IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо не трябва да казвате на пътния полицай какво работите?

При проверка на пътя пазете дистанция от проверяващия

Едва ли има шофьор, който като го спрат за проверка на пътя, да не е чувал прословутия въпрос на катаджиите: Сега, какво правим? Има обаче и други, меко казано, странни въпроси, сред които могат да ви попитат също така: А вие какво работите? На пръв поглед е напълно безобиден въпрос, на който може да се отговори честно. Но опитните полицаи много добре знаят какво питат, а често проверяваният не разбира целта. Задавайки точно този въпрос, полицаят не се опитва просто да поддържа приятелски разговор. Напротив, поведението му подсказва, че иска да разбере какъв човек е пред него. Както показва практиката, такива въпроси и верни отговори на тях, често носят проблеми на шофьорите. За да ги избегнете, по-добре е да се въздържате от директен отговор, или да се опитате по някакъв начин да се измъкнете от него, защото в това няма нищо незаконно.

 

Пътни полицаи

 

Препатили хора препоръчват да не се посочва точно къде работи шофьорът, спрян от полицията. По този начин служителят на закона няма да има ясна представа за социалното положение на водача. Добър пример е да отговорите на пътния полицай, че сте например: охранител, механик, водопроводчик или каквото измислите в този дух. Стига да приличате на такъв. И няма нужда да ругаете.

Ако водачът се чувства спокоен и уверен, когато общува с катаджията, може да му каже, че е... безработен. Така полицаят разбира, че няма да „заработи“ допълнително. Поради тази причина, ако действително е извършено по-леко нарушение, проверяващият може да реши да ви се размине само с устно предупреждение и съвети.

Ако кажете на полицая какво работите и това предполага добро финансово състояние, тогава рискувате да не избегнете глоба. Не са редки случаите, когато по-откровените шофьори, които демонстрират парични възможности, веднага да бъдат „натиснати“ за подкуп. Водачите от своя страна се съгласяват, за да се отърват бързо от „досадника“ и след това да се заемат със собствения си бизнес. Този начин на корупция е често срещан.

„Опипващи“ въпроси от полицаите могат да бъдат и в посока: Имате ли неплатени глоби? Защото може да се провери. И ако шофьорът поддаде, ето отново „база за разговор“ в посока подкуп. Като цяло трябва да се има предвид, че опитните полицаи имат много въпроси в арсенала, които им позволяват да оценят напълно водача, за да вземат впоследствие решение за по-нататъшни действия.

Предвид всичко казано по-горе, най-добре е когато ви спрат на пътя, да общувате с полицията като спазвате дистанция. Не разкривайте подробности от личния си живот и не разкривайте финансовото си състояние. Давайте минимум информация за себе си и... говорете учтиво с пътните полицаи.

 

 

0 от 500
  • #39
    7 rate up comment 7 rate down comment
    До 41 ( преди 1 година )
    Акта, или фиша се съставя във връзка със ЗАНН. Като не си компетентен, не ръси глупости. Във всеки акт, не зависимо за какво е, се пише месторабота. Като напишеш акт в Гугъл и ти излизат бланки, но сте достатъчно слабоумни, за да не се сетите за това и да видите, какви са всички реквизити, които се описват в един акт. Научете се да четете, по принцип не боли, а от там ще се научите и да мислите.
  • #38
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Кольо ( преди 1 година )
    ,,Колкото и умна да е полицията, народа е с едно отделение над нея". Чудомир
  • #37
    7 rate up comment 2 rate down comment
    ааа ( преди 1 година )
    До номер 37. Колега, не се заяждам ,но полицай не може да ти състави ЗАНН,той съставя акт или фиш, и даже по ЗАНН не ти вписват професията
  • #36
    8 rate up comment 7 rate down comment
    Jose ( преди 1 година )
    Мандръсам жена ти докато бачкаш нощна смяна това работя
  • #35
    22 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това ли е съвета към шофьорите,срам ме е ,че съм българин!
  • #34
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Ченге ( преди 1 година )
    Принципно е така,но при съставяне на акт,едно от изискванията по ЗАНН е да се впише длъжност и месторабота на водача.Така че не е лошо да обяснявате нещата докрай,а не само "сензационните".А също може да добавите и въпроси от гражданите търсещи близост с полицаите,които са не по-малко интересни
  • #33
    25 rate up comment 2 rate down comment
    ... ( преди 1 година )
    Макар и тук таме да има по нещо вярно, като цяло доста глупава статия. Нали виждат какво караш, как ще ги заблудиш като си със скъпа кола. Напротив, по-добре си кажи честно какво работиш, така ще разберат, че не си поредния боготашки син, псевдо мутра и може да си спестиш дрегери и прочие. Дори ако не е углавно нарушение може да те пуснат, ако видят, че си на читава, отговорна работа.
  • #32
    7 rate up comment 1 rate down comment
    коментатор ( преди 1 година )
    Така е, но спазването на дистанция води да реална глоба, последващ акт, разправия с КАТ и т.н. По-добре е да не се подържа дистанция , но да се приложи малко актьорско майсторство , реална преценка на нарушението и аргументиране за офертата чрез измислено социално положение.
  • #31
    51 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Защо изтрихте коментара бе.Наскоро имаше проучване в Европа, като всички държави са казали, че най-корумпирани и най-много щети върху икономиката се нанасят от крупната корупция по високите етажи, главно в правителствата. Само в България анкетираните са казали, от полицията и митничарите. Смятайте колко слабоумен народ сме, за да мислим че катаджиите прибират и са по-корумпирани от гадовете в парламента. Което ще рече че си заслужаваме съдбата на мизерници, защото в този народ няма и грам акъл.
  • #30
    32 rate up comment 4 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Кучкарите от КАТ само за рушвети мислят,а иначе главите са им празни !!!