IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жегите настъпват – как да пътуваме в горещото време!

Погрижете се както за себе си, така и за автомобила

Синоптиците прогнозират нови горещини в следващите дни, като в Европа вече се отчитат рекордно високи температури. Така че, независимо дали пътувате за почивка или до работата си, опитайте се да спазите няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите с жегата. Те се отнасят както за самия автомобил, така и за човека, който го управлява.;


пътуване


Как да се грижим за колата си в горещото време?

Охлаждаща течност: Проверете нивото на охлаждащата течност на вашия двигател. Ако е необходимо долейте или сменете цялата течност. Добре е да имате подръка (в багажника) тубичка с антифриз или дестилирана вода, която да долеете, ако се наложи.

Проверете и другите течности: По принцип е препоръчително да проверите всички нива на различните работни течности в автомобила и най-вече маслото. Ако идва време за неговата смяна, направете я, преди да тръгнете на път.

Гуми: Високите температури подлагат на сериозно изпитание и гумите. Ето защо е необходимо да проверите налягането им, когато са студени гуми. Освен това се уверете, че гумите ви са в добро състояние, тъй като топлината може да предизвика спукване.

Охлаждайте двигателя: Не забравяйте да охлаждате двигателя от време на време. Препоръчително е редовно да гледате индикатора за температурата на двигателя, за да избегнете прегряване.

Охлаждайте спирачките: Редовните спирания също охлаждат спирачките. Те също могат да пострадат от топлината. От съществено значение за тях е да останат ефективни!

Климатик: Пускайки климатика на макс, попадате в капан. За да намалите температурата, първо отворете прозорците за няколко минути. След това не забравяйте да настроите климатика на между 5 и 10 градуса (някои препоръчват между 5 и 7°C) под външната температура. Пазете се от термичния шок между твърде студено в колата и твърде горещо навън.

Използвайте сенника: Можете да се оборудвате със сенник или слънцезащитни фолиа на задното стъкло или задните странични прозорци. Това може едновременно да ви предпази от слънцето, да намали яркостта и да понижи температурата в колата.

Как да се грижим за себе си в горещото време?

Пийте течности: Основното, което не бива да позволявате в жегите, е да се дехидратирате, независимо дали управлявате автомобил или не. Затова задължително в кабината трябва да имате една или повече бутилки с вода. Целта е да пиете редовно, но не непременно много всеки път.

Пазете уязвимите хора: Специално внимание трябва да бъде обърнато на тези, които са по-уязвими в подобни условия, а това са възрастните хора и децата.

Пазете се от слънчево изгаряне: Можете да изгорите дори през прозореца на автомобила, докато пътуване. Не забравяйте да сложите крем, за да избегнете неприятни изненади, особено по ръцете.

Следете трафика: Отложете тръгването си, ако е възможно, разбира се. Препоръчително е да промените часовете на тръгване на път, за да избегнете най-горещите часове. Най-добре е избягвате шофирането между 12 и 16 часа.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Допълнителен съвет: ако се налага колата ви да работи на едно място продължително време отворете капака, но не напълно (или напълно за още по-добро охлаждане, макар че хората ще ви гледат притеснено). Ако в движение въздухопотокът охлажда двигателя, то работейки на място двигателят започва да прегрява.Този трик го използват момчетата в синьо от Щатите: на тях им е забранено да гасят патрулките, та държат капака леко отворен ако им се наложи да седят с часове някъде в пустинята.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    ;) ( преди 1 година )
    Изгаряне "през прозореца" може да се получи при смъкнато стъкло и стърчащи крайници - което си е практика напоследък, впрочем ...
  • #1
    21 rate up comment 2 rate down comment
    :) ( преди 1 година )
    Редовните спирания охлаждали спирачките.Спирачките се охлаждат при движение без употреба