IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Саудитска Арабия ще прави електромобили с помощта на BMW

В новата компания ще участива и тайванската технологична група Foxconn

В бизнеса с електрическите автомобили се появи нов играч – това е Фондът за публични инвестиции (PIF) на Саудитска Арабия. Страната създава нова автомобилна компания – CEER, която ще има основна цел да произвежда изцяло електрически превозни средства, информира Reuters. CEER ще бъде съвместно предприятие между PIF, BMW и тайванската технологична група Foxconn (Hon Hai Precision Industry). Изцяло новата марка ще има не само завод, но и център за дизайн, като се изчислява, че това ще доведе до създаването на почти 30 000 работни места.

 

ceer1

 

Престолонаследникът принц Мохамад бин Салман бин Абдулазиз каза, че CEER ще бъде първата автомобилна марка, която ще произвежда електрически автомобили в страната, въпреки че американската автомобилна марка Lucid потвърди, че ще произвежда електромобили в Саудитска Арабия в модерна фабрика.

Председателят на Foxconn заяви, че ще се стремят да направят електромобилите масови, като се съсредоточат върху свързаността, информационно-развлекателните системи и автономното шофиране. Foxconn, най-големият подизпълнител в производството на електроника в света, който сглобява iPhone и MacBook на Apple Inc., се стреми да изгради цялостна верига на доставки за електромобили - от батерии до чипове. Компанията ще отговаря за разработването на основните компоненти на електромобилите на CEER.

 

afj2

 

Първите машини CEER се очаква да бъдат налични през 2025 г., въпреки че в момента няма информация какви превозни средства ще бъдат, на каква платформа ще се изграждат, кой ще доставя батериите и какъв тип задвижвания ще имат. Знае се, че новият производител ще използва лицензирани компоненти от BMW.

Висшите дипломати на страната вече работят с богата на кобалт и литий Австралия за създаване на възможности за инвестиции в минното дело.
Саудитска Арабия наскоро отчете бюджетен излишък от около 3,7 милиарда долара за третото тримесечие на текущата година, след като цените на петрола продължиха да растат през 2022 г. От 80 милиарда долара общи приходи за третото тримесечие на 2022-а, почти 61 милиарда идват от продажба на петрол. Саудитска Арабия възлага големи надежди на Ceer. Очаква се марката да донесе 8 милиарда долара към брутния вътрешен продукт на страната до 2034 г.

 

ceer-is-saudi-arabia-s-first-homegrown-ev-brand-will-use-licensed-bmw-components_38

 

Проектът е част от икономическата стратегия на Саудитска Арабия „Визия 2030“ за намаляване зависимостта на страната от петрола и диверсификация на икономиката. Мохамад бин Салман бин Абдулазиз заяви още, че с инвестициите, идващи главно от PIF, компанията CЕЕИ ще допринесе за автомобилните мечти на Саудитска Арабия, като същевременно гарантира, че декарбонизацията остава приоритет. „Стартираме нова индустрия и екосистема, която да привлича международни и местни инвестиции“, каза престолонаследникът, който е и министър-председател и председател на PIF.

 

 

0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Любопитно е да разберем какво ще лицензират от БМВ, щот при условие че самите баварци трябва да лицензират от китайците и за това ударно изнасят производство в Чайна
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    първия и втория коментиращ са смотани комунисти.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Никой не е англе но е сравнително много по-добър в сравнение с повечето в региона. Сравнението с Ким е неуместно част от разликите с него и иранските власти е че не си търси враг (англоговорящите и евреите обичайно) когото да оплюва, заплашва и вини и както личи примерно за автомобилния бизнес са избрали за партньори фирми от САЩ (Лусид), демократичен Китай (Foxconn) и БМВ а не някоя от големия Китай където както знаем са лидери за сега в това задвижване
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 3 - МБС не е англе, от това което аз чувам. Те и за Ким думаха, че бил много хубав чиляк и щял да е по-добре от тактко си.
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    С. Арабия има голям потенциал само чакат да почине сегашния крал на 86г а наследника е супер неверник по техните стандарти - открито казва че не смята Израел за враг а за потенциален съюзник с много общи интереси, иска да станат сравнително светска държава както Турция и арабските емирства и силно подкрепя ВЕИ (целта им е 50% до 2030г) и електромобилите (целта е 30% дял до 2030г)
  • #2
    7 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    И тоя бизнес с електрокарите ще отиде в миналото! Преди, когато имаше само ДВГ, се появяваше нова марка на 10-20 години. Сега, през последните 5 години се появиха десетки. Защо ли? Ами, защото си връткат едни и същи тротинетки, но вече с печалба 30-50%, а не както преди, 3-5%! Сега вдявате ли, къде е измамата? Съжалям ги баламурниците,купили си електро-легота на десеторна цена! Темата е дълга и сериозна! А за екологията, никой не го е***е!!!
  • #1
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Лаврентий Берия ( преди 1 година )
    Имат пари хората, правят. А тези имат толкова, щото Баварците ще им отидат на крака!