IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Осло става първият град с обществен транспорт с нулеви емисии

След фериботите всички автобуси също минават на електричество през 2023 г.

Норвегия се готви да постави нов рекорд в устойчивата градска мобилност, като има цел столицата Осло да стане първият град в света с обществен транспорт с нулеви емисии, съобщи Insideevs. Това постижение ще стане факт съвсем скоро – още през 2023 г.

 

autobus-elettrici-enel-x (1).jpg

 

Първата стъпка на електрическата революция вече е направена с електрифицирането на много фериботи, които пресичат околните фиорди. Сега е ред на автобусите. Това е част от генералния план за декарбонизиране на всички дейности в града до 2030 г.

Предстои стартирането на проект, който ще доведе до замяната на всички дизелови превозни средства с 450 електрически автобуса. Цената на инвестицията достига половин милиард норвежки крони (48 милиона евро) и се очаква реализацията да стане догодина.

 

autobus-elettrici-enel-x (2).jpg

 

„Поддръжката на автобус, захранван с батерии, включва по-малко разходи и удобството се отнася и за операторите. Обобщавайки можем да кажем, че сме изправени пред ситуация, в която всички печелят“, заяви Сирин Став, заместник кмет и ръководител на транспорта и околната среда в Осло .

Той допълва, че при последните търгове електрическите автобуси са били на цена с 5% по-ниска от тази на дизеловите. Отчитат се и данни на шведско проучване, което прави изводи за ползите от електрификацията както за психическото, така за физическото здраве на хората.

 

 

0 от 500