IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota изненадващо смени шефа си

Акио Тойода отстъпва властта след 14 години начело на компанията

Японският производител Toyota Motor Corp обяви, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор на компанията. Той ще предаде управлението на мениджъра Коджи Сато, съобщава агенция Reuters.


Акио Тойода


Най-важната кадрова промяна в Toyota за последите 14 години е насрочена за 1 април 2023 г. Причините за внезапната промяна на върха на компанията не бяха оповестени, но според информациите, в последно време акционерите все по-често са обсъждали въпроса за наследник на 66-годишния Тойода.

Все пак Тойода няма да напусне компанията, когато Сато стане главен изпълнителен директор. Той ще поеме поста председател на борда на директорите, а досегашният председател Такеши Учиямада ще напусне.

Акио Тойода, внук на основателя на Toyota, се присъединява към компанията през 2000 г., като влиза в борда на директорите. Девет години по-късно той става главен изпълнителен директор. Неговият дядо е Киичиро Тойода, който оглавява компанията от 1941 до 1950 г., а баща му - Соичиро Тойода, е бил един от президентите през периода 1992 до 1999 г.

През последните години Акио Тойода се отличи с критиките на превръщането на автомобилите в електрически. Той се застъпи за използването на хибриди като преходен етап и също така заяви, че електрификацията на едро може да бъде катастрофа за Япония.

Toyota все пак се присъедини към общата тенденция, макар и със закъснение. Пускането на серийния електрически автомобил bZ4X беше изпълнено с проблеми - колелата на колата паднаха, по време на тестовете се оказа, че нейният пробег е по-малък от заявения.


0 от 500
  • #22
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    До 19: Успех в индустриалното производство не се мери с печалба за едно тримесечие, а с дългогодишно високо качество на продукцията, удовлетвореност на клиентите, ефективност на производството и постоянно усъвършенстване на производствените практики (Kaizen). Тесла има много още да поработи докато постигне първите две. Особено по трагикомични продукти като Fools Self Driving..
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Коджи Сато - този трябва да е смещникът, който е решил, че да разработва софтуер за симулиране на скороти на електрическа кола е по-важно, отколкото Лескункс да има електрически модели.
  • #20
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "изненадващо смени шефа си" - напротив, напълно очаквано беше и единственият правилен ход, макар и закъснял с 5 години.
  • #19
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Абе шваба ( преди 1 година )
    "А Тойота е най-успешната компания в историята на индустриалното производство" Дали е или беше? Ще видим колко е успешна от годишния финансов отчет. Защото отчета от последното три месеца че показа, че Тесла е спечелила повече от тях, въпреки че продава осем пъти по-малко автомобили. Също така, най-новата им платформа, на която започнаха да изграждат първия си електромобил, по думите на същият този Тойода, вече е технологично изостанала спрямо производството на Тесла и разработват нова платформа
  • #18
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ако имаше поне малък опит с акционерни дружества щеше да знаеш, че да те пратят в борда от длъжност ЦЕО е начин да ти намалят унижението. Не че бордът не е важен, но стъпката означава "дядо, време ти е да се пенсионираш".
  • #17
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 1 година )
    Абе шебеци, Акио Тойода от изпълнителен директор става шеф на борда. Това е най-високата длъжност в компанияте, т.е. това е повишение. Ха-ха, колко кухи хралупки сте само.. А Тойота е най-успешната компания в историята на индустриалното производство - толкова по въпроса за "уволнения некадърник."
  • #16
    4 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хонда обявява пълно реструктуриране с фокус върху електромобилите. На следващия ден, Тойотка си уволнява шефа, който е известен единствено с плюенето срещу електромобилите. 14, ти си най-плиткоумният от всички плиткоумни тойоткаджийчета във форума.
  • #15
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сложи си още един чифт розови очила, 2 са ти малко.
  • #14
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Колко сте лесни за манипулация.Никой от вас електрически сектанти включително човека написал тази статия НЕ знае защо се прави тази кадрова смяна,но всички вкупом получавате електрически оргазъм .Жалки сте Тойота е Истински Легенда,била и ще бъде.
  • #13
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Новият шеф бил досегашния на Лескункс. Считай, че Тойотка няма шанс оттук-нататък, като се има предвид какво посмещище е Лескункс, като се започне от дизайна, мине се през технологиите (по-точно липсата им) и се стигне до демографията им от строго пенсионирани хора, които никога не са се интересували от коли.