IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Германците се замислиха дали да не се запасяват с бензин в туби

И още - какво означават 9-Euro билетите, които държавата въведе?

Въпреки че цените на бензина в Германия днес са намалели (1,95 евро) в сравнение с май (2,32 евро), те все още удрят по джоба на далеч по-богатите от нас германци. Правителството на страната обаче не стои настрана и предлага и най-вече - прилага различни схеми за подпомагане.


билет 9 евро


Една от тях е компенсиране на гражданите и насърчаване на по-широкото използване на градския транспорт. Това е така нареченият 9-Euro-Ticket - билет, който ви дава право да пътувате из цяла Германия с местни/регионални влакове и метро, автобуси и трамваи за цял месец. Билетът може да бъде закупен на уебсайта bahn.de, в приложението DB Navigator и в билетните каси на гарите.

Той дава право на жителите на Германия и посетителите през летните месеци (юни, юли и август 2022 г.) да използват практически безплатен обществен транспорт (с изключение на влаковете на дълги разстояния и високоскоростните влакове). Как германците реагираха на този проект, ще разберете в края на публикацията, а сега ще поговорим за бензина.

Горивата ще продъжат да поскъпват

Несвикнали с факта, че бензинът вече е скъп, баварците, швабите, саксонците и т.н. все повече се замислят как да спестят от гориво. Най-икономичните, които в Германия съвсем не са малък процент от населението, смятат, че си струва да се запасят с бензин, тъй като той няма да поевтинее в обозримо бъдеще.


бензин туби


Идеята, изглежда, не е лоша, но, според експерти, тя няма как да се приложи на практика. Факт е, че в Германия, както и в други страни от ЕС, има специални правила по отношение на съхранение на гориво. По принцип е разрешено съхраняването на бензин и дизелово гориво в частни домове. Въпреки това, когато съхранявате запалими и експлозивни горива, трябва да се спазват определени правила - това е с цел да не се излага никой на потенциална опасност.

В мазето

В Германия законово е позволено (а там законите се спазват) да се съхраняват максимум 20 литра запалими течности в мазето. И без значение колко сутеренни отделения има в къщата ви. Разрешено е да се съхранява бензин или дизелово гориво в апартамента, но не повече от 1 литър. А има договори за наем, които напълно забраняват това.

Гаражното съхранение също е регламентирано от закона, обяснява говорителят на ADAC Мелани Микула. И обемът зависи от региона на съхранение. Например, саксонските гаражни разпоредби предвиждат, че в малки гаражи (до 100 квадратни метра) е разрешено да се съхраняват не повече от 200 литра дизелово гориво и не повече от 20 литра бензин. В същото време е строго забранено съхраняването на бензин и дизелово гориво в стълбищни клетки, обществени коридори и тавани.

Специално създадени за целта туби

Независимо къде се съхранява горивото, то трябва да се налива в специално създадени за целта туби, които се затварят херметически. В противен случай, казва Мелани Микула, горивото може да се изпари. А това от своя страна е опасно за околната среда и човешкото здраве, тъй като прави неизбежно вдишването на токсични изпарения. 


бензин туби


Според експертите едва ли има смисъл да се запасяваме с гориво за в бъдеще: „Ако говорим за бензин в количество от 20 литра, които са разрешени за съхранение, тогава каква е ползата? Друг момент е, че бензинът в херметически затворена кутия може да издържи доста дълго, но с дизеловото гориво тези срокове са значително по-малки.

Какво дава 9 Euro-Ticket?

Да се върнем, както обещахме, на така наречения билет от 9 евро. Въвеждането на билет за 9 евро на месец за градския транспорт е част от набор от мерки за компенсиране на жителите на Германия за високите цени на горивата. На хората банално е предложено да оставят колата и да се прехвърлят на градския транспорт. От това разбира се ще се възползват и тези, които вече използват трамваи, автобуси, тролейбуси и др.


