IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерт нарече електронната ръчна спирачка „идиотско изобретение“

Според популярен автомобилен механик класическото устройство е много по-добро и надеждно (ВИДЕО)

Повечето съвременни автомобили са оборудвани с електронна ръчна спирачка. Шофьорът трябва само да натисне или издърпа бутона, за да активира своето електрическо задвижване. Актуаторите създават необходимия въртящ момент, за да могат задните спирачки да вършат работата си.


електронна спирачка


Така вече не е необходимо да дърпате ръчната спирачка с всички сили, а колата няма потегли. Всичко е просто и елегантно, тъй като изобретяването на това електронно устройство освободи място в купето и позволи на дизайнерите да проектират по-хармонични интериори, без лостът на ръчната спирачка да се издига над централния тунел и да пречи.

Не всички автомобилни експерти обаче са съгласни, че електронната ръчна спирачка по-безопасна и удобна. Популярният американски автомеханик Скоти Килмър, който поддържа блог в YouTube, например, счита точно обратното. Той отговори на собственик на Subaru, който по-рано му писа и му разказа в каква история се е забъркал поради повреда на електронната ръчна спирачка.

„Един ден електрониката на колата се повреди и колата блокира. В този момент автомобилът беше под наклон, но тъй като липсваше захранване, нямаше как да активирам ръчната спирачка и трябваше да седя в колата и да натискам спирачни педал. За щастие, случаен минувач ми помогна, като сложи камъни пред колелата и не позволи на колата да потегли“, разказва собственикът.



Тази история определено разгневи Скоти Килмър. Той посочи, че ръчната спирачка е необходима като авариен резерв, но в описаната по-горе ситуация се оказа абсолютно безполезна.

„Класическата механична ръчна спирачка е по-надеждна и по-евтина. А електрическата е идиотско и опасно изобретение“, категоричен е популярният автомобилен механик.

0 от 500
  • #36
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До дон чикен - Повечето хора си купуват кола, все едно си купуват телефон -видели рекламта, някой приятел имал, харесала им на улицата и така.
  • #35
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Експетът го каза, не аз ..
  • #34
    18 rate up comment 16 rate down comment
    123 ( преди 1 година )
    Имам чувството, че повечето коментиращи не са се качвали на нов модерен автомобил, а карат стари таралясници и от яд, че не могат да си позволят ново го оплюват. Абе гроздето е кисело май, като чета какви глупости дрънкате. Знаете ли, че едно време колите са ги палили с манивела. Защо карате със стартер да си попитам? Знаете ли, ако ви падне акумулатора или прецака стартера колко е лошо? Те и чистачките са били с лостова система в купето, а не с електромоторче. Върнете се към лостовата система!
  • #33
    5 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От 2008 карам все коли с електрическа ръчна. Минлата година се каччих най накрая на кола с ръчна ръчна. Голям кеф.
  • #32
    13 rate up comment 7 rate down comment
    дон чикен ( преди 1 година )
    интересното е че хората си купуват коли с такива излишни недоразумения-технически...явно ги избират само на външен вид!?
  • #31
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Боян ( преди 1 година )
    Хората нямат пари хляб и сметките да си платят,ти с глупости ги занимаваш.
  • #30
    21 rate up comment 7 rate down comment
    Дани ( преди 1 година )
    Колкото повече електроника,толкова повече проблеми.Защо не пишете кои и колко милиарда са откраднали от нас,а пишете за ел.спирачки.???
  • #29
    23 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    При Ладата ми го няма този проблем
  • #28
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Случайно прочел ( преди 1 година )
    Всяка згодия си има и незгодия! Колкото повече се глезиме,толкова по *** ставаме!
  • #27
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Случайно прочел ( преди 1 година )
    За ръчни спирачки ли ще спорим ,или за международната обстановка!?