IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota изненадващо смени шефа си

Акио Тойода отстъпва властта след 14 години начело на компанията

Японският производител Toyota Motor Corp обяви, че Акио Тойода ще се оттегли от поста президент и главен изпълнителен директор на компанията. Той ще предаде управлението на мениджъра Коджи Сато, съобщава агенция Reuters.


Акио Тойода


Най-важната кадрова промяна в Toyota за последите 14 години е насрочена за 1 април 2023 г. Причините за внезапната промяна на върха на компанията не бяха оповестени, но според информациите, в последно време акционерите все по-често са обсъждали въпроса за наследник на 66-годишния Тойода.

Все пак Тойода няма да напусне компанията, когато Сато стане главен изпълнителен директор. Той ще поеме поста председател на борда на директорите, а досегашният председател Такеши Учиямада ще напусне.

Акио Тойода, внук на основателя на Toyota, се присъединява към компанията през 2000 г., като влиза в борда на директорите. Девет години по-късно той става главен изпълнителен директор. Неговият дядо е Киичиро Тойода, който оглавява компанията от 1941 до 1950 г., а баща му - Соичиро Тойода, е бил един от президентите през периода 1992 до 1999 г.

През последните години Акио Тойода се отличи с критиките на превръщането на автомобилите в електрически. Той се застъпи за използването на хибриди като преходен етап и също така заяви, че електрификацията на едро може да бъде катастрофа за Япония.

Toyota все пак се присъедини към общата тенденция, макар и със закъснение. Пускането на серийния електрически автомобил bZ4X беше изпълнено с проблеми - колелата на колата паднаха, по време на тестовете се оказа, че нейният пробег е по-малък от заявения.


0 от 500
  • #12
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Петролопитеци и тойоткаджийчета, гордеете ли се, че се кланяхте на доказан уволнен некадърник? Ще се засрамите ли поне малко да си затворите плювалниците, които нямат връзка с дребните ви мозъчета? Хайде да броим - всеки минус означава едно дребно мозъче!
  • #11
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лъжливите любилите на пушеците и печалбичките един по един ще им падат главите, започвайки с най-кухата глава. Днес светът стана малко по-добро място!
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Коджи ще трябва да сваля много кожи, за да изкара компанията от блатото, защото предния я закара в плаващи пясъци, а наоколо няма кой да и подаде ръка.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Беше човече без способности, но с име. Парашутист. Пак много изкара. Разглезен стар хлапак.
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Ако беше умен, нямаше да го сменят! Очевидно е сътворил големи глупости.
  • #7
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Отговор за TSLA и си ( преди 1 година )
    Защо най-умната автомобилна компания в света се бави с електромобилите: https://automedia.investor.bg/a/2-***/52010-zashto-nay-umnata-avtomobilna-kompaniya-v-sveta-se-bavi-s-elektromobilite :)
  • #6
    5 rate up comment 12 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Защото, г-н Тойода, хибридите са като русалките: когато ти трябва риба - получаваш жена, когато ти трябва жена - получаваш риба.
  • #5
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вземе да си пиете хапчетата.
  • #4
    7 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    На никой не пука за САЩ и Европа. Това са залязващи империи. Бъдещето принадлежи на развиващите се държави и тези които до скоро ги наричаха "третия свят". Следете там пазарите защото вече само те имат значение. САЩ и ЕС са минало. Скоро и Китай ще залезе имайки предвид пред каква демографска катастрофа са изправени там. Гледайте къде има младо население! От там ще дойде търсенето. А там електричеките автомобили не им вършат работа.
  • #3
    6 rate up comment 15 rate down comment
    До 2 ( преди 1 година )
    Европа и САЩ не са фактор вече. Света в момента има нужда от повече двигатели и най вече дизели. Вижте какво се търси в Азия, Южна Америка и Африка, Австралия. Това вече са най големите пазари на автомобили които тепърва ще се развиват. Toyota има най голям пазарен дял. В момента има голямо търсене за товарни и работни автомобили. Джипове, пикапи, бусове.