IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо седаните и купетата нямат чистачка за задното стъкло?

При автомобилите от други класове това устройство е задължително

На пазара може да се намерят не само автомобили с различна каросерия, които се отличават не само по дизайна, формата и техническите характеристики, но и по оборудването си. Собствениците на седани, например, се оплакват, че задните прозорци на колите им са покрити с вода по време на силен дъжд, което влошава видимостта. Така възниква логичен въпрос - защо хечбековете, комбитата и кросоувърите имат чистачка на задното стъкло, а седаните и купетата нямат?


седан, задна чистачка


Преди време подобно решение се използваше за вътрешния пазар на Япония. Осмото поколение на седана Mitsubishi Galant, например, се предлагаше с чистачка дори за пазара в Европа. Други популярни модели, оборудвани с такава технология, бяха Ford Orion и Ford Escort, които се продаваха през 80-те и 90-те години на миналия век.

Съвременните седани обаче не могат да се похвалят с чистачка на задното стъкло. Единствените изключения са компактните автомобили от марката Skoda, но технически те са лифтбекове. Тези модели са с двуобемно тяло - интериорът и багажното отделение остават едно. В допълнение, капакът на багажника може да се повдига заедно със стъклото, за разлика от стандартния седан.


комби, задна чистачка


Основната причина седаните да не използват задни чистачки е аеродинамиката, въпреки че самото устройство е много полезно. Ако карате хечбек или комби по кален път при лошо време, задното стъкло почти веднага ще се покрие с кал заради аеродинамичните характеристики на тези автомобили. Седаните обаче също се нуждаят от чистачка, тъй като при силен дъжд върху стъклото се натрупва вода. А през зимата залепва сняг, който се разчиства трудно, ако стъклото няма отопление.


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Инсигнията като профил и пропорции е 1-1 с Астра, обаче има чистачка
  • #16
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Защото ( преди 1 година )
    се казват седани, затова нямат чистачки! Какво не разбрахте?
  • #15
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ronaldo ( преди 1 година )
    Никакво обяснение е за мен защо нямат чистачки седаните по тъпо нещо не съм прочел до сега пийте си хапчетата
  • #14
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Малоумно обяснение!!!
  • #13
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Денката ( преди 1 година )
    Минавате през някоя хубава втомивка,миете си хубаво колата и слагате вакса и няма да са ви нужни чистачки
  • #12
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Светлозар Донев ( преди 1 година )
    Колеги ас имам седани,комбита и хечбеци и песни да ви кажа задна чистачка не ползвам тъи като имам странични огледала на които гледам ако питате мен е по важно автомобилите да имат стандартно подгрев на страничните огледала тъи като при мъгла или валеж се намалява видимостта на тях.представете си че сте във бус или камион там въобще няма задно стъкло и се карат ежедневно по хиляди километри и на доста трудно места
  • #11
    6 rate up comment 1 rate down comment
    jkostadinow ( преди 1 година )
    Купето на Хюндай има чистачка отзад
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    део ( преди 1 година )
    Имах рено 19 (1.4 енерджи)седан, имаше чистачка отзад, някакво рядко изпълнение, по бензиностанциите падаше голямо кокорене...
  • #9
    65 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Прочетох нещо, разбра се нищо. Със същия успех може и да не публикувате статия следващия път
  • #8
    51 rate up comment 1 rate down comment
    ??? ( преди 1 година )
    Статията казва защо останалите коли ИМАТ задни чистачки. На въпроса, използван за заглавие - отговор НИКАКЪВ не е даден, дори и хипотетичен. Пълна пародия на статия.Това е последният път, когато кликвам върху статия на този сайт.