IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо седаните и купетата нямат чистачка за задното стъкло?

При автомобилите от други класове това устройство е задължително

На пазара може да се намерят не само автомобили с различна каросерия, които се отличават не само по дизайна, формата и техническите характеристики, но и по оборудването си. Собствениците на седани, например, се оплакват, че задните прозорци на колите им са покрити с вода по време на силен дъжд, което влошава видимостта. Така възниква логичен въпрос - защо хечбековете, комбитата и кросоувърите имат чистачка на задното стъкло, а седаните и купетата нямат?


седан, задна чистачка


Преди време подобно решение се използваше за вътрешния пазар на Япония. Осмото поколение на седана Mitsubishi Galant, например, се предлагаше с чистачка дори за пазара в Европа. Други популярни модели, оборудвани с такава технология, бяха Ford Orion и Ford Escort, които се продаваха през 80-те и 90-те години на миналия век.

Съвременните седани обаче не могат да се похвалят с чистачка на задното стъкло. Единствените изключения са компактните автомобили от марката Skoda, но технически те са лифтбекове. Тези модели са с двуобемно тяло - интериорът и багажното отделение остават едно. В допълнение, капакът на багажника може да се повдига заедно със стъклото, за разлика от стандартния седан.


комби, задна чистачка


Основната причина седаните да не използват задни чистачки е аеродинамиката, въпреки че самото устройство е много полезно. Ако карате хечбек или комби по кален път при лошо време, задното стъкло почти веднага ще се покрие с кал заради аеродинамичните характеристики на тези автомобили. Седаните обаче също се нуждаят от чистачка, тъй като при силен дъжд върху стъклото се натрупва вода. А през зимата залепва сняг, който се разчиства трудно, ако стъклото няма отопление.


0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    MI2 ( преди 1 година )
    Пежо 406 седан има варианти със и без чистачка на задното стъкло. Моето няма, но и не страдам кой-знае колко от липсата
  • #6
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Cobra ( преди 1 година )
    Цялата статия е написана заради едно изречение - че седаните нямали чистачка заради аеродинамиката.Не знам и не съм сигурен дали това е причината. Аз карам Опел Астра седан, и липсата на чистачка много ме дразни и пречи. Така и нямам смислено обяснение.Аеродинамиката едва ли много се променя при скорост под 80, какъвто е най-често случая при предимно градско каране.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Грон ( преди 1 година )
    Ауди купе Имат задна частичка
  • #4
    27 rate up comment 1 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Задно стъкло без отопление? Дори жигулитата и москвичите преди 40 години го имаха
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Kordo_Kolene ( преди 1 година )
    Купетата нямат, защото е грозно.
  • #2
    35 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Споко колега, редовно тука си превеждат с гугъл транслейта. А това думата Редактор...тя е комунистическа отживелица...Надявам се разбираш иронията ми!
  • #1
    59 rate up comment 3 rate down comment
    Йордан ( преди 1 година )
    На пръв поглед, страшно интересна статия. Нооо абсолютно безсмислена. Обяснява, че и при двата типа се нуждаят от чистачки, но не обяснява защо нямат. Баси, четете ги Тея статии преди да ги публикувате. Имам едно неприятно усещане, че не сте я писали вие, а сте я превели... И маи нещо превода не се е получил