IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Moody's: Акциите на Tesla си остават боклук

Компанията на Мъск няма да получи по-добър кредитен рейтинг, докато не разшири гамата си

Moody's, една от трите водещи рейтингови агенции в света, засега категорично отказва да извади акциите на Tesla от категорията "боклук", стана ясно след писмена кореспонденция между нея и акционер в компанията на Илон Мъск. Темата бързо нашумя в Twitter и накара самия Мъск лаконично да коментира, че "Moody's са без значение" (irrelevant).
   
        
Tesla, Moody's, Илон Мъск
    
        
В момента Moody's оценява книжата на Tesla с рейтинг Ba1. Нейният основен конкурент S&P дава на Tesla BB+. И двата рейтинга поставят производителя на електромобили в категорията на спекулативните активи - т. нар. junk (боклук).

Това състояние на нещата не се харесва особено на акционерите в Tesla и неотдавна една от тях писа до Moody's с въпрос защо рейтингът не бъде преразгледан в светлината на актуалното развитие. В последните години приходите на Tesla растат и компанията сега има повече кеш, отколкото дългове. Вече в девет последователни тримесечия тя генерира позитивен финансов резултат.
   
     
Илон Мъск, Tesla
    
        
Отговорът на Moody’s е, че агенцията ще изчака Tesla да разшири продуктовата си гама до повече от два добре продавани модела (Model 3 и Model Y). На тях на практика се падат 98% от продажбите на компанията в момента. Никой друг производител не е толкова зависим от само два модела. Дори Ford, при който основна роля играят пикапите F-150, разчита на тях за едва 45% от общите си продажби.

Като изключим алчността на акционерите, Tesla за момента не се нуждае кой знае колко от повишаване на кредитния рейтинг. Анализатори от Уолстрийт предвиждат тя да увеличи свободните си средства с 16 млрд. долара през 2023 и с 19 милиарда през 2024. Акциите на компанията обаче са спаднали с 24% спрямо нивата им от миналата година.
  
     

 

0 от 500
  • #23
    5 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Някой нефтопитек ще ми даде ли една , две Тесли , щото са калпави и не струват ? Аз ще се мъча :) . Заделил съм две-три хиляди лева . Ще ми стигнат ли ? Щото налЕ са гадни тиА електрички :)
  • #22
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Африка тесла не карат в Океания не карат в Азия освен Китай не карат в Латинска Америка не карат в Европа освен Норвегия и малко в Холандия не карат.Няма как да разчиташ само на Калафорня Норвегия и Чайна
  • #21
    9 rate up comment 5 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Акциите на Тресла скоро и за тоалетна хартия няма да стават.
  • #20
    5 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    Браво бе, пернишки. Много думи от английски си преписал. Това да не е от комшията от горе. ***, спри с фрустрацията и отивай на психолог и токсиколог, защото комбинацията от наркотици и умственото ти заболяване, което граничи с мания е много лоша. Аман от психопати и наркомани.
  • #19
    6 rate up comment 7 rate down comment
    TSLA ( преди 1 година )
    Нормално е новобранецът да си мисли, че всички са като него. Психология I-ви глокс. Как чичо ви Стив спаси Епъл от сигурен фалит и я направи гигант? Като разкара целия отпaдък и направи 4 (четири), дето СТАВАТ. И позиционирането им е ЯСНО от самолет. Portable Consumer: iBook. Portable Pro: PowerBook G3. Desktop Consumer: iMac. Desktop Pro: Power Macintosh G3. Model S, Model X, Model 3, Model Y. Сеш'ли се? СетИ ли се, брато? Е затва на следващите им треа телескоп да видят TESLA. Видят, не стигнат!
  • #18
    9 rate up comment 10 rate down comment
    Block me again ( преди 1 година )
    Много са ми смешни електропитеците, как като има нещо срещу тресла, не могат обелят една дума, а само повтарят въпроса, тресла дали фалирала. Същите без мозъчни слабоумници, като гуруто им наркоман. Факт е че тресла е с 25% по-ниски акции от миналата година, както и че ако някой електрофил беше учил икономика, щеше да знае, че капитализацията на тресла е балон и няма нищо общо с реалната и стойност. Факт е и че тресла произвеждат щайги с качество на лада нива правена от пияни чеченци.
  • #17
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бъзикам се с родните "разбирачи"? Да виждаш някъде спор?
  • #16
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Гост ( преди 1 година )
    Не виждам защо спорите - и на Тесла капитализацията е прекалено голяма и Мудис са шамани които слагат някакъв рейтинг незнайно как
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Догодина пак ще питам какво стана.
  • #14
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Leberknoedl ( преди 1 година )
    Електрички има само там където има субсидии за тях. Това отговаря ли на въпроса?