IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Moody's: Акциите на Tesla си остават боклук

Компанията на Мъск няма да получи по-добър кредитен рейтинг, докато не разшири гамата си

Moody's, една от трите водещи рейтингови агенции в света, засега категорично отказва да извади акциите на Tesla от категорията "боклук", стана ясно след писмена кореспонденция между нея и акционер в компанията на Илон Мъск. Темата бързо нашумя в Twitter и накара самия Мъск лаконично да коментира, че "Moody's са без значение" (irrelevant).
   
        
Tesla, Moody's, Илон Мъск
    
        
В момента Moody's оценява книжата на Tesla с рейтинг Ba1. Нейният основен конкурент S&P дава на Tesla BB+. И двата рейтинга поставят производителя на електромобили в категорията на спекулативните активи - т. нар. junk (боклук).

Това състояние на нещата не се харесва особено на акционерите в Tesla и неотдавна една от тях писа до Moody's с въпрос защо рейтингът не бъде преразгледан в светлината на актуалното развитие. В последните години приходите на Tesla растат и компанията сега има повече кеш, отколкото дългове. Вече в девет последователни тримесечия тя генерира позитивен финансов резултат.
   
     
Илон Мъск, Tesla
    
        
Отговорът на Moody’s е, че агенцията ще изчака Tesla да разшири продуктовата си гама до повече от два добре продавани модела (Model 3 и Model Y). На тях на практика се падат 98% от продажбите на компанията в момента. Никой друг производител не е толкова зависим от само два модела. Дори Ford, при който основна роля играят пикапите F-150, разчита на тях за едва 45% от общите си продажби.

Като изключим алчността на акционерите, Tesla за момента не се нуждае кой знае колко от повишаване на кредитния рейтинг. Анализатори от Уолстрийт предвиждат тя да увеличи свободните си средства с 16 млрд. долара през 2023 и с 19 милиарда през 2024. Акциите на компанията обаче са спаднали с 24% спрямо нивата им от миналата година.
  
     

 

0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Мъск е абсолютно прав! Тези даваха на Лемън бадърс 2007, ААА рейтинг! И изобщо кой прави дългосрочна инвестиция на база на тях?
  • #2
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абсолютно правилно. С такива фалшиви коли и измамнически бизнес модел няма да имат висок рейтинг. Мъск постоянно лъже клиентите и инвеститорите. Обещава разни неща после не ги изпълнява и се прави на ударен. Няма нито пикап, нито роудстар, нито камион. Има само шоу. И досега не е дал една стотинка дивидент на акционерите. Да не говорим за другите му изцепки и другите му бизнеси които също са на загуба.
  • #1
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Реалистично ( преди 1 година )
    Еми нормално Тесла вече са в сериозен мащаб но тази пазарна капитализация която е буквално колкото на Тойота, ВАГ, BYD и Мерц взети заедно по 2 или 20 пъти колкото Стелантис е маалко прекалена даже много за сега