IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

20 любопитни факта за легендата Trabant

От старата фабрика на Audi до турнетата на U2: какво не знаете за навършващата 65 години емблема на соца

Малко автомобили в историята са били толкова подигравани, колкото Trabant. Най-скромният продукт на автомобилната индустрия отсам Желязната завеса в много отношения си заслужаваше сарказма: произведен от пластмаса и памучни отпадъци, задвижван от допотопен двуцилиндров мотор, разполагащ с комичните от днешна гледна точка 26 конски сили, да не говорим за подхода към оборудването на създателите му, които явно са смятали дори датчика за нивото на горивото за излишен, буржоазен лукс.
    
     
Trabant 601
   
      
И все пак това е само едната страна на монетата. В бедния социалистически лагер, и в една държава със съвсем оскъдни ресурси, "Траби" бе точно това, което се искаше от него: евтин, непретенциозен масов автомобил. За над три милиона семейства - не само в ГДР, но и в България, Чехия и Словакия, Полша и Унгария - той бе не само първи и единствен автомобил, но и символ на свободата. В известен смисъл това бе най-емблематичната кола на соца - и не е чудно, че днес е обект на постоянно засилващ се колекционерски интерес. В навечерието на 65-ия му юбилей, нека припомним някои факти за Trabant, които не всички са чували.


20 любопитни факта за легендата Trabant (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #20
    25 rate up comment 1 rate down comment
    Jm2 ( преди 1 година )
    Знаете ли защо максималният Мерцедес е 600? Защото от 601 започва Трабантът.
  • #19
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Никола Панайотов ( преди 1 година )
    Това което е на 1вата снимка е ДКВ 600 довоенно Хитлер е искал искрено и е направил 2модела Фолкс )народни за работниците коли/ДКВ товар и първата с предно предаване и не метална каросерия3цел 2такт и Фолксваген на Ф.Порше Играта излезе след воината .Родителите ми купиха Т600 ,1963г от първите ами обикаляха соц лагера постоянно супер кола за социализма струваше 1900лв при заплата 60 лв.мес. Не можеш по нищо да я сравниш с ЗаЗ харчеше 7,3,л след 22г купих 601 с транз.зап разход 6,2 л.
  • #18
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Отново неверни неща в статията:1. Трабантът гори 5-6 литра на 100 км. Твърдя го като навъртял десетки хиляди километра с Трабант. И няма измама, винаги може да провериш с пръчката колко е горивото!2. Съотношението на маслото е 1:33 за най-старите трабанти (тия, на които дори не можеше да им се сложат колани) и 1:50 на повечето (20 грама на 1 литър). Българинът обаче слагаше 1:33 на всички и затова Траби пушеше повече. Вървеше без проблеми с безоловен бензин, за разлика от руските бангии
  • #17
    24 rate up comment 0 rate down comment
    Бивш собственик ( преди 1 година )
    Е да, ама трабанта имаше аварийки(така модерни сега и обичани от сегашните шофьори). И не е вярно, че не можеш да разбереш колко гориво имаш в резервоара без да слезеш от него- просто си караш и като започне да придърпва се навеждаш вдясно и завърташ кранчето на резервата(показано на една от последните снимки), след което знаеш, че имаш гориво за още макс. 45-50км. по равното и започваш да търсиш бензиностанция.
  • #16
    13 rate up comment 1 rate down comment
    Oто ( преди 1 година )
    гениален автомобил
  • #15
    19 rate up comment 0 rate down comment
    ВАМ ( преди 1 година )
    Ииииии-Германците идваха на морес ТРАБИ и КАРАВАНА.
  • #14
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Ники ( преди 1 година )
    Няма - маслена помпа, бензинова помпа, водна помпа, охладителна течност, маслен картер и много други неща, които пречат на другите автомобили да се движат, без да се повреждат постоянно!
  • #13
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Ники ( преди 1 година )
    Хубавото е, че няма много от агрегатите, които имат другите автомобили!
  • #12
    15 rate up comment 0 rate down comment
    Того 83 ( преди 1 година )
    С траби минах в Рила по Кайзеровия път. Не знам колко съвременни коли могат да го направят.
  • #11
    0 rate up comment 14 rate down comment
    Ссср ( преди 1 година )
    Сделано в СССР