IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Покупката на кола с превъртян километраж може да бъде изгодна

Не всеки случай на укриване на истинския пробег е трагедия

Смята се, че ако пробегът на употребявана кола е манипулиран, тогава новоизпеченият собственик определено ще „влезе в приключение“. Подобен сценарий обаче в никакъв случай не е задължителен. А защо, обясняваме сега.


превъртян километраж


Манипулирането на километража, разбира се, е измама. Но тя е често срещана у нас. Когато купувате кола и осъзнаете, че сте били излъгани, оставате с неприятно усещане. Но въпреки това не всеки случай на укриване на истинския пробег е трагедия.

Най-неприятният вариант е да купите кола, след като тя е била таксѝ или автомобил за споделено пътуване. В този случай колата най-вероятно ще бъде наистина много „уморена“, макар и с оптимистично малък брой километри на километража.

А за да избегнете такава ситуация, препоръчваме на всеки, по време на диагностиката преди закупуване в сервиза, да разбере истинското състояние на двигателя. С помощта на специален скенер, който имат много от сервизите, може лесно да се разбере общото състояние на мотора и часовете му на работа. Получената цифра ще бъде равна на часовете, в които е работил двигателя . Ако разделите стойността на манипулирания пробег на изяснените часове на двигателя,  ще разберете средната скорост на автомобила през целия му живот.


превъртян километраж


И ако тя е очевидно по-малка от тази, с която обикновено се движат превозните средства, то тогава можете да се откажете от покупката. Нюансът е, че мащабът на установеното намаляване на средната скорост на автомобила по време на живота му може да бъде различен.

Да предположим, че резултатите от въпросните изчисления показват, че колата се е движила със средна скорост през целия си живот, като тази на разхождащ се пенсионер. Това означава, че пробегът е просто безсрамно изкривен: например от 500 000 км до 100 000.

В крайна сметка „пробег от около сто хиляди“ се счита за доста приемлив от гледна точка на много купувачи на употребявани превозни средства. Такъв екземпляр наистина ще донесе на собственика само проблеми.


превъртян километраж


Но когато средната скорост се окаже около съвсем приемливите 25 км/ч (особено за градска кола), но по-висока, да речем, 15 км/ч, то тогава не трябва да имате притеснения. Особено когато продавачът е първи или поне втори собственик.

Ако общото техническо състояние на автомобила може да се оцени като добро, тогава откриването на факта, че пробегът не е реален се превръща от недостатък в мощен аргумент за договаряне и сваляне на цената. 

Обърнете внимание, че купувачът печели от такава сделка от всички гледни точки. Първо, това спестява сериозни пари. Второ, когато „маските паднат“, старият собственик може откровено да каже на новия собственик на колата за нейните скрити недостатъци и предстоящи ремонти.


0 от 500
  • #1
    32 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Моята е на 19 години и на 467.000 км. От време на време сменям по нещо, но като цяло си е пушка. Кога ще стане на прашка, не знам. Все още държи Евро 3. Като се поддържа една кола в добро състояние, може доста да изкара. Но, новите миксери надали ще могат повече от 200-250 х.км. да изкарат. Съмнявам се. Моята е японска джипка, но нарочно не споменавам марка и модел, за да не започнат споровете. Със здраве и безаварийно шофиране!