IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Дефицитът на автомобили ще бъде заменен от голям спад в търсенето

Експерти от „Уолстрийт“ очакват повишаването на цените и липсата на отстъпки от дилърите скоро да изчезнат

Акциите на много дилъри на автомобили се повишиха до рекордни нива след силните печалби за третото тримесечие на годината и краткосрочните оптимистични перспективи по отношение на потребителското търсене. Новите автомобили са дефицит и поради тази причина дилърите вдигат цените и не правят никакви отстъпки. Но докога ще е така?


продажби


Резултатите и коментарите след бума на Wall Street последваха веднага, като много от тях са свързани с опасения за скоршно разпадане на пирамидата. Някои от топ-анализаторите от Уолстрийт предвиждат, че индустрията скоро може да премине от проблем с предлагането към липса на търсене или т.нар „унищожаване на търсенето“. Всичко това ще е следствие от ситуацията с нарастващи лихвени проценти, рекордно висока инфлация и надвиснали страхове от рецесия.

„Ясно е, че има известна нормализация, която ще настъпи и вече настъпва“, казва главният изпълнителен директор на Group 1 Ърл Хестерберг пред инвеститорите, след като компанията надмина очакванията на Уолстрийт. „Но ние нямаме голямо безпокойство относно следващата година... нашите основни бизнеси като следпродажбено обслужване и продажби на нови превозни средства се движат отлично, за да останат силни в краткосрочен план.“


продажби


Тези оптимистични коментари обаче не се споделят от всички, като специалисти в бранша сигнализират, че проблемите във веригата за доставки вероятно ще се нормализира до една година, но проблемите тепърва предстоят. Големите автомобилни производители в лицето на General Motors, Ford и Stelantis също заявиха, че наблюдават силното потребителско търсене през третото тримесечие на годината, но предупредиха, че следят внимателно всички външни икономически фактори и определено има опасения за промени.

„Не сме забелязали пряко въздействие върху нашите продукти. Ценообразуването остава стабилно, търсенето остава силно за нашите продукти, но не можем да пренебрегнем какво казват другите и какво виждат в бъдеще,” каза финансовият директор на GM Пол Джейкъбсън пред репортери във вторник, след като отчете силни печалби за третото тримесечие.


продажби


Печалбите на дилърите на автомобили се увеличават, тъй като ниското предлагане на автомобили кара клиентите да плащат без какъвто и да е пазарлък. Производителите на автомобили и дилърите на дребно смятат, че имат по-добра представа за потребителското търсене от всякога и сега са се съсредоточили върху честния клиент, на който продават коли с богато оборудване, вместо на компании, които купуват много базови автомобили с минимална надценка от страна на производителя.

До една година обаче, според експертите на Wall Street производството на нови автомобили ще се нормализира, но покупателната способност на населението в световен мащаб ще намалее, така, че проблемите за прозводителите на автомобили тепърва предстоят и те няма да успеят да задържат големите надценки, с които продават продукцията си в момента. Така ще се стигне до споменатото "унищожение на търсенето".


0 от 500
  • #14
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Фондо ( преди 1 година )
    Колко още да поскъпват електричките. Те и сега не са скъпи?
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    333 ( преди 1 година )
    Що се отнася до електричките, твърдо съм против просто заради наглия начин, по който ни ги пробутват. Правилното е не със забрани, а по естествен път - с по-добра технология, це у и развита мрежа за зареждане.
  • #12
    12 rate up comment 1 rate down comment
    333 ( преди 1 година )
    Няма причина за високите цени, освен безумните решения на ЕС. И те важат за Европа. За останалия свят и горивата са на подобни на предишните цени, и търсенето, и ограниченията , които вдигат цената ги няма. Европа е *** като гьон.
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    От повече от 1г. следа цените на новите коли. Трябваше да си купя 2018-2019, но повишението от 10к на Мазда 3 на 40к ми се видя абсурдно. 2021 цените вече бяха нагоре, дачия логан с газ 25к, с2га е 29к Опел Астра 43к, сега 48к. Октавия 35, сега 43 и т.н.
  • #10
    1 rate up comment 5 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Ама аз не исках такава кола, обаче имам 8-ми клас, карам и чета: аха, тая мина 400, а оная 260.. Смятам: тая има 2 багажника, оная 1. Гледам Speedlogic-а: тая прави 100-200 за 9.18, оная изобщо не вдига 200. Сегаа..който няма 8-ми клас, не мога да му помогна.
  • #9
    5 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Защо тесламаниаците си приличат на айфон идиптите.... Религиозност на тълпата?! Може би...
  • #8
    3 rate up comment 4 rate down comment
    глас от тъдява ( преди 1 година )
    Като обикалям из провинцията и виждам че се строят и ремонтират къщи за/със много пари , 90% са на хора от мадрид , които ги имат за втори , та смятай какви пари имат след като сипват 200-300 хил във ваканционната си къща.
  • #7
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Муахаха ( преди 1 година )
    Всеки който е поне малко икономически и финансово грамотен,знае, че в момента да се правят такива генерални прогнози за каквото и да било е само проветряване на устата! Кои експерти от Wall Street?!? Изобщо знаете ли какво е Wall Street!!! В развитите държави пандемията докара много принудителни спестявания на средната класа!Две години без ресторанти,круизи,ексглоксии!Само в Германия през 2020-2021 спестяванията са се увеличавали с 200 млрд. евро на тримесечие!Каква намалена покупателна способнос
  • #6
    13 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Всичко е свързано и ако не бяха позволили на автомобилните компании да поставят печалбите пред здравето на хората и независимостта на държавите, вече щяхме да сме минали както на електромобили така и на възобновяема енергия и оня дребния въобще нямаше и да си помисли за подобни своеволия, защото нищо нямаше да зависи от него, освен да речем добива на никел за батерии, което не е чак такъв голям лост.Но продажните политици виж докъде ни докараха.
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Лудория до 4-ти ( преди 1 година )
    Има се предвид Путин, не Мъск. Защото заради войната се повишиха цените на изкопаемите суровини, които могат да се използват за гориво на автомобили. И има опасения, че бедна на природни ресурси, ще използва ток вместо изкопаеми гориво. Ама как ще прозивежда този ток по "зелен" начин?! И как ще захранва самолети, трактори, камиони, ракети на ток!?