IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota изненадващо смени шефа си

Акио Тойода отстъпва властта след 14 години начело на компанията

Японският производител Toyota Motor Corp обяви, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор на компанията. Той ще предаде управлението на мениджъра Коджи Сато, съобщава агенция Reuters.


Акио Тойода


Най-важната кадрова промяна в Toyota за последите 14 години е насрочена за 1 април 2023 г. Причините за внезапната промяна на върха на компанията не бяха оповестени, но според информациите, в последно време акционерите все по-често са обсъждали въпроса за наследник на 66-годишния Тойода.

Все пак Тойода няма да напусне компанията, когато Сато стане главен изпълнителен директор. Той ще поеме поста председател на борда на директорите, а досегашният председател Такеши Учиямада ще напусне.

Акио Тойода, внук на основателя на Toyota, се присъединява към компанията през 2000 г., като влиза в борда на директорите. Девет години по-късно той става главен изпълнителен директор. Неговият дядо е Киичиро Тойода, който оглавява компанията от 1941 до 1950 г., а баща му - Соичиро Тойода, е бил един от президентите през периода 1992 до 1999 г.

През последните години Акио Тойода се отличи с критиките на превръщането на автомобилите в електрически. Той се застъпи за използването на хибриди като преходен етап и също така заяви, че електрификацията на едро може да бъде катастрофа за Япония.

Toyota все пак се присъедини към общата тенденция, макар и със закъснение. Пускането на серийния електрически автомобил bZ4X беше изпълнено с проблеми - колелата на колата паднаха, по време на тестовете се оказа, че нейният пробег е по-малък от заявения.


0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нямат електрички и скоро Тесла ще ги задмине по капитализация. Белите хора вече не искат пушещи коли.
  • #1
    13 rate up comment 9 rate down comment
    Крайно време беше ( преди 1 година )
    Ако не бяха го направили toyota нямаше да оцелее. При променящ се свят, Тойода отказваше да промени toyota, а се опитваше да спре промяната на света, защото така му се струвало правилно. Е, не успя и му беше време да си ходи.