IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От 2024 г. вносът на коли в Европа ще е повече от износа

Марките от Стария континент ще разчитат на скъпи модели, китайците – на по-евтини

През следващите две години Европа ще се промени от пазар на износ към пазар за внос на автомобили, сочи проучване на PricewaterhouseCoopers (PwC). Причините за тази тенденция са следните - все повече китайски марки електрически автомобили навлизат на европейския пазар, а същевременно все повече западни производители преместват производството си на електрически коли Китай.

 

Screenshot 2022-11-05 090604

 

Според проучването през 2025 г. почти 800 000 произведени в Китай автомобили могат да бъдат продадени в Европа, повече от 330 000 от тях от марки на европейски производители. Миналата година европейските компании са изнесли само 35 000 чисто електрически коли (BEV) от Китай за Европа. За 2022 г. проучването прогнозира удвояване.

Най-пресните примери за изнасяне на производството от Европа в Китай е следващото поколение на електрическото Mini, което вече няма да се произвежда в Англия. Производството на Smart #1 също се мести в азиатската държава. В допълнение - най-големият завод на Tesla е в Шанхай, а моделите Dacia Spring Electric и Polestar 2 за света също се произвеждат в Китай.

 

smart-1-launch-edition

 

Това развитие означава, че според доклада до 2025 г. в Европа балансът на внесени към изнесени автомобили (двигатели с вътрешно горене и електрически автомобили) ще бъде над 221 000 бройки в полза на вноса. Само преди няколко години Европа имаше излишък в износа на автомобили - през 2015 г. това беше почти 1,7 милиона. През 2019-а са 152 647 бройки, а прогнозата за тази година е балансът да е само 76 045 коли в полза на изнесените.

Европейските производители се борят с проблеми с доставките и разчитат предимно на скъпи модели, докато китайските марки залагат на достъпни „BEV модели, иновативни технологии и нови концепции" в Европа, казва Феликс Кунерт от PwC Германия. Резултатът е, че „нито един европейски модел не попада в топ 5 на най-продаваните електрически автомобили в света“. За да се промени това, „европейските производители на оригинално оборудване сега трябва да противодействат и да поставят под контрол веригите си за доставки и да ускорят процесите на развитие и стартиране у дома и в чужбина“, казва експертът.

 

4a3884ba156bbbae56b277bd0028c55b-00sring

 

Фактът, че германските производители на автомобили наскоро успяха да разширят пазарния си дял в Китай от 3,8 на 4,1 процента, остава незначителен. Тъй като на вътрешния автомобилен пазар конкуренцията от страна на китайските производители се увеличава. В момента те играят незначителна роля в Европа, но до 2030 г. биха могли да представляват около пет процента от европейския пазар на BEV, според проучването.

Европа като автомобилна локация в момента е под натиск от няколко страни, обяснява Йорн Нойхаузен от отдела за стратегия и анализ на PwC. Прекъснатите вериги за доставки и растящите цени на енергията се усложняват от усилията за деглобализация. Някои държави „реактивно следват индустриални политики“, за да насърчат местното производство на автомобили и да локализират веригите за доставки. Например САЩ с техния Закон за намаляване на инфлацията. Още по-важно е да „разширите вашите собствени, самодостатъчни европейски вериги за добавена стойност, ако е възможно, понякога дори до суровините“.

 

bdda16714f354a74fa8cb08e5dc712c5-20-11

 

Според проучването електромобилността се увеличава в световен мащаб, като през третото тримесечие на 2022 г. са регистрирани 75 процента повече BEV в сравнение със същия период на миналата година. През второто тримесечие на 2022 г. растежът все още беше 62 процента.

В същото време пазарният дял на електрическите автомобили се увеличава в почти всички основни пазари. Според PwC до 2035 г. BEV могат да представляват повече от половината от всички регистрации на нови превозни средства. В Китай техният дял тогава може да бъде 73 процента, в Европа дори 93 процента. Последното не е чудно, защото наскоро ЕС реши, че от 2035 г. няма да се регистрират повече автомобили с двигатели с вътрешно горене.

 

 

0 от 500
  • #5
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не е само Китай, то повечето заводи на европейските марки са изнесени в Алжир и Мароко. Например около 80% от близо 400-те хиляди автомобила, изнесени от Мароко, се продават в Европа, а от Алжир сигурно са още повече. В Европа вече се правят предимно скъпите модели, всичко останало извън.
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Ще разберем ( преди 1 година )
    Дано не стане или поне вноса на не минава с много износа Тесла например е въпрос на време да премине главно на коли от Берлин и да намали вноса от Шанхай. Феновете на китайски комунисти като видят Смарт 1 с начална цена 41.500 евро спират с простотиите за евтини китайски коли които не са чак толкова по-евтини нито е в европейски интерес подобна държава да бъде толерирана на пазара (Китай не дава субсидии за вносни ектромобили и има 15% мито а не 10 като ЕС)
  • #3
    15 rate up comment 6 rate down comment
    Наблюдател ( преди 1 година )
    Дето се вика за поред път Китайчета ще ни ударят по една "жълта" гениталка в "шоколадовата фабрика" а ние ще развиваме концепции и технологии, обяснявайки колко е велика Европа и колко са богати и просперираща нейните граждани, докато половина от тях ходят... пеш.. с автобус, колело и т. н... То ако някой не разбира на там вървят нещата особено в милата ни родина.
  • #2
    15 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Тези откриха топлата вода. Премиум на премиума на европейските марки отварят широко вратата за китайските електрически коли в Европа. Повечето хора не могат да си позволят цените които повечето европейски производители искат и в момента, и когато потенциала на пазара на коли втора ръка се изчерпи, хората ще си купят китайски коли. Още повече че и европейските концирни произвеждат ел. колите си там. Докато се усетят, европейските коли ще отидат при европейските телефони
  • #1
    8 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Еми с тези глупости които натвориха ЕС/ЕК, нима някой е очаквал нещо различно? Както се пее в една песен.."....подписано с целувка" (от ЕС/ЕК)