9 евро


Федералният министър на транспорта Волкер Висинг описа билета от 9 евро като важна стъпка към свободата на движение. Според него фактът, че мнозина вече обмислят преминаване към градския транспорт, е своеобразна победа.


0 от 500
  • #29
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Няма ( преди 1 година )
    Пълни глупости,никой ама никой не се запасява с гориво,а и цената ви е малко грешна. Бензина е на цена 1.74.
  • #28
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво бачкаш, смехурник? Очевидно нямаш никакви физични и технически познания, но сподели все пак.
  • #27
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А цената на едро днес е 35 стотинки за киловатчас. Тоест при 7000 киловатчаса добив годишно от фотоволтаична централа за 7000 лв, по днешни цени ще получаваш 2450 лв на година. За колко време ще се изплати централата при днешните ниски цени, който ме изненадаха? На шести юли, цените бяха над 70 стотинки за киловатчас като имаше часове с 85 стотинки за киловатчас без ДДС. Сега разбираш ли защо толкова фирми си инсталират фотоволтаици на покривите, при положение че плащат тези цени за ток?
  • #26
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ето ти данните за секундата в която съм проверил, я ми кажи при две атомни централи с обща мощност 4200 мегавата и потребление на България 3600 мегавата, какво ще правим излишните 600 мегавата днес?А ако към тях добавим още 1000 мегавата от вятър вода и слънце как точно смяташ да се балансира системата? Е то аз не разбирам и питам тебе с реални данни от времето в което пиша. Не те питам за някакви хипотетични примери?
  • #25
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Видя ли колко си некадърен? Тръгнал да ми говори за Германия, а не знае дори данните за родината си? ДиспечиранеГенерация и товар на ЕЕС в реално време за 09.07.2022 14:45:14ИмеMWАЕЦ 42,85%2108.52Кондензационни ТЕЦ 29,46%1449.93Топлофикационни ТЕЦ 3,83%188.51Заводски ТЕЦ 2,34%114.92ВЕЦ 0,20%9.62Малки ВЕЦ 3,66%179.93ВяЕЦ 7,83%385.36ФЕЦ 9,28%456.48Био ЕЦ 0,57%27.99Товар на РБ3604.36
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кой си ти, че да даваш заповеди? Нагло адвокатче! Я да видим можеш ли сам да си спамиш тук? У лево!
  • #23
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Чак когато ми отговориш колко е потреблението на България в момента? Хайде от мен да мине може да налучк И да объркаш с плюс минус 1000 MW ще го призная за правилно? Давам ти 2000 мегавата толеранс колкото е мощността на една атомна централа и знам, че пак ще объркаш отговора, защото и идея си нямаш колко може да е потреблението на България?А за цената на тока да не говорим! Какъв смислен разговор очакваш да водиш тогава? Само с опорни точки и обиди към събеседника не се получава.
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво бачкаш, смехурник? Очевидно нямаш никакви физични и технически познания, но сподели все пак.
  • #21
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Чакам данните? Каква е цената на тока на борсата за днес? Колко е потреблението на България в точно този момент? Как точно изстрелваш едни 20 години за изплащане на нещо, като нито му знаеш цената нито по колко са му годишните приходи?Вижда се кой приказва приказки за дядо Коледа и елфи прочетени в Уикипедия и кой говори с факти и цифри.
  • #20
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 18 ( преди 1 година )
    Ти въобще отварял ли си я тази карта или само си чух за нея? Я погледни данните които съм ти дал в 11-то мнение и погледни дали цифрите в тази карта не са абсолютно същите? Колко пъти да ти кажа да не спориш по техническите ми с мен, защото очевидно не съм адвокат и мога да ти ги казвам тези цифри без да отварям Уикипедия с по-малко от 10% грешка. Направил съм си проучването преди да си изградя собствената централа и сега не ми се налага да чета Уикипедия докато водя разговор по темата.