум при издърпване на лоста, а също така осигурява и по-голям контрол върху автомобила, като може да се използва и за поднасяне, ако шофьорът иска да се забавлява.


ръчна спирачка


Електронното устройство също си има предимства – то изисква по-малко усилия за работа, освен това няма нужда да се коригира с течение на времето. То заема по-малко място в интериора и може да се използва като функция за задържане по наклон, предотвратявайки потеглянето на автомобила по наклонена повърхност.


0 от 500
 • #14
  0 rate up comment 0 rate down comment
  Stan ( преди 2 месеца )
  Те традиционните коли отиват в историята до 10години вие за спирачката говорите
 • #13
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Анонимен ( преди 2 месеца )
  То заема по-малко място в интериора и може да се използва като функция за задържане по наклон. Обикновената ръчна не и ли е точно това основната функция, задържане по наклон.
 • #12
  3 rate up comment 1 rate down comment
  Свен ( преди 2 месеца )
  И къде отива кефа при шофиране.? Седиш и само въртиш геврека!
 • #11
  4 rate up comment 0 rate down comment
  DuffyDuck ( преди 2 месеца )
  Традиционната "ръчна" спирачка, всъщност е измислена като аварийна, ако ти откажат спирачките в движение, да можеш да спреш независимата ръчна. В днешно време тя се е превърнала в "паркинг" спирачка, която разни състезатели ползват за други цели. За да няма влизане в завоя с вратите напред, производителите заменят лоста с безопасен бутон. Най-вероятно за истинските карачи ще се предлага като опция срещу някой лев отгоре
 • #10
  7 rate up comment 1 rate down comment
  Въх ( преди 2 месеца )
  Вече ще спираме с крачна спирачка, като Флинстоун
 • #9
  5 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  От мненията тук разбирам, че всичко е измислено преди 40 години и всичко след това са глупости.
 • #8
  12 rate up comment 0 rate down comment
  Grigor_Delchev ( преди 2 месеца )
  На колегата електронната ръчна спирачка може би и резервната гума му блокира:) Аз лично виждам само недостатъци...по-скъпо обслужване, при липса на ток не можеш да я освободиш,нз за замръзване не ми се е случвало още за мой късмет,на последно място кефа вече го няма:(
 • #7
  14 rate up comment 2 rate down comment
  На каруцата 5-то кол ( преди 2 месеца )
  ...и като почнат да отказват моторчетата на прехвалената ЕРС, и като ти плеснат една хубавичка сума в сервизЪ, ще ти се прище да спираш със седалище...
 • #6
  5 rate up comment 0 rate down comment
  До5 ( преди 2 месеца )
  На коя кола ръчната блокира и 4те колела :) Досега знам само че ръчката е заместена от моторче което дърпа жилата...
 • #5
  3 rate up comment 12 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Единственото хубаво нещо на ръчната спирачка е, че можеш да вземаш завоите с вратите напред. Особено зимата е голям купон да отидеш някъде на широко без движение и да правиш осморки. Освен кефа няма нищо друго, което да е в плюс за ръчната. Вече няма регулиране на жилото на ръчната, няма замръзване, няма скъсване или да не ти държи ръчната, която спира само задните колелета, а електеонната блокира 4-те. Не се занимаваш да дърпаш нищо. Гасиш колата или натискаш копчето и ръчната е включена.