IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Паркингите във Франция вече задължително със слънчеви панели

Страната прие нов план за сериозни инвестиции във възобновяеми източници

Във Франция използването на слънчева енергия получи огромен тласък от нов закон, одобрен от Сената, който изисква всички паркинги с места за най-малко 80 превозни средства, както съществуващи, така и нови, да бъдат покрити със слънчеви панели, съобщава Electrek.

 

tdcyw57blgab.jpg

 

Новите разпоредби са част от широкомащабния план на президента Еманюел Макрон за сериозни инвестиции във възобновяеми източници, който има за цел да умножи по 10 количеството слънчева енергия, произведена в страната и да удвои мощността от наземни вятърни паркове. 

От 1 юли 2023 г. по-малките паркинги с между 80 и 400 места ще разполагат с пет години, за да се приведат в съответствие с новите мерки. Паркингите с повече от 400 места имат по-кратък срок, като трябва да се съобразят с новите мерки в рамките на три години от тази дата и поне половината от площта на паркинга ще трябва да е покрита със слънчеви панели.

 

1-74.jpg

 

Според правителството този план, който е насочен специално към големи зони за паркиране около търговски центрове и гари, може да генерира до 11 гигавата, което се равнява на 10 ядрени реактора, захранващи милиони домове. Public Sénat пише, че са били въведени разпоредби, изключващи паркинги за камиони, превозващи тежки товари или зони за паркиране в исторически или защитени зони.

Други мерки включват изграждане на големи соларни паркове върху свободни земи покрай магистрали и железопътни линии, както и върху земеделски земи, където е осъществимо. Националната железопътна служба на Франция (SNCF) също планира да инсталира около 190 000 кв. м слънчеви панели в 156 станции в цялата страна до 2025 г. и 1,1 милиона кв. м до 2030 г. с цел да намали потреблението на енергия с 25%. Правителството също така планира да изгради около 50 допълнителни вятърни парка до 2050 г. 

 

offshorewind.jpg

 

Това лято френското правителство утвърди две зони за офшорни вятърни паркове край бреговете на Атлантическия океан след мащабен публичен дебат, включващ 15 000 участници, като опазването на околната среда беше най-голямата грижа. Първият вятърен парк се планира да бъде разположен край остров Олерон, на повече от 35 км от брега, с капацитет от около 1000 MW. Вторият вероятно ще бъде разположен по-далеч в морето, като и двата заедно ще произвеждат достатъчно електричество за 1,6 милиона души.

 

 

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Харабията ( преди 1 година )
    А какво става като не духа вятър и не пече слънце - питал вечният злобър. Ами караш си талигата, дето виси по 22 часа, а се кара 2 - отговорило радио Ереван. Ами ако искам да я зареждам само нощем? За тая цел има Tesla Megapack - добавило радиото.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Идеалното място за фотоволтаиците. Точно над батериите за съхранение на енергия, за да не се налага транспортиране на тока и загубите му. А тази съхранена през деня на работното място или при пазаруване енергия, отива на собствен ход пред дома и може да се ползва там основа без да се ползва и натоварва електропреносната мрежа. Като зареждането ще става само когато цените на тока са от ниски през безплатни до отрицателна цена , защото производството е повече от потреблението.
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Повече от добра новина! Колите на сухо и заредени. Свеж въздух, тишина за хората в града.
  • #1
    7 rate up comment 6 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 1 година )
    ДВГ умира , а бензиностанцията с ракети ще подсмърча жално