IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Moody's: Акциите на Tesla си остават боклук

Компанията на Мъск няма да получи по-добър кредитен рейтинг, докато не разшири гамата си

Moody's, една от трите водещи рейтингови агенции в света, засега категорично отказва да извади акциите на Tesla от категорията "боклук", стана ясно след писмена кореспонденция между нея и акционер в компанията на Илон Мъск. Темата бързо нашумя в Twitter и накара самия Мъск лаконично да коментира, че "Moody's са без значение" (irrelevant).
   
        
Tesla, Moody's, Илон Мъск
    
        
В момента Moody's оценява книжата на Tesla с рейтинг Ba1. Нейният основен конкурент S&P дава на Tesla BB+. И двата рейтинга поставят производителя на електромобили в категорията на спекулативните активи - т. нар. junk (боклук).

Това състояние на нещата не се харесва особено на акционерите в Tesla и неотдавна една от тях писа до Moody's с въпрос защо рейтингът не бъде преразгледан в светлината на актуалното развитие. В последните години приходите на Tesla растат и компанията сега има повече кеш, отколкото дългове. Вече в девет последователни тримесечия тя генерира позитивен финансов резултат.
   
     
Илон Мъск, Tesla
    
        
Отговорът на Moody’s е, че агенцията ще изчака Tesla да разшири продуктовата си гама до повече от два добре продавани модела (Model 3 и Model Y). На тях на практика се падат 98% от продажбите на компанията в момента. Никой друг производител не е толкова зависим от само два модела. Дори Ford, при който основна роля играят пикапите F-150, разчита на тях за едва 45% от общите си продажби.

Като изключим алчността на акционерите, Tesla за момента не се нуждае кой знае колко от повишаване на кредитния рейтинг. Анализатори от Уолстрийт предвиждат тя да увеличи свободните си средства с 16 млрд. долара през 2023 и с 19 милиарда през 2024. Акциите на компанията обаче са спаднали с 24% спрямо нивата им от миналата година.
  
     

 

0 от 500
  • #33
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Jay ( преди 1 година )
    Убеден съм, че акциите на Тесла са огромна спекулация. Но да приемаме безрезервно тъпотиите на Мудис, които са едни от виновниците за ипотечната криза 2007-8 ,е изключително ***! Това е една от най-гадните спекулативни помии, наред със Фич и Стандърт и Пур. В един по-читав свят тези гадове трябваше да са в затворите за поне 30-тина години.
  • #32
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Понци схема ( преди 1 година )
    Каквито са им автомобилите, такива са им и акциите. Обратното също е вярно.
  • #31
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не са ми любима марка, нито Елон ми е симпатичен. Но Moodys са същите, които даваха AAA рейтинг на синтетичните говняни CDO-та, които точно заради този рейтинг бяха изкупувани като топъл хляб от всички американски фондове и предизвикаха сриването хаузинг пазара 2008ма.Рейтингови агенции се купуват. Никога не им взимайте рейтингите за чиста монета. Та, на страна колите му, в случая Мъски е напълно прав да ги заклейми като ирелевантни. Това са едни купени чичковци, с изкуствено придадена важност.
  • #30
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До 28 ( преди 1 година )
    А ти вероятно си достатъчно неграмотен за да не разбереш, че нищо не твърдя на тема какво означава пазарна капитализация, а просто отговарям на#24Гост ( преди 18 часа )Поредната опорка на телюФците, пазарна капитализация се оттече в канала
  • #29
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Момента когато Мъск удари стъклото на кибертръкa и го счупи, а преди това 1 час обясняваше колко е здраво, беше момента, когато акциите на тесла тръгнаха надолу
  • #28
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 26 ( преди 1 година )
    Явно си достатъчно неграмотен, за да не знаеш че пазарна капитализация няма нищо общо с реалната стойност. Реалната стойност на тресла не влиза в топ10. Така че успокой тока дето си го пускаш в задния двор.
  • #27
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 22 ( преди 1 година )
    Това за Африка сигурно е виц макар че в Мароко има зарядни на Тесла а в Австралия, Япония, Израел и Ю. Корея си има значителни продажби на Тесла понякога моделите им влизат в топ 10. В Европа вече Норвегия не им е най-големия пазар а Германия като значими количества продават и в повечето пазари особено богатите като Швейцария и Швеция но също и във Франция и Британия така че не си прав явно разчиташ на данни от преди години
  • #26
    3 rate up comment 5 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Я пак провери? Какво и е на пазарната капитализация? 860 милиарда пазарна капитализация и 275 долара за акция малко ли ти се струват? Пропускаш факта, че продължава да струва колкото най-големите 10 автомобилни компании взети заедно. Скоро ще е в топ 5 по печалби, аз след 2-3 години ще е в топ 3 по продажби. Тази опорна точка е още актуална и ще продължава да бъде. Както са ти написали в статията, тесла скоро не смята да събира капитал чрез емитиране на акции, та цената им няма значение
  • #25
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Я пак провери? Какво
  • #24
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Поредната опорка на телюФците, пазарна капитализация се оттече в канала.